Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Her kan du anmelde dig som tillidsrepræsentant for Djøf, læse om tillidsrepræsentantens rolle og opgaver og finde vejledninger til dit arbejde som tillidsvalgt.
Din kerneopgave som tillidsrepræsentant (TR) er at repræsentere en gruppe medarbejdere over for ledelsen, så der kommer en god dialog om medarbejdernes bekymringer og ønsker. Du skal være med til at forhandle løn- og arbejdsvilkår og fremme medarbejdernes trivsel.
Her på siden har vi samlet vejledninger til dig, der er er tillidsrepræsentant og information om rollen og opgaverne til dig, der overvejer at blive tillidsrepræsentant.
Som tillidsrepræsentant for Djøf, kan du altid få rådgivning i forhold til dine opgaver som tillidsrepræsentant. Du er velkommen til at ringe til os på tlf. 33 95 97 00 eller sende en mail til djoef@djoef.dk.
Vi sørger selvfølgelig for, at du løbende bliver opdateret med ny viden, der relaterer sig til dit tillidshverv via vores TR-nyhedsbreve.
Vælg mellem en række kurser særligt for tillidsrepræsentanter, hvor du kan få nye kompetencer inden for bl.a. forhandling, samarbejde og kommunikation. Du finder både introkurser for nye tillidsrepræsentanter og særlige uddannelser for dig, der gerne vil have mere praktisk og teoretisk træning i forhandlingens kunst.
Vi anbefaler, at tillidsrepræsentanter i det offentlige prioriterer at deltage i kurserne 'Regelkompasset' og 'Den gode forhandler'. De to kurser er ikke tilgængelige for tillidsrepræsentanter i det private.
Vi tilbyder også TR-kurser i samarbejde med IDA.
Se kursusliste
Når du deltager i kurser under Djøfs TR-uddannelse, kan du få refunderet dine udgifter til rejse og transport. Brug rejseafregningsblanketten herunder.
Typisk skal dine kolleger vælge dig som tillidsrepræsentant gennem en afstemning. De skal altså se dig som en god repræsentant, der kan varetage deres interesser på arbejdspladsen. En tillidsrepræsentant skal have lyst til at dygtiggøre sig inden for kommunikation, rådgivning og forhandling, samt få en god forståelse for ansættelsesvilkår og overenskomster.
Herunder kan du blive klogere på, hvad det indebærer at være tillidsrepræsentant, og hvordan du bliver det.
TR's rolle og ansvar
Du får en central rolle i forhold til samarbejdet mellem ledelsen og medarbejderne. På offentlige arbejdspladser har man lavet aftaler om samarbejds- og medindflydelsesudvalg (SU/MED), der sætter rammerne for samarbejdet. På mange private arbejdspladser har man lignende aftaler.
Hvis du sidder i et I SU/MED-udvalg, er det her, at du får indsigt i ledelsens forventninger til fremtiden på arbejdspladsen og beslutninger, der kan påvirke medarbejdernes ansættelsesforhold, herunder fyringer. Det er også her, at du kan få indflydelse på beslutninger og tale dine medlemmers sag.
Du repræsenterer dine medlemmer over for ledelsen og forhandler deres løn og vilkår.
Du kan som TR rådgive dine medlemmer om deres rettigheder og pligter på arbejdspladsen og hjælpe dem, når de har spørgsmål om arbejdsvilkår, trivsel eller lokale aftaler. Du er med til at sikre, at arbejdsgiver overholder de gældende aftaler, der er indgået med medarbejderne. Opstår der en konflikt på arbejdspladsen, enten mellem ledelse og medarbejdere eller mellem kolleger, kan du også være med til at løse konflikten.
Som TR er du typisk tættere på dine kolleger end ledelsen er. Du har derfor bedre mulighed for at se, når der er behov for fokus på trivsel, arbejdsmiljø og forebyggelse af stress på arbejdspladsen.
Bliv valgt som tillidsrepræsentant
Du skal være medlem af en fagforening, fx Djøf, for at kunne stille op til tillidsrepræsentantskabsvalg på din arbejdsplads. Bliver du valgt som tillidsrepræsentant, skal du repræsentere andre Djøf-medlemmer og eventuelt andre overenskomstgrupper, fx DM-medlemmer.
På offentlige arbejdspladser kræver det, at I har minimum fem medarbejdere, der er ansat på den offentlige overenskomst for akademikere, for at I kan vælge en tillidsrepræsentant. Hvis I er under fem medarbejdere, kan I lave et valgfællesskab med en anden AC-gruppe på jeres arbejdsplads, hvor I vælger en tillidsrepræsentant, der repræsenterer jer alle.
Har I organiseret jer i en fælles AC-klub, men ønsker at dele jer op i jeres respektive overenskomstgrupper med egne tillidsrepræsentanter, skal I lave en aftale med ledelsen om det.
På private arbejdspladser kan der være lavet lokale aftaler om, hvordan og hvornår, I kan vælge en tillidsrepræsentant.
Som udgangspunkt har alle medarbejdere stemmeret til et TR-valg, både medlemmer og ikke-medlemmer. Dog er overenskomstansatte chefer samt konsulenter i lønramme 36 og derover, der er ledere for andre akademikere, undtaget stemmeret.
Du kan finde reglerne for valg i kommuner og regioner i Forhandlingsfællesskabets MED-håndbøger.
Fællestillidsrepræsentant (FTR)
På private arbejdspladser er en fælles tillidsrepræsentant en, der repræsenterer medarbejdere fra flere forskellige afdelinger eller faggrupper i en virksomhed eller organisation. Rollen opstår ofte i større virksomheder, hvor der er behov for en central person, der kan koordinere og formidle fælles interesser og problemstillinger på tværs af grupperne. Reglerne for en fælles tillidsrepræsentant følger jeres overenskomst.
I det offentlige er en fællestillidsrepræsentant en, der repræsenterer flere tillidsrepræsentanter, fx i en styrelse eller i en region eller kommune.
Dit mandat som TR
Når du bliver TR i det offentlige, får du mandat fra Djøf til at forhandle og aftale løn og lokale aftaler. Du får mandatet på skrift, så du ikke er i tvivl om, hvilke sager du kan og skal involvere dig i.
Når du er TR i det private, afhænger dit mandat af, hvad der står i overenskomsten. Undersøg derfor nøje, hvad du har mandat til.
Husk altid at få mandat fra medlemmet i enkeltsager, inden du skriver under på noget.
Hvis du indgår en aftale med ledelsen, der vedrører hele den medarbejdergruppe som du repræsenterer, skal du huske at få mandat fra din klub. Det kan fx være aftaler om arbejdstid, personalepolitik, lønpolitik mv. Mandatet bør give dig et forhandlingsrum som du kan bevæge dig indenfor.
Du har ikke mandat til at forhandle om:
Lokale aftaler for TR
Sammen med ledelsen har I mulighed for at lave lokale aftaler for tillidsrepræsentanter på jeres arbejdsplads. Det betyder, at I fx kan aftale at fravige kravet om, at man minimum skal være fem ansatte i en overenskomstgruppe for at vælge en TR, hvis I kun er tre.
I kan også aftale, at der kan være mere end en tillidsrepræsentant til at dække gruppen, hvis arbejdspladsen er spredt over flere lokationer, eller hvis Djøf-/AC-gruppen er så stor, at en enkelt TR ikke kan dække den.
Lokale aftaler kan opsiges af begge parter med tre måneders varsel, hvis ikke andet er aftalt.
Er du TR i det private, kan du først indgå lokale aftaler, hvis du har på forhånd har fået det godkendt af Djøf.
TR-rollen kan styrke din karriere
Arbejdet som tillidsrepræsentant er både lærerigt og givende, når du skal hjælpe og støtte dine kollegaer og bidrage til et bedre arbejdsmiljø. Det kræver engagement og vilje at tale dine kollegers sag overfor ledelsen, men du bliver belønnet i form af personlig udvikling, ny viden og nye kompetencer.
Du vil desuden få et bredt netværk af andre tillidsrepræsentanter og medlemmer, der kan åbne nye døre for dig i din fremtidige karriere. Du vil også komme tættere på ledelsen, hvilket kan give dig nye og spændende muligheder på din nuværende arbejdsplads.
Er du blevet valgt som tillidsrepræsentant, -suppleant eller arbejdsmiljørepræsentant (AMR), skal du anmelde det til Djøf, så vi kan give din arbejdsgiver besked om valget og din nye rolle. Du vil få en kopi af meddelelsen. Valget er først gyldigt, når det er godkendt af Djøf, og når Djøf har anmeldt valget til arbejdsgiver.
Når din arbejdsgiver får besked om valget, har arbejdsgiver tre uger til at lave en indsigelse til Djøf. En indsigelse kan være om formkrav eller TR's kvalifikationer.
Som tillidsrepræsentant er du beskyttet fra det tidspunkt, hvor arbejdsgiver er bekendt med valget.
Er du valgt til tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant eller suppleant i det offentlige, skal du logge ind på Djøf og registrere det under fanebladet 'Valgt til TR'.
Hvis du ikke er medlem af Djøf, skal du informere din faglige organisation om, at du er blevet tillidsrepræsentant for Djøf. Derefter vil din faglige organisation underrette Djøf, og så kontakter vi dig.
Login og anmeld tillidshverv i det offentlige
Er du valgt som tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant eller suppleant i en privat virksomhed, skal du give os besked via en af nedenstående formularer, hvorefter vi anmelder valget overfor din arbejdsgiver.
Vil du høre mere om TR-rollen?
Har du fået lyst til at blive Djøf-tillidsrepræsentant på din arbejdsplads, eller vil du gerne høre mere om, hvad det indebærer, så er du velkommen til at kontakte os. Vi vejleder dig om processen og sparrer med dig om de opgaver, der følger med tillidshvervet.
Ring til os på tlf. 33 95 97 00 eller send en mail til djoef@djoef.dk.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.