Kontakt os
Se, hvad du kan forhandle om som leder, chef og direktør, og hvad der påvirker din lønforhandling, når du skifter job. Tjek også din grundløn, tillæg og åremål, når du er ansat i staten, en region eller en kommune.
De største lønstigninger sker ofte, når du får dit første lederjob eller skifter til et nyt lederjob med mere ansvar. Det er også i den første tid i dit lederjob, at du kan gå efter at få en mærkbar lønstigning.
Der er forskel på, hvad du kan forhandle om som leder i det offentlige eller det private. Det gælder også for dine muligheder for at gøre bonusser eller resultatløn til en del af din samlede lønpakke.
Få et overblik over din løn og lønpakke som leder, og bliv skarp på, hvad der påvirker din position og mulighed for at forhandle dine ønsker hjem ved lønforhandlingen, når du skifter job.
Som leder er der flere forhold, der kan påvirke din position i en lønforhandling. Dine muligheder ved lønforhandlingen afhænger ofte af din kontrakt og dine ansættelsesforhold. Men din forhandlingsposition og løn påvirkes også af andre ting. Bring dem i spil, så du får en bedre lønpakke med hjem:
Bliver du ansat i en politisk ledet organisation, har det desuden betydning:
Ændrer disse ting sig, kan du bruge det i dine årlige lønforhandlinger.
Rammerne for din løn som chef og ledere i den offentlige sektor er reguleret i de kollektive chefaftaler og overenskomster som Djøf er part i med de offentlige arbejdsgiverorganisationer i staten, kommuner og regioner.
Din løn består typisk af en grundløn (basisløn, lønramme, løntrin med videre), som er fastsat i den kollektive chefaftale eller overenskomst, du ansættes efter.
Grundlønnen kan suppleres med individuelle tillæg, fx i form af kvalifikations-, funktions- eller cheftillæg.
Hertil kommer muligheden for engangsvederlag, resultatløn og bonus. Det er variable løndele, som bliver udløst, hvis du opnår kvantitative eller kvalitative mål. Engangsvederlag er typisk honorering for en særlig indsats eller merarbejde uden forudgående aftale.
Ansættes du tidsbegrænset (åremål) ydes der et åremålstillæg beregnet med en fast procentdel af din faste løn. Der er til denne aflønningsform knyttet vilkår, hvorfor det er vigtigt, at du får rådgivning inden ansættelsen.
I kommuner og regioner kan du ansættes på kontrakt (overbygningsaftale til en chefaftaleansættelse), hvorefter der ydes en fast kontrakttillæg på 15 eller 20%.
For visse chefstillinger kan der også forhandles om et længere opsigelsesvarsel eller et fratrædelsesbeløb. Dine muligheder afhænger af, om du er ansat i staten eller i region eller kommune og af typen af din ansættelse.
Din ansættelse som chef kan være tidsbegrænset - det kaldes at være ansat på åremål. Rammerne for denne type ansættelse er reguleret i en række kollektive åremålsaftaler mellem de offentlige arbejdsgiverorganisationer og Djøf med flere.
Ansættelsesformen er de facto afskaffet i kommuner og regioner, hvor der i dag sker ansættelse på kontraktvilkår.
I staten er ansættelsesformen meget udbredt – og udgør i dag langt over 80 pct. af de statslige chefer som er omfattet af Djøfs forhandlingsområde.
Ansættes du på åremål ydes et åremålstillæg ud over din grundløn og individuelle tillæg.
Størrelsen af dit åremålstillæg forhandles og bør afhænge af åremålets længde og af, om du er sikret varig ansættelse efter åremålets udløb (tilbagegangsret).
Princippet er: jo mere usikkerhed, der ligger i din ansættelse, jo større tillæg kan du forhandle om.
Se lønninger for chefer og ledere i kommuner, regioner eller staten samt lønninger for uddannelsesledere.
Din løn som kommunaldirektør er fastsat centralt mellem den kommunale arbejdsgiverorganisation KL og Djøf i en chefaftale.
Lønnen afhænger af indbyggertallet i den konkrete kommune. Der er ikke mulighed for yderligere honorering herudover.
Som kommunaldirektør sker ansættelse på kontraktrammeaftalen, hvorefter der udover den faste løn ydes et kontrakttillæg på 20%.
Din løn som administrerende direktør i et fælleskommunalt selskab fastsættes efter konkret forhandling mellem Djøf og selskabet. Den øvre grænse for lønfastsættelsen er svarende til den centralt fastsatte løn for kommunaldirektører i de mindste kommuner.
Visse fælleskommunale selskaber er omfattet af et særligt chefbilag, som giver en højere løn for den administrerende direktør.
Din løn som forvaltningsdirektør og stabschef, fx kontorchef, sekretariatschef, økonomichef eller personalechef, er sammensat af:
Særligt for forvaltningsdirektører: Din grundløn afhænger af kommunens indbyggertal. Hvis der bor under 60.000 indbyggere, afhænger din grundløn også af antallet af forvaltningschefer.
Ansættes du på kontrakt udgør kontrakttillægget 15%.
Din løn som regionsdirektør er fastsat centralt mellem den regionale arbejdsgiverorganisation Danske Regioner og Djøf i en chefaftale.
Som regionsdirektør sker ansættelse på kontraktrammeaftalen, hvorefter der udover den faste løn ydes et kontrakttillæg på 20%.
Din løn som direktør og stabschef, fx kontorchef, økonomichef eller personalechef, er sammensat af:
Som direktør indplaceres du på løntrin 53. Du kan forhandle om at starte på løntrin 54 eller 55 efter særlige retningslinjer.
Som stabschef indplaceres du på løntrin 49, 51 eller 52.
Ansættes du på kontrakt udgør kontrakttillægget 15%.
Som leder i staten ansættes du efter akademikeroverenskomstens regler som chefkonsulent med personaleledelse.
Ved egentlige chefstillinger sker ansættelse efter statens kontraktrammeaftale, hvor du som minimum ansættes i løngruppe 1 (svarende til lønramme 37).
Som chef i staten består din løn af en grundløn eller intervalløn. Hertil kommer muligheden for tillæg, resultatløn og engangsvederlag.
Der gælder særlige regler for chefer på uddannelses- og undervisningsinstitutioner.
Stilling/titel |
Løngruppe |
Lønramme |
Særlige forhold |
Lederstillinger, fx teamleder, funktionsleder med videre |
Basislønsindplacering |
36 |
Din løn er indplaceret som chefkonsulent med personaleledelse. |
Kontorchefer og lignende |
Løngruppe 1 |
37 |
Din grundløn aftales inden for et interval. Hertil kommer mulighed for tillæg med videre. |
Afdelingschefer, vicedirektører og lignende |
Løngruppe 2 |
38 |
Din grundløn aftales inden for et interval. Hertil kommer mulighed for tillæg med videre. |
Afdelingschef i et departement, styrelsesdirektør og lignende |
Løngruppe 3 og 4 |
39 og 40 |
Fast grundløn. Hertil kommer mulighed for tillæg med videre. |
Når du får et lederjob i den private sektor, har du gode muligheder for at påvirke din lønpakke. Og jo højere du er i ledelseshierarkiet, jo bedre muligheder har du for at få dine ønsker til lønpakken opfyldt.
Din løn som leder består af din faste løn, og du har typisk også mulighed for at forhandle om pensionsordning, bonus og goder som firmabil eller videreuddannelse. Fridage, frihed og fleksibilitet kan også indgå i din forhandling.
Du kommer længst ved forhandlingsbordet, når du har forberedt dit lønudspil, og hvad der er vigtigst for dig at opnå i forhandlingen.
Brug Djøfs lønberegner til at se lønniveauet for ledere og chefer med din anciennitet og uddannelse i den branche, du bliver leder. Du kan også se, hvilke vilkår og personalegoder andre chefer og ledere får.
Prioriter på forhånd, hvad der vigtigst for dig at få med i din samlede lønpakke.
Frihed og fleksibilitet kan være mange penge værd, men bliver ofte overset i lønforhandlingen, fordi du bliver chef eller leder og derfor ansat på jobløn.
På jobløn har du ikke en højeste arbejdstid, og du kan ikke afspadsere eller få betaling for overarbejde, der ligger ud over den aftalte arbejdstid.
Bliver du tilbudt en direktørstilling, bliver din lønpakke aftalt individuelt. Du skal forhandle med organisationens øverste daglige ledelse, ofte med den administrerende direktør.
Skal du være administrerende direktør, bliver din lønpakke forhandlet med bestyrelsen. Typisk med bestyrelsesformanden, som kan have en ekstern advokat med på sidelinjen.
Hvis bestyrelsen er usikker på, hvad en rimelig årlig lønudvikling vil være, kan du bede om at få tilføjet en årlig minimumsregulering af din løn med udgangspunkt i Djøfs lønstatistik.
I kan også aftale en løntrappe, så din løn fx stiger med 3% om året i en årrække.
Kontakt os