Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Herunder kan du få styr på det praktiske i forhold til at planlægge din ferie, og se tidsfristerne for, hvornår din arbejdsgiver skal varsle ferie. Du har ret til at holde 25 dages ferie om året, som du skal lave en aftale med din arbejdsgiver om, hvornår du skal holde.
Se også dine muligheder for at flytte, overføre og få udbetalt din ferie.
Hvor meget ferie har jeg ret til?
I ferieåret, som løber fra 1. september til 31. august, optjener du 2,08 dages ferie om måneden. Det gælder uanset om du arbejder fuldtid, deltid eller er i studiejob. Hvis du er ansat i hele ferieåret, har du derfor ret til at holde 5 ugers ferie med løn.
Hvis du ikke har været ansat i et helt ferieår, og derfor
ikke har optjent 5 ugers betalt ferie, kan du vælge at holde 5 ugers ferie uden
løn. Det har du ret til, men ikke pligt til.
Hvis du holder ferie, som du ikke
har optjent, skal du selv betale for at holde fri. Du bliver fratrukket 4,8% i løn per feriedag. Det svarer til 24%
om ugen.
I mange ansættelser har du, udover de 5 lovpligtige ferieuger, også ret til ekstra betalte fridage. Disse fridage bliver fx kaldt feriefridage, den 6. ferieuge eller særlige feriedage.
Kan jeg holde ferie på forskud?
Hvis du fx er startet i et nyt job, og ikke har optjent ferie endnu, kan du vælge at holde din betalte ferie på forskud. Det kræver, at din arbejdsgiver godkender det, og at I indgår en aftale.
Bemærk, at du ikke kan holde mere ferie på forskud, end du kan nå at optjene inden for samme ferieår, der løber fra 1. september til 31. august.
Du optjener 2,08 feriedage om måneden og kan løbende få et overblik over, hvor mange feriedage du har til rådighed på din lønseddel eller evt. i virksomhedens HR-system, hvis I har sådan et. Når du bruger feriedage på forskud, vil din feriesaldo være i minus, indtil du har optjent feriedagene igen.
Det er en god idé at have styr på, hvor mange feriedage du skal bruge senere hen, fx omkring jul eller når børnene har efterårsferie, så du husker at gemme nogle feriedage til det.
Hvis du stopper på dit job, mens din feriesaldo er i minus, vil værdien af dine feriedage blive modregnet i din løn.
Eksempel på ferie på forskud:
Du vil holde en uges efterårsferie i oktober, men har brugt dine feriedage. Du laver derfor en aftale med din arbejdsgiver om, at du holder ferie på forskud.
Den 1. oktober har du optjent 2,08 dages ferie. Når du holder en uges ferie i oktober (5 feriedage), skylder du bagefter 2,92 dage i det samlede ferieregnskab.
Hvornår skal jeg holde hovedferie og øvrig ferie?
Ferieloven giver dig ret til 5 ugers ferie. Som hovedregel skal du holde dem i ferieafholdelsesperioden, der løber fra 1. september til 31. december året efter. Du har altså 16 måneder til at bruge dine feriedage.
3 af ugerne kaldes ’hovedferie’, og dem har du ret til at holde sammenhængende i perioden fra den 1. maj til den 30. september. Hvis du gerne vil holde din hovedferie i en anden periode, eller vil dele ferien op i mindre bidder, er det noget som du og din arbejdsgiver skal blive enige om.
De resterende 2 ugers ferie kaldes ’øvrig ferie’. Du har ret til at holde din øvrig ferie i sammenhæng af 5 dages varighed, men du har også mulighed for at dele ferien op i enkelte dage.
Du skal altid aftale din ferie med din arbejdsgiver og gerne i god tid, så du så vidt muligt kan få dine ferieønsker opfyldt.
Du har mulighed for at overføre 1 uges ferie til næste ferieperiode eller få den udbetalt. Hvis du ikke får holdt 4 ud af de 5 ugers ferie, vil de ubrugte feriedage (op til 4 uger) gå tabt.
Kan min arbejdsgiver bestemme min ferie?
Ja, hvis I ikke kan blive enige om, hvornår du skal holde ferie, er det i sidste ende din arbejdsgiver, der bestemmer.
Når du har planer om at holde ferie, skal du give din arbejdsgiver besked så tidligt som muligt. På den måde har din arbejdsgiver bedre mulighed for at planlægge driften og indfri dine ferieønsker. Din arbejdsgiver skal så vidt muligt prøve at indfri dine ferieønsker. Det gælder især, hvis du har børn og vil holde ferie i skolesommerferien.
Når du har lavet en aftale med din arbejdsgiver om, hvornår du holder ferie, er det altid en god idé at få aftalen på skrift, så der ikke opstår tvivl senere hen.
Hvis din arbejdsgiver bestemmer placeringen af din ferie, skal du have besked om det senest 3 måneder før din hovedferie og 1 måned før øvrig ferie. Du har stadig ret til at holde 3 ugers sammenhængende hovedferie i hovedferieperioden fra 1. maj til 30. september. Arbejdsgiver kan dog ikke varsle hovedferien til afholdelse i september, da et nyt ferieår begynder 1. september.
Din arbejdsgiver kan kun pålægge dig at holde ferie, som du har optjent, når ferien starter, medmindre der er tale om, at virksomheden holder lukket, fx mellem jul og nytår.
Hvor meget ferie har jeg på deltid?
Du optjener 2,08 feriedage om måneden – også når du arbejder mindre end fuldtid.
Du skal holde ferie på samme måde, som dit arbejde tidsmæssigt er tilrettelagt. De fleste har en 5 dages arbejdsuge og skal derfor bruge 5 feriedage, når de vil have en uges ferie. Lørdag og søndag tæller ikke med i ferieugen.
Arbejder du mindre end 5 dage om ugen, bruger du stadig 5 feriedage, når du holder en uges ferie. Det er fordi dine arbejdsfrie dage tæller med i opgørelsen af feriedage. Hvis du fx har en 4 dages arbejdsuge, omregner man dine feriedage, så 1 feriedag tæller for 1,25 dage (5/4). Når du holder 4 dages ferie, bliver der derfor trukket 5 feriedage (4 x 1,25) fra dit ferieregnskab.
Du bruger en hel feriedag uanset hvor mange timer, du skulle have arbejdet den pågældende dag.
Normalt skal du holde din ferie i hele dage, men der kan være undtagelser, fx i forbindelse med Grundlovsdag, hvor nogen får en halv fridag, og derfor bruger en halv feriedag, så de kan få hele dagen fri.
Får jeg løn i ferien, når jeg er i timelønnet studiejob?
Har du et timelønnet studiejob, har du ikke ret til løn under ferie, men i stedet har du ret til feriepenge, der svarer til 12,5% af din løn. Feriepengene bliver sat ind på din FerieKonto hver måned. Når du skal holde ferie, skal du selv huske at bestille dine feriepenge på borger.dk, for at få pengene udbetalt.
Hvis lønperioden slutter mellem den 1. og den 15. i en måned, skal din arbejdsgiver indberette og indbetale dine feriepenge på FerieKonto inden udgangen af samme måned.
Hvis lønperioden slutter mellem den 16. og den sidste dag i måneden, skal din arbejdsgiver indberette og indbetale din feriepenge på FerieKonto senest den 15. i den efterfølgende måned.
Er du månedslønnet i dit studiejob, har du krav på din sædvanlige løn, når du holder ferie.
Kan jeg spare flere ugers ferie op?
Du kan godt spare flere ugers ferie op over de kommende år, så du kan holde en længere ferie. Det gør du ved, at du hvert år aftaler med din arbejdsgiver, at du kun holder 4 ugers ferie og overfører den 5. uge.
Eksempel på opsparing af ferie:
Selvom du overfører og sparer ferie op, har du stadig kun krav på 3 ugers sammenhængende hovedferie. Det betyder, at hvis du gerne vil holde en længere ferie, skal du indgå en specifik aftale med din arbejdsgiver.
I sådan en aftale skal I have afklaret:
Hvis du har været forhindret i at holde ferie pga. sygdom eller barsel, så gælder der andre regler for overførsel af ferie.
Du kan aftale med din arbejdsgiver at få overført den 5. ferieuge til næste ferieafholdelsesperiode. Hvis du har ret til ekstra feriefridage, den 6. ferieuge eller særlige feriedage, kan du også få overført dem til næste periode, hvis det er muligt i forhold til dine ansættelsesvilkår.
Som udgangspunkt skal du holde dine 5 ugers ferie i ferieafholdelsesperioden, som strækker sig over 16 måneder, fra 1. september til 31. december året efter. Hvis du ikke får holdt de første 4 ud af de 5 ugers ferie, vil de ubrugte feriedage (op til 4 uger) gå tabt.
Du og din arbejdsgiver skal sammen blive enige om at overføre din ferie. Der er ingen af jer, der ensidigt kan beslutte at overføre ferie. I skal lave en skriftlig aftale senest den 31. december, hvor ferieafholdelsesperioden udløber.
De 4 af dine 5 ugers ferie er særligt beskyttede til at holde ferie, så dem kan du ikke få udbetalt. Har du ikke fået holdt den 5. ferieuge ved årets udgang den 31. december, kan du aftale med din arbejdsgiver at få ferien udbetalt.
Laver du ikke en aftale med din arbejdsgiver om at overføre den 5. ferieuge til næste ferieafholdelsesperiode, skal din arbejdsgiver på eget initiativ udbetale ferien.
Hvis du er forhindret i at holde ferie pga. sygdom, barsel eller en anden lovlig feriehindring, har du flere muligheder for at overføre ferie.
Læs om overførsel af ferie pga. feriehindring
Bliver din ferie ændret, eller holder dit arbejde lukket?
Nogle gange ændrer planerne sig. Se hvilke rettigheder du har.
Når du har fået godkendt din ferie, er den som udgangspunkt fastlagt på de aftalte datoer. Vil du gerne flytte din ferie, skal du lave en ny aftale med din arbejdsgiver og få det godkendt.
Din arbejdsgiver kan kun ændre på din ferie, hvis der sker væsentlige og uforudsete driftssituationer, hvor det er nødvendigt, at du kommer på arbejde. Det betyder, at situationen skal være uden for din arbejdsgivers kontrol og samtidigt skal det være absolut nødvendigt, at det er lige netop dig, der skal udføre arbejdet.
Der skal være tale om en force majeure-lignende situation. Det er fx ikke nok, at dine kollegaer bliver syge, har sagt op eller skal på barsel.
Hvis din arbejdsgiver vil flytte din ferie, før den er begyndt, pga. helt særlige omstændigheder, har du ret til at få en kompensation for et eventuelt økonomisk tab. Det kan fx være udgifter til en betalt ferie, som du ikke har mulighed for at få refunderet.
I nogle ansættelser kan du have ret til ferie-kompensation, udover den økonomiske kompensation. Det afhænger af, hvor du er ansat:
Din arbejdsgiver kan ikke afbryde din ferie, hvis den allerede er begyndt. Din ferie kan kun blive afbrudt, hvis du og din arbejdsgiver bliver enige om det.
Undtagelsen er, hvis du er ansat i staten. Så er det muligt for din arbejdsgiver at afbryde din ferie, men kun hvis det er absolut nødvendigt og skyldes væsentlige og uforudsete situationer. Sker det, har du krav på at få erstattet et eventuelt økonomisk tab og 3,6 timers ekstra betalt frihed for hver feriedag, som din arbejdsgiver inddrager.
Hvis din arbejdsplads holder lukket i en periode, skal du holde ferie. Du kan bruge dine optjente feriedage eller holde ferie uden løn.
Din arbejdsgiver skal varsle dig i god tid om planlagte lukkedage. Dvs. minimum 3 måneder i forvejen, hvis det drejer sig om hovedferien og 1 måned for øvrige feriedage. Hvis din arbejdsgiver ikke overholder varselsfristerne, har du krav på at få løn under lukningen.
Så vidt det er muligt, skal din arbejdsgiver sikre, at du har optjent nok ferie til at dække lukkedagene. Det må ikke gå ud over din mulighed for ferie med løn, at din arbejdsgiver ikke har styr på ferieplanlægningen. Din arbejdsgiver kan fx nægte dig at holde ferie forud for en lukning, for at sikre sig, at du har optjent nok ferie til lukkedagene.
Er du nyansat, skal din arbejdsgiver varsle lukkedage så hurtigt som muligt. Det kan fx ske i forbindelse med din ansættelse.
Er du tvunget til at holde ferie uden løn, kan du i visse tilfælde være berettiget til feriedagpenge. Du kan kontakte din a-kasse for at høre om dine muligheder.
Har du brug for mere hjælp?
Kan du ikke finde svar på, hvordan du skal forholde dig i din situation? Som medlem kan du kontakte vores rådgivere, der står klar til at hjælpe dig.
Ring til os på telefon 33 95 97 00 eller send en besked til os.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.