Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Som nyuddannet kan du søge job som graduate, og få foden indenfor hos en spændende virksomhed. Få tips til, hvordan du finder relevante graduate-programmer og søger graduate-jobs.
Mange større virksomheder udbyder graduate-programmer, der giver nyuddannede akademikere mulighed for at få foden indenfor. Det kan være en god start på din karriere, da du får mulighed for at arbejde i flere forskellige afdelinger og hurtigt får en god idé om, hvad der motiverer dig, samtidigt med, at du udvikler nye kompetencer.
Et graduate-forløb varer typisk i 1-2 år og ofte er du i et fastlagt forløb med andre graduates og en mentor. Forvent en stejl læringskurve fra første dag, og indstil dig på en spændende og lærerig proces, hvor du skal bidrage til arbejdspladsen og skabe resultater.
Der er stor rift om graduate-programmerne, især i de mest populære virksomheder, så du skal forberede dig og have de rette kompetencer, for at komme igennem nåleøjet.
Start din research i god tid
Måske ved du allerede, hvor du vil søge et graduate-job. Hvis ikke, så start med at finde ud af, hvilke virksomheder og graduate-programmer, der tiltaler dig og som matcher din profil. De store C25-selskaber modtager mange ansøgninger, så det kan være en god idé at søge lidt bredere, hvis du vil øge dine chancer for at få plads i et graduate-program.
Lav din egen liste med interessante virksomheder som du gerne vil arbejde for, og begynd at sætte dig ind i deres graduate-programmer. Du kan fx følge dem på sociale medier og se, hvilke dagsordner, de har fokus på.
Mange graduate-programmer er internationale, hvilket betyder, at du også kommer til at arbejde i udlandet i en periode.
Sæt dig ind i virksomhedernes krav
Virksomhederne stiller forskellige krav til de kandidater, der skal søge et graduate-job hos dem.
Kravene kan eksempelvis være, at:
Besøg virksomhedernes hjemmesider, og læs om deres graduate-programmer, og hvad de forventer af deres graduates. Hvis de har specifikke krav til dine kompetencer og erfaringer, skal du sørge for, at du har noget relevant at skrive på dit cv, fx erfaringer som du har fået igennem dit studie, studiejob, praktik eller frivilligt arbejde.
Du kan i øvrigt møde nogle af virksomhederne med graduate-programmer, når de besøger universiteter og karrieremesser rundt omkring i landet. Når du møder virksomhederne, har du mulighed for at få værdifuld information om, hvad de lægger særligt vægt på, når de skal ansætte nye graduates.
Ansøgning og samtaler
Bliver du indkaldt til en samtale til et graduate-job, skal du forberede en præsentation af dig selv og dine kompetencer. Du skal også forberede dit svar, når de vil have konkrete eksempler på, hvordan du er at arbejde sammen med.
Virksomhederne har forskellige rekrutteringsprocesser, men fælles for dem er, at de bruger dem til at lære dig at kende, så de kan se, om du er det rette match. Det er derfor vigtigt, at du kan fortælle, hvilken rolle du typisk tager i en gruppe. Du skal også kunne sætte ord på dine styrker og svagheder, så de kan danne sig et bedre billede af dig og din selvindsigt. Der kan også forekomme forskellige tests af din IQ, din personlighed eller dine færdigheder.
Du kan finde inspiration til jobansøgninger, jobsamtaler og forskellige tests i vores guides til jobsøgning.
Mangler du inspiration til, hvor du skal søge et graduate-job, så klik dig ind på vores oversigt over virksomheder i Danmark med graduate-programmer. I oversigten kan du blandt andet se, hvornår virksomhederne typisk rekrutterer nye graduates.
Husk på, at de store og populære virksomheder også er dem, der modtager flest ansøgere. Hvis du vil øge dine chancer for at få et graduate-job, skal du udvide din søgning til flere typer og størrelser af virksomheder.
Se virksomheder med graduate-programmer
Hvis du har en virksomhed med et graduate-program, der ikke er med på listen, så er du velkommen til at skrive til os, så vi kan tilføje jer. Vi opdaterer listen et par gange om året. Skriv til os på karriere@djoef.dk.
Ofte stillede spørgsmål
Få hurtigt svar på nogle af de spørgsmål, vi ofte får om graduate-jobs.
Det er svært at komme igennem nåleøjet og få et graduate-job, da der er mange dygtige kandidater om buddet. Hvis du ikke bliver optaget i et graduate-program, så husk, at langt størstedelen af unge dimittender starter deres karriere med et almindeligt job, der passer til deres interesser og kompetencer.
Der er mange fordele ved at søge de almindelige – og fede – jobs, fx bliver du ansat til en specifik stilling og bliver en del af et fast team. Ofte vil du også have mulighed for at forhandle en højere løn i et almindeligt job.
I din ansøgningsproces behøver det ikke at være det ene frem for det andet. Faktisk anbefaler vi, at du ikke lægger alle dine æg i én kurv ved kun at søge graduate-jobs. Du bør både søge de almindelige jobs, sende uopfordrede ansøgninger til virksomheder og søge graduate-jobs på samme tid. Den bedste start på din karriere er der, hvor du kan udvikle dine kompetencer og din viden, inden for et område og branche, der tiltaler dig.
En graduate-kontrakt ligner typisk de almindelige ansættelseskontrakter i den private sektor og skal leve op til de samme krav. Kontrakten er ofte tidsbegrænset til 1-2 år, men der kan også være tale om en fast ansættelse efter dit graduate-forløb.
I nogle kontrakter kan det være bestemt, at du under forløbet skal være ambassadør for virksomhedens graduate-program og fx skal deltage i employer branding-aktiviteter.
Det kan også være, at du som en del af dit forløb skal til udlandet og arbejde. I Djøf ser vi ofte, at virksomhederne laver et tillæg til kontrakten i forbindelse med udstationering i udlandet.
Er du medlem af Djøf, kan du få tjekket din kontrakt, inden du skriver under, og få råd og vejledning om dine rettigheder og muligheder for forhandling.
Få tjekket din kontrakt Se kravene til ansættelseskontrakter
Hos mange virksomheder bruger man et assessment center, når man skal rekruttere nye graduates. Det er en del af rekrutteringsprocessen, hvor virksomheden inviterer dig og andre ansøgere ind til at blive testet på jeres kompetencer.
Virksomhederne bruger dagen til at se, hvordan du helt konkret løser en opgave. Du kan fx blive bedt om at lave en test, der vedrører din IQ, din personlighed eller dine færdigheder. Det kan også være, at du sammen med en gruppe skal løse en opgave, så man kan teste dine samarbejdsevner, og hvordan du indgår i et team.
Du skal have fokus på at være dig selv, svare ærligt på spørgsmålene og deltage aktivt i øvelserne.
Lønniveauet afhænger blandt andet af branche, geografi og den konkrete virksomhed.
Selvom du får tilbudt en kontrakt med en ’fast løn’, anbefaler vi, at du forsøger at forhandle lønnen op på baggrund af den erfaring og de kompetencer, du har opnået gennem eventuelt studierelevant arbejde. Du kan også forhandle om, hvornår du rykker op på næste løntrin.
Har du brug for sparring?
Som medlem af Djøf kan du altid få råd og vejledning, når du skal søge graduate-stillinger eller andre jobs. Du kan fx få feedback på dit cv og ansøgning, få trænet jobsamtalen eller komme på kursus i jobsøgning.
Ring til os på tlf. 33 95 97 00 eller send en mail til djoef@djoef.dk.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.