Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
I din ansættelseskontrakt kan du se, hvilke vilkår, der gælder for din ansættelse. Få styr på, hvilke informationer, der som minimum skal stå i din kontrakt.
Når du får tilbudt et job, skal du have en kontrakt, der beskriver dine ansættelsesvilkår og oplysninger om blandt andet arbejdssted, dato for din ansættelse og eventuelt hvilken overenskomst, du er omfattet af. Som minimum skal din kontrakt indeholde:
Ansættelseskontrakter indeholder ofte flere oplysninger, men ovenstående er et lovkrav.
Helt overordnet er din ansættelseskontrakt en aftale mellem dig og din arbejdsgiver, der beskriver de væsentlige vilkår for din ansættelse. Herunder kan du se, hvad du skal være opmærksom på i forhold til din kontrakt.
I din kontrakt skal det fremgå, hvilke vilkår, der gælder for dig, fx om du er dækket af en overenskomst eller lokale aftaler, så du kender dine rettigheder i forhold til fx løn, ferie, barsel og sygdom.
Funktionæransat
Du er som udgangspunkt funktionær, når du er lønmodtager og i gennemsnit arbejder minimum 8 timer om ugen inden for handel- og kontorområdet. Som funktionæransat i den private sektor er du omfattet af de vilkår, der fremgår af funktionærloven og ferieloven, hvilket også skal stå i din kontrakt.
Loven sikrer dig rettigheder som:
Hvis du aftaler nogle arbejdsvilkår med din arbejdsgiver, der stiller dig bedre end funktionærloven, er det vigtigt, at det fremgår i din ansættelseskontrakt, personalehåndbog eller i en overenskomst.
Inden du skriver under på din kontrakt, bør du overveje, om du kan forhandle dig til nogle bedre ansættelsesvilkår.
Timelønnet
Når du er timelønnet, er din ansættelse reguleret af enten funktionærloven, en overenskomst eller det, der konkret er aftalt i din ansættelseskontrakt.
Typisk bliver studerende og tilkaldevikarer ansat som funktionærer, der derfor er beskyttet af funktionærloven og fx har ret til løn under sygdom.
Hvis du ikke er omfattet af funktionærloven eller en overenskomst, skal det fremgå i din kontrakt, hvad dine rettigheder er i forhold til ferie, sygdom og opsigelse.
Leder eller direktør
Er du ansat som leder eller direktør, er du beskyttet af de love, der normalt gælder for funktionærer. Hvis din arbejdsplads har en overenskomst, vil du dog typisk ikke være omfattet af den, men du kan måske forhandle dig til de samme vilkår i din ansættelseskontrakt.
Som administrerende direktør er du ikke omfattet af funktionærloven og ferieloven. Dine ansættelsesvilkår er derfor alene reguleret af din individuelle aftale i din direktørkontrakt. Det betyder, at du skal have det skrevet ind i din kontrakt, hvis du vil have ret til ferie, ferietillæg, barselsorlov med løn, løn under sygdom, et bestemt opsigelsesvarsel og ret til at få udbetalt en forholdsmæssig del af din bonus, hvis du fratræder stillingen.
Du kan altid kontakte Djøf for rådgivning om din kontrakt som leder eller direktør.
Se eksempel på kontrakt
Herunder kan du hente et eksempel på en standard ansættelseskontrakt, der indeholder de vilkår som vi anbefaler for Djøf-medlemmer.
Ansættelseskontrakt (word) Employment contract (word)
Se flere eksempler på ansættelseskontrakter, der viser de vilkår som Djøf-medlemmer ofte bliver tilbudt til forskellige stillinger.
Leder (word)
Advokat (word)
Advokatfuldmægtig (word)
Tidsbegrænset ansættelse (word)
Funktionsdirektør (word)
Direktør (word)
I den offentlige sektor er du omfattet af en overenskomst, hvor Djøf har forhandlet med arbejdsgiverne om de overordnede vilkår for din ansættelse.
Dine vilkår følger overenskomsten
Som offentligt ansat er dine ansættelsesvilkår reguleret af en overenskomst og tilknyttede centrale aftaler som Djøf har forhandlet med de offentlige arbejdsgivere. Det betyder, at du på en række områder er sikret bedre vilkår, end hvad der står i funktionærloven, fx i forhold til barsel, barns sygdom og ferie.
Der er derfor ikke så mange ansættelsesvilkår som du selv skal forhandle dig til, når du starter på dit job.
Der kan være lavet lokalaftaler på din arbejdsplads om fx flekstid, hjemmearbejde og lønforhandling, der giver dig flere fordele, så det er en god idé at spørge din kommende Djøf-tillidsrepræsentant om, hvilke aftaler der er på arbejdspladsen som du i så fald kan spørge ind til, til jobsamtalen.
Hvis din kontrakt er forsinket
Hvis din ansættelseskontrakt ikke er klar før du starter på dit job, er det vigtigt, at du får en mail fra din nye arbejdsgiver, der bekræfter, at du er ansat.
I mailen skal der stå:
En mail med ovenstående oplysninger er lige så bindende som en ansættelseskontrakt. Ovenstående oplysninger skal du have senest 7 dage efter, at du er startet på dit job. Du skal dog fortsat have en rigtig ansættelseskontrakt senest en måned efter, at du er begyndt på jobbet.
Ofte stillede spørgsmål om ansættelseskontrakter
Få hurtigt svar på nogle af de spørgsmål, vi ofte får om kontrakter.
Din arbejdsgiver må godt lave mindre ændringer i din kontrakt, fx ved at justere indholdet af dine opgaver, i forhold til det, der oprindeligt er aftalt. Den slags ændringer sker ofte, når du er ansat i en længere periode.
Din arbejdsgiver kan ikke ændre på vilkår, der står i en overenskomst, med mindre det er aftalt, fx i forbindelse med overenskomstforhandlinger.
Hvis nogle af din vilkår står beskrevet i en personalehåndbog, er det nogle vilkår som din arbejdsgiver har fastsat og derfor også kan ændre, uden af forhandle med dig først. Dog skal væsentlige ændringer altid varsles, også selvom de kun står i fx en personalehåndbog.
Hvis din arbejdsgiver vil lave væsentlige ændringer i dine ansættelsesvilkår, fx sætte dig ned i løn, skal du have et varsel, der svarer til længden på din arbejdsgivers opsigelsesvarsel. Det betyder i praksis, at din arbejdsgiver opsiger dig og tilbyder en ansættelse på nye vilkår. Hvis du siger nej til de nye ansættelsesvilkår, vil du derfor være opsagt af din arbejdsgiver.
Om en vilkårsændring er væsentlig, vil altid kræve en konkret vurdering af den specifikke sag. Du kan kontakte Djøf og få en professionel vurdering af din sag, samt rådgivning om, hvordan du skal forholde dig.
I Djøf anbefaler vi, at du så vidt muligt undgår aftaler i din kontrakt, der stiller dig dårligere. Det kan fx være aftaler om klausuler og 120 dages-reglen, der begge kan forekomme i den private sektor.
Klausuler bør du undgå, da de kan være et benspænd for dig senere i din karriere, når du bliver forhindret i at søge jobs hos konkurrenter, tidligere kunder og samarbejdspartnere.
120 dages-reglen har vi fået forhandlet ud i det offentlige, men i det private forekommer reglen stadig i nogle ansættelseskontrakter. Hvis din kontrakt indeholder 120 dages-reglen, har din arbejdsgiver mulighed for at fyre dig med 1 måneds varsel, hvis du har været syg i 120 dage inden for de seneste 12 måneder. Uden denne regel i din kontrakt, kan din arbejdsgiver ikke fyre dig med forkortet varsel.
Det er ikke altid muligt at undgå klausuler og 120 dages-reglen, men der kan være mulighed for at forhandle om omstændighederne.
Når du får en tidsbegrænset stilling, skal der stå i din kontrakt, hvornår din ansættelse slutter. Det kan være en god idé at få tilføjet en dato for, hvornår du og din arbejdsgiver kan tale om eventuel fornyelse af din kontrakt eller muligheden for at blive fastansat.
Udover det, har du præcis de samme pligter og vilkår som ved en fast ansættelse, og din kontrakt skal indeholde de samme oplysninger som ved en fast stilling.
I en tidsbegrænset stilling har du desuden ret til at gå til jobsamtaler i arbejdstiden, uden at blive trukket i løn, i slutningen af din ansættelse, det vil sige i en periode, der svarer til dit opsigelsesvarsel.
I nogle kontrakter står der, at du ikke må have en bibeskæftigelse, der kan være uforeneligt med dit arbejde. Du har dog altid ret til at have andet arbejde, både lønnet og ulønnet, og både i det offentlige og i det private, og du behøver ikke at fortælle din arbejdsgiver om din bibeskæftigelse, så længe det er foreneligt med din ansættelse.
Det betyder blandt andet, at din bibeskæftigelse ikke må lægge for stort beslag på din arbejdskraft, så du ikke kan udføre det arbejde, du er ansat til.
Du er også forpligtet til at være loyal overfor din arbejdsplads og må derfor ikke have en bibeskæftigelse hos en konkurrerende virksomhed eller andre steder, hvor der er risiko for en interessekonflikt.
Hvis du er usikker på, om din aktuelle eller fremtidige bibeskæftigelse er foreneligt med dit arbejde, bør du spørge din arbejdsgiver.
Skal vi tjekke din kontrakt?
Vil du gerne have en professionel vurdering af din ansættelseskontrakt, kan du sende den til tjek hos vores rådgivere. Vi gennemgår kontrakten med dig og giver dig gode råd til forhandling af vilkårene.
Du kan nemt og sikkert sende din kontrakt til os. Sæt gerne nogle ord på din situation og skriv, hvis der er noget særligt, vi skal have fokus på i vores gennemgang. Husk at tilføje dit telefonnummer.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.