Djøf

Gode informationer

Her finder du praktiske oplysninger og links til en række praktiske sider om fx boligforhold, ambassader og kultur i New York.

Bank

Det er som regel nærmest umuligt at oprette en amerikansk bankkonto, medmindre du er i besiddelse af et amerikansk social security nummer. Såfremt du arbejder i New York burde du kunne få et social security nummer, men for at se hvilke regler der gælder for dig, kan du finde flere oplysninger på Social Security Online.

Telefon og internet

I USA bruger mobiltelefonerne et andet net end i Danmark, så du skal have en tri-band telefon med fra Danmark for at kunne bruge den. 

Der findes et enormt antal forretninger, der forhandler mobiltelefoner. Det kan betale sig at se sig godt for og prøve at forhandle om prisen. Der findes flere forskellige mobilselskaber, der tilbyder mobilabonnementer i New York, men de mest populære er VerizonAT&T og T-Mobile. Man skal nogle gange underskrive en etårig aftale med selskabet. Et alternativ er en såkaldt "pay as you go" aftale, hvor du betaler for dit mobilforbrug på forhånd. 

For telefon og internetservice i boligen findes også flere udbydere. Blandt andet kan du få internetadgang gennem kabelnettet, hvis der er indlagt kabel-tv. På teleområdet er der også flere udbydere, men alle udbydere betjener ikke alle dele af New York. Tjek med udlejeren, ejendomskontoret eller din broker hvilke muligheder du har.

Hvis du har behov for netadgang, indtil du får fast internetforbindelse fx til jobsøgning, kan følgende steder måske være til hjælp:

  • New York Public Library (hjørnet af 42nd Street og 5th Avenue). Her kan du få gratis adgang til en computer 30 min. ad gangen
  • I Time Square Visitors Center på Times Square mellem 46th og 47nd Streets kan du ligeledes få gratis internetadgang.
  • Overalt i byen på internet-caféer og caféer kan du komme på nettet - blandt andet hos Starbucks.   

New Yorks omegn

Hvis du ønsker at opleve noget af New Yorks omegn i en weekend, - og mangler inspiration hertil, kan det anbefales at hente Metro Norths folder "One-Day-Get-Aways" på Grand Central Station eller Penn Station. Tjek eventuelt også seværdigheder i New York State.

Hjemmesiderne Greyhound og Amtrak er nyttige for enhver, der planlægger at besøge USA på egen hånd med bus eller tog. Du kan også finde meget billige busforbindelser til større byer på østkysten (Boston, Washington DC, Philadelphia, Baltimore, Toronto etc.) på hjemmesiden Ivymedia.

Alternativt er der rig mulighed for at leje en bil i weekenden. Ønsker du den billige løsning, kan der eksempelvis lejes gennem Rent-a-Wreck eller Budget, og ellers er de gængse udlejningsfirmaer som Avis og Hertz placeret over hele Manhattan. På hjemmesiden Mapquest kan du finde kortet til en adresse i USA, beregne afstande m.v. (som den danske Krak-udgave). 

Expedia sælger flybilletter til USA og resten af verden og søger på mange forskellige flyselskaber. På hjemmesiden kan du også finde hotelovernatning og leje biler fra forskellige firmaer, hvis du ønsker at hente bilen i lufthavnen.

Dansk-amerikanske foreninger

Byen er en smeltedigel af forskellige kulturer og nationaliteter med dertilhørende foreninger heriblandt et antal foreninger for danskere i New York og foreninger til fremme af dansk-amerikanske relationer.

Kulturtilbud

New York er et kulturmekka, hvis lige ikke er let at finde. Byen er en smeltedigel af forskellige kulturer og nationaliteter og en dertil hørende mangfoldighed.

For at kunne orientere sig om de aktuelle kulturtilbud er det en god idé at; anskaffe sig et eller flere af følgende ugemagasiner, der alle kan købes i enhver kiosk i New Yorks gader: "Time Out", "The New Yorker" og "New York". Her oplyses om arrangementer i New York og omegn. Man kan også anskaffe sig "The Village Voice", der er en gratisavis, som findes rundt omkring på cafeer, restauranter og barer.

Vil man en tur i teateret, kan man f.eks. tjekke de aktuelle stykker i "Time Out", der har oversigt over alle Broadway, Off-Broadway og Off-Off-Broadway shows og teaterstykker. Man kan også finde informationer på de enkelte teatres hjemmesider eller på det utal af hjemmesider, der sælger teaterbilletter. Endelig kan man bruge den officielle hjemmeside for Broadway, hvor man også kan købe billetter og betale med kreditkort.

Hvis man ønsker at købe billetter på dagen, kan man finde billetter til 1/3 eller 1/2 af prisen i TKTS boden på Times Square eller Lower Manhattan. På hjemmesiden Ticketmaster kan man desuden finde billetter til de fleste koncerter i byen.

Yderligere links: 

  • New York City Visit og Citysearch indeholder oplysninger om alt fra hoteller og restauranter til sport, seværdigheder, shopping og aktuelle begivenheder i New York City.
  • Ugeavisen "Villagevoice" er en nyttig genvej til New Yorks musikliv.

 

Arbejde i New York

Der er flere muligheder for at få arbejde i New York, selvom det ikke er lige let at få en amerikansk arbejdstilladelse.

Du kan f.eks. prøve at søge arbejde hos de danske virksomheder, der har kontorer i og omkring New York - eller søge arbejde ved en af FN organisationerne i New York. Endelig er der et overvældende udbud af amerikanske virksomheder. For at finde frem til noget, der passer til din profil og interesse, kan du bl.a. henvende dig til et af de utallige headhunting eller vikarbureauer, der findes i byen. Fx Atrium Staffing

Det største udfordring kan være at få en arbejdstilladelse. Et sted at starte kan være Den Amerikanske Ambassade i København eller U.S. Citizenship and Immigration Services.

Danske virksomheder i New York

Et antal danske virksomheder har kontorer eller datterselskaber i og omkring New York. Det er ikke altid lige let at finde dem, men et godt sted at starte er Det Dansk Amerikanske Handelskammer New York.

De Forenede Nationer (FN)

FN Sekretariatet ligger i New York, og en del af FNs organisationer har derfor naturligt også større hovedkontorer i New York.

Du kan bl.a. finde ledige stillinger på følgende hjemmesider: FN jobFNs børnefond (UNICEF) og FNs udviklingsfond (UNDP).

Hjemmesiderne eller de enkelte jobopslag vil som regel også fortælle, hvilke kvalifikationer m.m. der kræves for at søge. Det er også vigtigt at vide, at FN ansætter en del personer på konsulentkontrakter. Disse job vil sjældent blive slået op, og adgangen til dem går som regel gennem en given projektleder eller manager/chef. Det kan derfor også være en idé at fremsende sit cv og forsøge at komme i kontakt med det eller de kontorer, hvor man kunne tænke sig at arbejde. Frem for alt gælder det om ikke at give op.

Ansøgninger, cv'er, jobsamtaler og løn i USA

Der er stor forskel på de traditioner, der findes i USA og i Danmark for, hvordan en jobansøgning og et cv skal se ud, og hvad der bliver lagt vægt på i en jobsamtale.

Det er heller ikke ligetil at gennemskue, hvilket lønniveau en given stilling bør befinde sig på ud fra ens danske erfaringer.

Nedenfor kan du derfor finde informationer og links vedrørende cv'er, jobsamtaler, jobansøgninger, jobsamtaler og løn m.m. relateret til det amerikanske arbejdsmarked.

Cv'er, resumeer og jobansøgninger

På amerikansk skelner man mellem to forskellige typer af beskrivelse af en ansøgers uddannelse, erfaringer og øvrige kompetencer. Der skelnes således mellem curriculum vitae, og et resume. Begge dokumenter beskriver kandidaten, men de varierer i formatet, længden og anvendelsen.

Curriculum vitae (cv) bruges oftest i forbindelse med videnskabelige ansættelser og undervisningsansættelser, og har stor detaljerigdom med hensyn til kandidatens akademiske og videnskabelige erfaringer og kompetencer. Et cv stiler mod at indfange samtlige erfaringer og ikke kun et udvalg med særlig relevans. Et cv har ingen begrænsninger på længden.

Et resume opererer efter en 1-sides regel og stræber mod at vise kandidatens kvalifikationer og kompetencer uden for meget omsvøb og detaljer. Der vil således ofte være behov for at udvælge, hvilke erfaringer, uddannelser og kompetencer man skal medbringe, da et resume generelt ikke må fylde over 1 side. Et resume er ikke at forveksle med selve ansøgningen (cover letter), der i hele sætninger beskriver, hvorfor man lige netop er perfekt til et givent job på grund af fx sine kvalifikationer og mål med karrieren.

I USA vil man oftest blive bedt om at indsende en ansøgning samt et resume frem for et cv, som det kendes fra Danmark, når man søger job. Ansøgninger skal indsendes forskelligt afhængig af virksomheden/organisationen, som enten kan ønske at få den tilsendt pr. brev, elektronisk eller få den udfyldt online.

Du kan finde yderligere information her:  

Jobsamtaler

Ligesom i Danmark kan det kraftigt anbefales at forberede sig grundigt, før man går på "salgsturne" eller til jobsamtale (interview). Her kan du finde links til et antal hjemmesider, hvor der er gode råd om jobsamtaler i USA, samt et dokument med gode tips til en succesfuld jobsamtale:

Løn på det amerikanske arbejdsmarked

På Salary.com kan du gratis finde informationer om lønniveauer og tillæg/bonus for forskellige typer af stillinger baseret på storbyområde. Dette kan være en stor hjælp i forbindelse med en lønforhandling med en eventuel arbejdsgiver. Hjemmesiden har endvidere et antal features, som man kan melde sig til for et mindre beløb.

Karriereudvikling

I USA er der meget fokus på karriereudvikling, og det opfattes generelt som positivt, at man har tænkt over, hvilke mål man har med karrieren, og hvad der skal til for at opnå disse mål. Her kan du finde links til forskellige hjemmesider med hjælp og værktøjer til karriereudvikling. Afklaring i forhold til egne karriereønsker kan desuden være brugbart i en situation, hvor man i en jobsamtale bliver spurgt nærmere om ens egne mål og planer med karrieren.

Har du ikke fået svar på dine spørgsmål her, så prøv at spørge i linkedIngruppen Djøf USA, hvor der højest sandsynligt er en som kan svare på dit spørgsmål - eller i det mindste hjælpe dig lidt på vej.

Ambassader og generalkonsulater

Her finder du adresser og kontaktinformationer på den amerikanske ambassade i Danmark – og på den danske ambassade og de danske konsulater i USA.

Danmark

Den Amerikanske Ambassade 
Dag Hammerskjölds Allé 24, 2100 København Ø 
Telefon: +45 33 41 71 00
Denmark in the USA

USA

Washington D.C.
Royal Danish Embassy 
3200 Whitehaven St. NW, Washington D.C. 20008
Telefon: +1 (202) 234-4300, Fax: +1 (202) 328-1470

New York 
Det Danske Generalkonsulat
One Dag Hammarskjold Plaza, 885 2nd Avenue (ved 47th Street), 18. sal. New York, NY, 10017 
Telefon: +1 (212) 223-4545, Fax: +1 (212) 754-1904
Consulate General of Denmark in New York

Chicago
Det Danske Generalkonsulat
211 East Ontario, Suite 1800, Chicago, IL 60611
Telefon: +1 (312) 787-8780, Fax: +1 (312) 787-8744
Consulate General of Denmark in Chicago

Bolig

Bolig i New York

Her finder du links og gode råd til, hvordan du anskaffer dig en bolig i New York, og hvordan du kan leje din danske bolig ud.

Køb eller leje af bolig

Den letteste måde at finde en bolig i New York på - uanset om man vil leje eller købe en bolig (møbleret eller umøbleret) - er at kontakte nogle af de mange "brokers" (boligagenter), der dækker New York og omegn. Man kan med fordel først tjekke bureauernes hjemmesider for at danne sig et billede af sammenhængen mellem beliggenhed, størrelse og pris. Dog er der ingen garanti for, at de lejligheder, der er lagt ud på hjemmesiden, faktisk også er ledige. En anden måde at gribe boligsøgningen an på kan være at finde frem til det kvarter, man vil bo i og herefter simpelthen gå indenfor hos de brokers, man kommer forbi. Dette er lettest i områderne uden for Manhattan.

Hvad enten man finder sin broker via internettet eller ved at gå forbi, kan man aftale et tidspunkt for et House Hunting Trip, hvor de ledige lejligheder fremvises. Assistance fra en broker koster som regel én måneds husleje eller 10-15 % af den årlige husleje. Nogle steder på Manhattan er gebyret endda højere.

Ønsker man ikke at betale udgifterne til en broker, kan man forsøge sig med søndagsudgaven af "New York Times" under Real Estate, eller købe en af de mindre distriktsaviser. Desuden har mange af de store lejlighedskomplekser i New York et udlejningskontor, som man kan kontakte direkte ved at henvende sig i bygningen. Ønsker man en delelejlighed, findes der artikler i ugebladet "Village Voice" under "Apartments to Share" og under "Sublets" for møblerede lejligheder. Endelig kan man eventuelt forsøge at finde en ledig lejlighed via hjemmesiden Craigslist. Her findes alt fra lejligheder til rulleskøjter - oftest uden gebyr - men man skal være heldig.

Vær opmærksom på, at det er normen, at man skal fremvise en lønseddel til brokeren eller udlejeren, og at den månedlige husleje som hovedregel maksimalt bør udgøre 1/50 del af den årlige indkomst. Vær i øvrigt opmærksom på at lejligheder oftest udlejes med overtagelse til den 1. eller 15. i den kommende måned. Der er således ikke så megen mulighed for at sikre sig ved at leje noget i god tid.

Bureauet Prudential Douglas Elliman Real Estate er det største agentbureau på Manhattan og omegn og yder en udmærket service.

Ved valg af boligområde kan det være særdeles relevant at overveje transporttiden til arbejde/studiested. New York er en meget stor by, og en boligplacering tæt på en hensigtsmæssig subwaylinje kan gøre en verden til forskel i den ugentlige transporttid. Det kan således i nogle tilfælde være lettere transportmæssigt at bo i Queens, Brooklyn eller New Jersey end på Manhattan alt efter, hvor ens arbejde/studiested er placeret.

Boligbytte

Man kan også forsøge sig med boligbytte. Boligbytteri på tværs af landegrænser administreres af bl.a.:

Byt Bolig 

Boligen hjemme i Danmark

Fremleje af bolig

Vil man ikke umiddelbart sælge sin bolig i Danmark, er det muligt at fremleje sin bolig møbleret eller umøbleret gennem forskellige udlejningsbureauer f.eks.:

Dansk Boligformidling
Telefon: +45 70 15 90 07 
Mail: email@danskboligformidling.dk

Boligformidlingen
Telefon: +45 60 93 14 53
Mail: backlund@backlund.dk  

Housing Denmark
Telefon: +45 70 20 04 70
Mail: info@housingdenmark.com  

Home Connector
Telefon: +45 46 48 12 34
Mail: info@homeconnector.dk

Djøfbladet

Forskning: Økonomistuderende er kolde og kyniske

Studerende på økonomi er mere hensyns- og samvittighedsløse end medstuderende på andre samfundsvidenskabelige fag, viser nyt dansk studie. Det er ønsket om magt og penge, som tiltrækker de kolde typer, mener forsker bag undersøgelsen.

Illustration: Shutterstock
Djøf blog

Så læs dog en bog i din ferie

Slap af og læs en bog, i stedet for at kigge på andre folks Facebook-billeder ...


Thomas Kantsø
Thomas Kantsø
Chefkonsulent