Ansat i region eller kommune
Hvis du er ansat i en region eller en kommune, har du ifølge overenskomsten ret til at holde fri efter de regler, der gælder for tjenestemænd i regionerne eller kommunerne.
Som kommunalt ansat har du ret til at holde fri med løn efter samme regler, som gælder for de personalegrupper, du arbejder sammen med. Det betyder, at hvis du fx hovedsagligt arbejder sammen med kontorpersonale, der har ret til betalt frihed på dage som 1. maj, grundlovsdag, juleaftensdag og nytårsaftensdag, vil du også have fri.
Det samme er ikke tilfældet i regioner, hvor det ved en faglig voldgift er blevet afgjort, at overenskomsterne ikke giver en generel ret til betalt frihed på 1. maj, grundlovsdag, juleaftensdag og nytårsaftensdag. Disse dage er ikke helligdage, så udgangspunktet er, at du skal møde på arbejde. Du kan altså kun holde fri med løn, hvis der på din arbejdsplads er en praksis, kutyme eller lokalaftale om det.
”Indeklemte” dage, fx fredagen efter Kristi Himmelfartsdag, er også almindelige arbejdsdage, medmindre det lokalt er aftalt eller fastsat, at dagene er arbejdsfri, evt. i form af tvungen eller selvvalgt ferie.
Personalepolitikken/personalehåndbogen vil ofte rumme svar på, hvornår du kan holde fri med løn. Ud over de ovennævnte dage kan der være lokale regler om frihed ved fx flytning, bryllup, sølv- eller guldbryllup, dødsfald i nærmeste familie, begravelse mv.