Djøf

Løn på helligdage

Har du ret til at holde fri med løn på helligdage i dit studiejob?

Om du har ret til at holde fri med løn på helligdage, afhænger af de vilkår, du er ansat under. Dine vilkår vil stå i din kontrakt, personalehåndbog eller overenskomst. Du bør derfor undersøge hvilke vilkår, der gælder specifikt for din ansættelse.

Vær opmærksom på at det kan have betydning, om du er måneds- eller timelønnet.

Månedslønnet student

Det gælder som hovedregel, at månedslønnede har krav på løn på helligdage. Det vil sige, at du får din faste månedsløn, uanset hvor mange arbejdsdage den enkelte måned har indeholdt. Du får derfor din sædvanlige løn, også når dine vagter falder sammen med arbejdsfrie helligdage.

Timelønnet student

Som timelønnet har du som udgangspunkt ikke ret til løn på helligdage, hvis din arbejdsplads holder lukket. Arbejder du fx fast om torsdagen, vil du altså ikke få løn Skærtorsdag i påsken.

Vær opmærksom på, at der kan være aftalt andre vilkår for dig, som gør at du alligevel får løn på helligdage eller optjener de såkaldte søgnehelligdage. Det kan du undersøge nærmere i din kontrakt, personalehåndbog eller overenskomst. I nogle tilfælde kan du også have ret til løn på helligdage via en kutyme på din arbejdsplads.

 

Kontorarbejde i det offentlige 

Mange studerende der ansættes i staten, ansættes som kontorfunktionærer under fællesoverenskomsten mellem HK/Stat. Her gælder det, at arbejdsgiveren på søgnehelligdage betaler løn for det antal timer, som den timelønnede skulle have udført, hvis søgnehelligdagen havde været en normal arbejdsdag. Søgnehelligdage er helligdage, der falder på en hverdag som eksempelvis skærtorsdag og langfredag. 

Ansættes du i en kommune, er udgangspunktet at du ansættes efter HK/kommunal og KLs overenskomst, der regulerer reglerne for løn på helligdage. Dog har København, Frederiksberg og Gentofte kommune lokale overenskomster, der fastsætter hvilke dage, arbejdsgiver skal betale løn.

Ansættes du på den generelle overenskomst, skal arbejdsgiveren betale løn på søgnehelligdage, hvis du skulle have arbejdet denne dag. Udover de officielle fridage, har du ret til fri juleaftensdag, nytårsaftensdag og påskelørdag, og enten en halv eller hel fridag 1. maj og grundlovsdag, afhængig af, hvilken kommune du er ansat i.  

For regionerne er der ikke aftalt en overenskomst, der gælder landsdækkende. Det bør fremgå af din kontrakt, hvilke dage du har fri med løn. Er du i tvivl om dine vilkår, så kontakt Djøf. 

De officielle helligdage 

 • Nytårsdag
 • Skærtorsdag
 • Langfredag
 • Påskedag
 • 2. påskedag
 • Store bededag
 • Kristi himmelfartsdag
 • Pinsedag
 • 2. pinsedag
 • 1. juledag
 • 2. juledag
Djøfbladet

Nye tal: Så meget tjener andre med samme titel som dig

Chefkonsulenter tjener i snit 64.000 kr. om måneden, og økonomidirektører får næsten 130.000. Men hvad med aktuarer, projektleder og adm. direktører? Se hele listen over, hvilken løn forskellige jobtitler giver i den private sektor.

Foto: Fizkes/Shutterstock
Djøf blog

Sig nu bare, hvad du får i løn

Der er typisk tre grunde til, at du og din kollega ikke vil fortælle, hvad I tjener. Men ingen af dem holder.


René Óli Rasmussen
René Óli Rasmussen
Chefkonsulent