Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Når du er valgt som tillidsrepræsentant, er det vigtigt, at du har gode rammer og vilkår til at udføre dit TR-arbejde.
Herunder kan du læse om de særlige vilkår for tillidsrepræsentanter som man har aftalt i de offentlige overenskomster, der giver forbedrede opsigelsesvilkår og sikrer, at du som TR har samme muligheder for lønudvikling som andre ansatte. Aftalerne skal bl.a. sikre, at du kan passe dit tillidshverv ordenligt og samtidigt er bedre beskyttet mod at blive opsagt af ledelsen.
De fleste private overenskomster indeholder tilsvarende vilkår for TR. Er du TR i det private, skal du kigge i jeres overenskomst for at se, hvilke vilkår der gælder for dig.
Tidsforbrug
Som tillidsrepræsentant må du bruge den tid, der er nødvendig for, at du kan udføre dit tillidsarbejde forsvarligt. Typisk skal du bruge mere tid på TR-opgaver ved de årlige lønforhandlinger, omstruktureringer og afskedigelser.
Dit TR-arbejde tæller med i dine normale arbejdstimer, hvis det ligger indenfor din normale arbejdstid. Hvis din chef eller ledelsen beder dig om at deltage i møder eller arbejde uden for din normale arbejdstid, kan du også tælle det med i dine normale arbejdstimer.
Lav en aftale med ledelsen om, hvor meget tid, der er nødvendigt at bruge på arbejdet som tillidsrepræsentant, og hvordan fordelingen skal være mellem tillidsarbejde og dit sædvanlige arbejde.
Du har både en pligt og ret til at drøfte din TR-rolle med din chef, hvilket sikrer, at både du og din chef oplever, at I har et konstruktivt samarbejde i forhold til tillidsarbejdet og balancen med dine daglige arbejdsopgaver.
Hent inspiration til samtale med din chef om TR-rolle
I kommuner og regioner er der mulighed for at give kompensation i form af normering, til den afdeling/institution, der har en TR ansat.
I staten er det aftalt, at hvis tillidsarbejdet fylder meget i en periode, kan man drøfte tilrettelæggelse af opgaver med sin chef og evt. om en anden medarbejder midlertidigt kan varetage opgaver.
Løn
Som tillidsrepræsentant i det offentlige må du lønmæssigt ikke blive stillet dårligere, end hvis du kun lavede dit sædvanlige arbejde. Du skal altså have de samme muligheder for lønudvikling som dine kolleger.
I staten har I mulighed for at aftale et funktionstillæg for tillidsrepræsentant- og suppleant.
I kommuner og regioner skal du have et funktionstillæg som tillidsrepræsentant. Størrelsen på tillægget skal I aftale lokalt.
I det private kan du forsøge at forhandle en lokal aftale om, at du bliver kompenseret for det løntab eller den manglende lønudvikling, der kan være en følge af, at du som TR ikke har mulighed for at varetage bestemte funktioner eller opgaver, fordi tillidsposten fylder meget i hverdagen. Du kan også forhandle om et forløb med målrettet kompetenceudvikling efter udløb af din TR-periode.
Regler for opsigelse af tillidsvalgte
På offentlige arbejdspladser er følgende omfattet af tillidsrepræsentantbeskyttelse:
På private arbejdspladser kan der være andre regler, hvilket vil fremgå af jeres overenskomst.
Beskyttelsen gør, at du kun kan blive opsagt, hvis der er tvingende årsager. Tvingende årsager er fx, hvis du som TR har:
Det er ikke en tvingende årsag i sig selv, at der er nedskæringer på arbejdspladsen eller arbejdsmangel. Arbejdsgiver skal kunne bevise, at de ikke lige så godt kunne have opsagt en anden medarbejder. Det betyder, at tillidsrepræsentanten skal være den sidste blandt ligestillede medarbejdere, der bliver opsagt indenfor sit kvalifikationsområde.
Arbejdsgiver skal først forhandle med Djøf om sagen, før de kan fyre dig, når du er TR. Hvis Djøf herefter mener, at der ikke er en rimelig begrundelse for at opsige dig, kan Djøf kræve en ny forhandling mellem overenskomstens parter. Arbejdsgiver kan ikke varsle opsigelsen, før den nye forhandling er overstået. Hvis parterne ikke kan opnå enighed, kan Djøf få prøvet sagen og spørgsmålet om en kompensation ved en voldgift.
Hvis du bliver opsagt af individuelle årsager, får du 3 måneder oven i dit normale opsigelsesvarsel. Bliver du opsagt pga. arbejdsmangel, gælder dit individuelle varsel.
Arbejder du i en kommune skal du dog som TR eller arbejdsmiljørepræsentant have mindst 6 måneders varsel.
Forflytning eller bortvisning
Hvis din arbejdsgiver vil forflytte dig, så du ikke længere arbejder inden for det område som tillidshvervet dækker, og så du dermed ikke længere kan udføre dit tillidsarbejde, skal arbejdsgiver først forhandle sagen med Djøf, ligesom ved en opsigelse.
I staten skal en forflytning af en tillidsrepræsentant ske med mindst 5 måneders varsel. I det offentlige skal du have 6 måneders varsel, hvis du har været TR i over 5 år.
Som TR kan du blive bortvist uden varsel, hvis du har udvist en adfærd, der begrunder en bortvisning.
Arbejdsgiver skal hurtigst muligt indkalde Djøf til en forhandling. Hvis Djøf mener, at bortvisningen ikke er rimeligt begrundet, kan Djøf kræve en ny forhandling med overenskomstens parter.
Du kan læse mere om reglerne for tillidsrepræsentanter i regioner og kommuner i Forhandlingsfællesskabets MED-håndbøger, der vejleder dig i rammeaftalerne om medindflydelse og medbestemmelse på områderne.
Vil du læse om reglerne for tillidsrepræsentanter i staten, kan du læse cirkulæret på Retsinformation.dk.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.