Kontakt os
Din årlige lønforhandling er der, hvor du kan blive honoreret for din indsats i det forgangne år - og din mulighed for at blive klog på, hvad der er vigtigt for din chef, at du leverer i det kommende år.
Til din årlige lønforhandling skal du være skarp på, hvad du har bidraget med siden din sidste lønforhandling.
Det er det, din chef belønner.
Det handler om at lande på en aftale, som I begge to er tilfredse med. Tag derfor andet end løn med på din ønskeliste fx mere ferie, betalt avisabonnement eller nedsat tid. Og vær klar til at svare på, hvorfor din chef skal opfylde dine ønsker.
Knyt dine kompetencer til virksomhedens mål
Hvis din chef skal give dig mere i løn, skal det stå klart hvorfor. Du skal begrunde dit lønønske med de vigtigste mål og resultater, du har leveret siden sidste lønforhandling.
Kig også fremad og forklar, hvordan dine kompetencer og ambitioner kan hjælpe din chefs og virksomhedens prioriteringer og strategiske fokusområder i mål.
Fokuser på din værdi for arbejdspladsen:
Tag højde for din arbejdsgivers situation:
Tjek din løn
Det er godt at vide, om din løn ligger over eller under gennemsnittet, når du forbereder dit lønudspil til lønforhandlingen.
Med et løntjek får du et præcist overblik over, hvordan din løn, dine ansættelsesvilkår og personalegoder ligger i forhold til dem, du bedst kan sammenligne dig med – nemlig medlemmer med samme profil som dig. Du kan sammenligne din månedsløn, men også din samlede lønpakke fx pension, ferie, bonus, firmabil, frokostordning og sundhedsforsikring.
På nogle arbejdspladser er der fuld åbenhed om løn, især i det offentlige. Den viden kan du bruge til at holde dit lønudspil op mod relevante kollegers lønniveau.
Til forhandlingen skal du dog kun tage udgangspunkt i dine egne resultater. Andres løn trumfer aldrig det, du leverer.
Afklar dine ønsker
Hvad er vigtigt for dig? Ud over mere i løn skal du overveje alternativer til løn. Særligt i de situationer, hvor en lønstigning kan være svær på grund af økonomi.
I stedet for en lønstigning kan du fx bede om ekstra ferie, mere i pension, uddannelse, mere hjemmearbejde eller en ny titel.
Din lønforhandling foregår hele året
Den årlige lønforhandling ligger fast på mange arbejdspladser. Men du har mulighed for at påvirke din løn hele året - så snak løbende med din chef om dine resultater.
Ved forhandlingsbordet har din chef ofte allerede vurderet, hvilken lønstigning du kan forhandle om. Når du regelmæssigt snakker om dine resultater og lønforventninger med din chef, er du med til at påvirke barren for din næste lønstigning.
Som offentligt ansat er det typisk din tillidsrepræsentant, der forhandler løn for dig en gang om året. Men du spiller selv en vigtig rolle i at nå den løn, du ønsker.
Men husk, at du altid kan tage en lønsamtale med din nærmeste leder, selv om din tillidsrepræsentant forhandler for dig. Faktisk er det en god ide at minde din leder om, hvorfor du ønsker en lønstigning.
De årlige lønforhandlinger og processen bag dem, er typisk fastlagt i en procedure eller anden procesaftale, som din tillidsrepræsentant har været med til at udarbejde. Forhandlingerne ligger typisk samlet en gang om året og der er ingen regler for om det er forår eller efterår. Du skal udfylde din egenindstilling, som din tillidsrepræsentant tager til med ledelsen og forhandler for dig.
Ledelsen har ofte meldt ud, hvad den økonomisk ramme er, og hvilke kriterier de særligt lægger vægt på ved årets lønforhandlinger. Dem bør du så vidt muligt lægge dig op ad.
Du skal først og fremmest kunne argumentere for og begrunde, hvorfor du skal have mere i løn – hvad enten det er dig selv eller din tillidsrepræsentant som forhandler. Det vil altid være relevant at se på din udvikling det forgangne år, eller siden du sidst forhandlede løn. Har du fx:
Udvælg gerne de 2-3 stærkeste argumenter og sørg for at din tillidsrepræsentant også kender dem, hvis det er tillidsrepræsentanten der forhandler.
Jo mere information, fx om udfordringer og mål på arbejdspladsen, du får fra din leder, jo bedre kan du tilpasse dine argumenter for dit lønønske. Det garanterer ikke en lønstigning, men du forbedrer dine chancer, fordi I taler samme sprog og fordi du kan tale ind i hvad din leder ser som det væsentlige i forhold til lønforhøjelse.
Spørg derfor også din leder, hvilke kriterier hun lægger vægt på for at give en lønstigning, og hvordan hun oplever din indsats, resultater, kompetencer, spændvidde og kapacitet til at løse opgaverne. Det vil alt sammen give dig input til at forstå hvordan din leder oplever hverdagen og hvad hun lægger vægt på, når hun skal lave lønindstillinger til sine medarbejdere.
Dos
Don'ts
Ved lønsamtalen skal du have to tal i hovedet; det acceptable og det ambitiøse, realistiske udspil – og kun det sidste siger du højt. Men undlad ultimatummer og læg op til forhandling.
En god tommelfingerregel er at underbygge dit lønudspil med to-tre argumenter i stedet for at tømme en hel sæk med skyts ud på bordet.
Husk også, at dine argumenter står stærkere, hvis du har inddraget din chef i, hvor værdifuld du er, i løbet af året.
Mange chefer vil forvente, at du spiller ud. Særligt hvis du selv har indkaldt til lønforhandlingen. Det kan være en fordel at spille ud, for så tager forhandlingen udgangspunkt i dine ønsker og forventninger. Spiller din chef ud, så lyt først og fortæl bagefter om dit udspil.
Hvis du selv har mulighed for at indkalde din chef til lønforhandling, så vælg et godt tidspunkt for din forhandlingsposition. Måske når du lige har afsluttet et projekt eller ydet ekstra på driftsopgaverne.
Al erfaring viser, at du forbedrer dine chancer for et godt resultat, hvis du bidrager til en god tone og stemning under forhandlingen.
Du må gerne være uenig med din chef, men vær imødekommende, lyt og anerkend din chefs holdninger og ønsker. Undgå at blive vred og frustreret, hvis du fornemmer at forhandlingen ikke ender, som du havde håbet.
Lander du ikke en lønstigning denne gang, så husk, at lønforhandlingen langt fra er spildt. Den er starten på næste års forhandling, for du har plantet et frø om, at du forventer, at din indsats bliver husket og honoreret næste gang.
Du får kun en lønstigning, hvis din chef kan se værdien af at give dig mere i løn.
Som en dygtig forhandler skal du derfor være nysgerrig på, hvad din chef synes er vigtigt og er optaget af lige nu. På den måde kan du målrette dine argumenter og øge dine chancer for at få et lønløft nu eller senere.
Giv ikke straks op, hvis du får et nej. Undersøger du baggrunden for din chefs nej, bliver du klogere på, hvad din chef forventer af dig, og hvordan du kan indfri det.
Du kan også opdage nye muligheder. Skyldes nej’et manglende økonomi, kan du måske i stedet forhandle om mere ansvar, ny titel, mere fleksibilitet eller flere fridage.
Men husk at have fornemmelse for, hvornår din chefs udmeldinger og kropssprog betyder, at du skal slutte forhandlingen.
Sørg for at samle op på det, I har aftalt, inden du forlader forhandlingsbordet. Fx om din lønstigning er med eller uden pension, og hvornår din lønstigning træder i kraft.
Blev I ikke færdige med at forhandle, så aftal, hvornår I vil genoptage den. En ekstra forhandling giver din chef mulighed for at genoverveje dit lønønske, og du har mulighed for at overveje alternativer til mere i løn.
Spørg din chef, hvad du skal levere det næste år for at få (endnu) en lønstigning.
Vær tydelig om, at I er på samme hold, og at det er vigtigt for dig at vide, hvordan du præsterer bedst muligt og står stærkt til næste års lønsamtale.
Kom ud ad døren på en ordentlig måde. Anerkend din chef for det, du har fået, og vær tilfreds – også selv om du ikke har fået alt det, du bad om.
Brug den viden, du har fået fra din chef, til at positionere dig til din næste lønforhandling. Du ved nu, hvad der er vigtigt for din chef, så sørg for at levere på det. Husk også løbende at gøre din chef opmærksom på dine resultater.
Så er du allerede godt på vej ved din næste lønforhandling.
Er du advokat, advokatfuldmægtig eller privatansat kan du logge ind og bruge vores løntjek. Her kan du se, om din lønpakke kan måle sig med andres, der har samme job, uddannelse og erfaring som dig.
Kontakt os