Djøf

Brug dit netværk

Brug dit netværk aktivt i din jobsøgning. Det er en unik mulighed for at gøre opmærksom på dig som person - både fagligt og personligt.

Kortlæg dit netværk

Kortlæg dit netværk, og overvej, hvem i dit netværk, der kan hjælpe dig med at få viden og sparring. Tænk dit netværk bredt: Måske sad du ved siden af én, der arbejder ved Siemens til en familiemiddag, eller måske arbejder din venindes onkel i Klima- og Energiministeriet, eller måske kan du på LinkedIn se, at en af dine tidligere klassekammerater i dag arbejder i DONG.

Figuren er et eksempel på, hvordan du kan kortlægge dit netværk. I den inderste cirkel og tæt på dig, placerer du dine tætteste relationer i de fire valgte kategorier. Det er her, du placerer dine tætteste kolleger, studiekammerater og andre netværksrelationer.

Uden for den sorte cirkel, og dermed længere væk fra dig, placerer du dine mere perifere netværkskontakter. Det kan eksempelvis være en relation, du blot har mødt til et debatarrangement, som du stadig husker tydeligt. Når du har tænkt dit netværk igennem og placeret alle dine umiddelbare relationer, kan du efterfølgende reflektere over, om du egentlig ved, hvad alle dine kontakter laver nu. Hvor er de  ansat, hvilken funktion har de? Brug LinkedIn til at fortsætte dit netværksarbejde.  

Udvid dit netværk

Er der ikke de rette personer i dit netværk, må du i gang med at udbygge dit netværk. Det kan du gøre ved fysisk at deltage i relevante arrangementer og være synlig og aktiv i relevante grupper og diskussioner på internettet, eksempelvis på LinkedIn. Tænk netværk som en langsigtet strategi, hvor du løbende plejer dine nye kontakter. Vær aktiv og bidrag til dit netværk ved fx at videresende jobopslag oplyse om interessante arrangementer, artikler med mere.

Hold dig opdateret om jobmarkedet

Betragt dit netværk som en uformel rygtebørs, der kan give dig en unik mulighed for at få informationer om ledige job. Det er Djøfs erfaring, at stadig flere job besættes gennem netværk.

5 gode grunde til at søge job gennem netværk:

 • Flere og flere job bliver formidlet gennem netværk
 • Din synlighed på nettet kan skabe opmærksomhed om din faglige profil
 • Du udvider dit jobsøgningsfelt
 • At netværke og have et netværk er blevet en kompetence i sig selv. Når du netværker, signalerer du en proaktiv tilgang i din jobsøgning
 • Flere og flere virksomheder sætter pris på medarbejdere med et stort netværk.

Du skal være målrettet og forberedt

Når du arbejder med dit netværk, kræver det et grundigt forarbejde og en målrettet fremgangsmåde. Gør dig klart, hvad formålet er. Eksempelvis at få øget kendskab til vindmølleindustrien, finde ud af, hvilke udfordringer de oplever lige nu, hvor der er vækst med mere. Alt sammen viden, der forhåbentlig kan gøre dig bedre til at spotte og søge de job, du gerne vil have.

Din henvendelse skal være personlig, velovervejet og ydmyg.

Gode råd, når du søger job gennem netværk

 • Giv dig tid til at kortlægge dit netværk, og tænk hele vejen rundt. Vær opmærksom på, hvad du har liggende på dine virtuelle netværk. Kommende arbejdsgivere kan google dig og let kan få adgang til din profil, fx på Facebook.
 • Når du ser en interessant stilling, er det en god idé at undersøge, om du kender en fra samme branche virksomheden. Det kan lette din research og give dig uvurderlig og relevant viden om kulturen og værdierne i virksomheden.
 • Et godt netværk kan skaffe dig adgang til de rigtige personer, der ved noget om den stilling, du søger.
 • Deltag aktivt i forskellige erhvervsrettede og faglige arrangementer.
 • Øv dig på din elevatortale. En god, kort og præcis elevatortale er ofte adgangsbillet til en god netværkssamtale.
 • Lyt, spørg ind, udvis situationsfornemmelse, vær god til at tage imod og sig tak.

Vurdér indhold

At rådgive de bedste forpligter. Derfor arbejder vi hele tiden på at blive bedre. Vurder gerne artiklen nedenfor.

Djøfbladet

Kong Carsten af Danmark

Klummeskribent Carsten Juul drømmer mere og mere om en 35-timers-arbejdsuge og trives ikke med ’mange bolde i luften’. Hvor kommer disse træk fra? Ligger det i DNA’et? Det har han sendt en spytklat til USA for at finde ud af.

Foto: Petra Kleis
Djøf blog

Behøver jeg virkelig være på LinkedIn?

Alle der beskæftiger sig med karriereudvikling og rekruttering synes enige om, at LinkedIn er stedet at være, hvis du vil noget i karrieren. På LinkedIn skal du være. Eller skal du nu også det?


Frederik Iuel
Frederik Iuel
Chefkonsulent