Studieophold
Gå tidligt i gang med at undersøge mulighederne for at komme til udlandet og studere. Der er mange formelle krav, der skal være på plads – find ud af, hvad disse er. Du kan desuden ikke være sikker på, at universitetet, du søger til, vender tilbage til dig med det samme. Gå derfor i gang i god tid, så du ikke risikerer at misse deadlines eller begrænse dine muligheder. Processen bliver mere overskuelig, hvis du fra start laver en overordnet tidsplan.
Du skal ikke være bange for at kontakte det udenlandske universitet, hvis du har spørgsmål til fag eller lignende. Får du ikke et fyldestgørende svar, så kontakt dem igen. Husk, at det er dit projekt at komme afsted og derfor dit ansvar, at det lykkes.
Husk, at ansøgningsforløbet til det enkelte universitet divergerer, alt efter hvordan du tager afsted.
Når du skal i gang med at ansøge om en studieplads, er det typiske forløb således:
- Research grundigt og vælg universitet (evt. gerne mere end ét)
- Research fagudbud (evt. få fat i tidligere studerendes oplevelser af de enkelte fag)
- Søg om forhåndsgodkendelse af fag
- Fremskaf udtalelser
- Gennemfør eventuelt sprogtest
- Søg efter en ledig plads ved et udenlandsk universitet.
Vælg fag
Research på universiteternes hjemmeside for fagudbud. Ofte bliver der udbudt flere fag, end der oprettes. Undersøg derfor, om der er nogle alternative fag, du kunne være interesseret i, og om du kan få disse forhåndsgodkendt. Vær også opmærksom på fagets "form" og undervisningssproget. Sørg for at sikre dig, at de fag, du vælger på det udenlandske universitet, er meritgivende – dette sker via forhåndsgodkendelsen. Søger du via dit universitet, så tal med dit internationale kontor eller se erfaringsrapporter ift. tidligere studerendes erfaringer med fag. Det kan være, de tidligere har godkendt eller afvist visse fag. Er underviser angivet, så kontakte vedkommende, hvis du har spørgsmål til fagets indhold.
Søg om forhåndsgodkendelse
Når du har undersøgt, hvilke fag der er interessante for dig, og som du samtidig har mulighed for at vælge på det konkrete universitet, skal du have disse forhåndsgodkendt. En forhåndsgodkendelse er studienævnets godkendelse af, at dine fag er på rette niveau og inden for din studieordning. Under dit ophold i udlandet kan der opstå ændringer til den oprindelige forhåndsgodkendelse, som studienævnet i Danmark skal underrettes om. Andre gange er det først muligt, at tilmelde sig fag "on location" i udlandet. I så fald er det vigtigt, at du har fået godkendt flere fag end du skal følge. Forhåndsgodkendelsen skal ikke være på plads ved ansøgning, men inden afrejse.
Få fat i udtalelser/anbefalinger
Ved nogle studiepladser er der et krav om anbefalinger fra undervisere og/eller professorer, som skal medsendes din ansøgning. Hvis du har et studiejob, kan der også efterspørges en anbefaling fra din arbejdsgiver. Kontakt en af de undervisere/vejledere, som du har bedst forhold til. Ofte vil underviser bede dig komme med et udkast eller nogle bullets, som denne skal medtage i sin anbefaling.
Sprogtest
Ofte er der et krav fra universitetet i udlandet om, at du skal bestå en sprogtest (ofte IELTS eller TOEFL). Især i engelsktalende lande er dette tilfældet. Testene udbydes et bestemt antal gange om året, og der kan ofte være ventetid på at tage dem. Testene gennemføres i Aarhus, København og Malmø. Vær opmærksom på, at der er forskellige adgangskrav på de udenlandske universiteter.
Det kan være tidskrævende og svært at få den score, der kræves. Det kan derfor være en god idé at læse om testene på forhånd og planlægge, hvornår testen foretages, og evt. forberede sig til den. Prisen på en TOEFL-test er ca. 1.000 kr. Læs mere på ets.org/toefl.
Søg efter ledig plads ved udenlandsk universitet
Den konkrete ansøgningsprocedure afhænger af, om du rejser gennem Erasmus, på egen hånd eller gennem en aftale mellem universiteterne. Vær opmærksom på, at der kan være mange ansøgere, og jo før du begynder på processen, desto bedre. Derved giver du dig selv muligheden for at have en alternativ plan, som du kan følge, hvis det ikke kan lade sig gøre med din førsteprioritet. Netop derfor er planlægning og forberedelse essentielt.
Vigtige deadlines
Erasmus
Normalt er der ansøgningsfrist til udveksling med Erasmus i midt februar for det efterfølgende akademiske år. Andre steder er der to årlige frister i hhv. midtseptember og midtfebruar. Dog udbyder nogle uddannelsessteder eventuelle restpladser for forårssemesteret i september eller oktober måned. Ofte vil du blive bedt om at lave en prioriteret rækkefølge med tre universiteter, som du søger. Ansøgningsfrister og procedurer varierer fra uddannelsessted til uddannelsessted. Det er derfor vigtigt, at du kontakter det internationale kontor eller dit fags Erasmus-koordinator for at få mere at vide.
Oftest vil der dog blive stillet følgende minimumskrav til dig:
- Du skal have studeret mindst et år, og nogle gange helt op til tre år, før du kan ansøge om en udvekslingsplads. Tjek på dit institut, hvad der gælder for dig
- Dit udvekslingsophold skal tælle som en del af dit studie og være meritberettigende, når du kommer hjem
- Du må ikke tidligere have været på Erasmus-studieophold. (Du kan kun modtage ét Erasmus-stipendiat én gang).
Nordplus og Nordlys
Normalt er der ansøgningsfrist til Nordplus og Nordlys en gang om året, som regel omkring 1. februar. Nogle universiteter udbyder endvidere eventuelle restpladser omkring den 1. september.
Udvekslingsaftaler på dit studie
Ansøgningsfrister og -procedurer varierer fra uddannelsessted til uddannelsessted. Det er derfor en god idé at besøge dit internationale kontors hjemmeside for at finde ud af, hvilke krav og frister der gælder for netop dig.
Ofte er der flere trin i en ansøgningsproces for studiepladser uden for EU, hvilket medfører, at ansøgningsprocessen tager længere tid end inden for EU. Netop derfor er det vigtigt at starte i ordentlig tid for at have flest muligheder.
Udveksling på egen hånd
Skal du på udveksling på egen hånd, kan deadline variere meget, men det er en god tommelfingerregel at gå i gang ca. 10 måneder til et år inden opholdet. Søger du igennem KILROY og EDU, er 6-8 måneder før afrejse et godt udgangspunkt.