Djøf

Gode råd til jobsamtalen

Du er indkaldt til samtale, og du skal nu overbevise ansættelsesudvalget om, at du er den rette til jobbet.

Forbered din samtale

Sæt dig ind i arbejdsstedets værdier. Overvej hvordan arbejdsopgaverne vægtes og kan blive løst. Tænk over hvordan du med dine kompetencer kan tilføre værdi. Research og forberedelse kan ikke overdrives.

 Typiske spørgsmål:

 • Hvorfor skal vi lige præcis ansætte dig?
 • Hvad finder du særligt interessant i jobbet?
 • Hvorfor vil du arbejde for os?
 • Hvilke betænkeligheder har du med jobbet?
 • Giv et konkret eksempel på, hvordan du typisk vil løse en opgave - afhængig af jobindholdet.
 • Hvordan kan man se, at du er fx resultatorienteret, fleksibel, dynamisk eller… Brug et eller flere af de tillægsord, du har brugt i ansøgningen.
 • Hvad er din største styrke, og hvordan kommer den til udtryk? Brug gerne eksempler fra tidligere opgaver.
 • Hvad er din største svaghed (se det som et udviklingspunkt), og hvordan kommer det til udtryk?
 • Hvilke forventninger har du til din kommende chef?
 • Hvordan vil du bidrage til udvikling af teamet?
 • Hvad er dine fremtidsmål?

Hvis du er ledig, kan det også være en god idé at forberede din fortælling.

Din praktiske og mentale forberedelse på dagen

Husk, at ansættelsesprocessen starter når du ankommer til arbejdsstedet. Alle du møder kan potentielt være din nye kollega eller chef.

Kom i god tid. Klæd dig passende på i forhold til den stilling du søger. Giv et fast håndtryk. Hold øjenkontakt. Vær imødekommende. Husk, at de har fundet din ansøgning interessant, og glæder sig til at møde dig.

Din præsentation

Forbered en  præsentation på maksimum et par minutter. Fokuser på, hvad der er væsentligt at fortælle om dig selv, så du fremstår som svaret på den profil, de søger. I præsentationen skal du positivt og fremadrettet formulere, hvad du har med dig af relevans for jobbet. Du skal give et billede af dig selv - både fagligt og personligt. Det er vigtigt at den sidder i skabet. Øv dig på den mange gange foran spejlet.

Chefkonsulent Lykke Fehmerling giver dig her tips til, hvordan du laver en god præsentation.

Motivation og engagement

På enhver arbejdsplads vil man gerne have motiverede medarbejdere, og du vil også blive bedømt på din positive interesse, som du fx kan vise ved at fortælle, hvorfor du har søgt stillingen, og hvorfor du gerne vil have den. Hold fast i din motivation og fokuser på dine positive årsager for at søge jobbet. Forbered dig eventuelt ved at besvare spørgsmålet: ”Tre gode grunde til, at jeg søger jobbet”.

Hvad er dine svagheder?

Et af de sværeste spørgsmål til jobsamtalen. Chefkonsulent Bella Lea Buono giver dig her gode råd.

Hvorfor skal vi ansætte dig

For at svare på det spørgsmål skal du igen tage udgangspunkt i dine kompetencer og erfaringer. Fortæl fx hvordan du vil gribe arbejdsopgaverne an. Eller forbered en succeshistorie, hvor du viser, hvordan du er lykkedes med at løse en svær opgave, der har lighedspunkter med de arbejdsopgaver, du skal løse i den givne stilling.

Du kan også fokusere på din arbejdsstil, fordi netop din stil gør, at du er velegnet til at skabe resultater i det kommende job. Eller træk de teoretiske metoder frem, der gør dig selvskrevet til at få jobbet.

Dine spørgsmål

Spørgsmål til arbejdsgiver er en meget vigtig del af forberedelsen. Dine spørgsmål skal vise, at du har sat dig ind i jobindholdet og er interesseret i jobbet. Spørger du fx til, hvor længe en medarbejder bruger på en bestemt arbejdsopgave, viser du, at du er bevidst om, at du ikke har uanet tid til at løse dine arbejdsopgaver.

Spørg også ind til kerneopgaverne. Forhør dig om den vigtigste udfordring i jobbet og succeskriterierne for den kommende medarbejder. Spørg til muligheder for kollegial sparring – og sparringsmuligheder med chefen.

Forbered dig på spørgsmål om løn

Du kan blive spurgt om dine forventninger til løn allerede under første jobsamtale. Forbered dig ved at tjekke lønniveauet i branchen inden jobsamtalen, og tænk over om betalt mobil, hjemmecomputer, ekstra feriedage og så videre er vigtigt for dig.

Kom med et ambitiøst, men realistisk lønudspil - og kend din smertegrænse.

Arbejdsgiver bør ikke

Fra tid til anden hører vi i Djøf om, at en arbejdsgiver har stillet spørgsmål til planer for graviditet, barsel, adoption, religiøs overbevisning, seksualitet med videre. Som udgangspunkt må arbejdsgivere godt spørge til det, men de må bare ikke tillægge det vægt, når de beslutter, om de vil ansætte dig.

Men hvad gør du så, hvis du bliver spurgt? Det bedste råd er at glide af på det ved fx at sige, at du ikke har aktuelle planer om børn, og at du anser din religiøse overbevisning eller seksualitet for et privat anliggende. Sagt i det rigtige - afdæmpede - tonefald, kan du parere mange nærgående spørgsmål uden at virke uhøflig. 

Referencer

Tag et par referencer med fra tidligere arbejdspladser og udlever dem, hvis de beder om det. Referencer kan være tidligere chefer, kolleger eller medarbejdere, som du ved, vil tale positivt om dig. Du har i forvejen fortalt dem, at du er jobsøgende, så de er forberedt på at blive kontaktet. Gode råd til dine referencer.

Læs flere gode råd om jobsamtalen i Djøfs Karriereguide

Djøfbladet

Nøgen til jobsamtale

"Privatlivets grænsebom står pivåben," skriver Carsten Juul i sin klumme. Han zoomer ind på jobsamtalen og mener, at arbejdsgiverne går alt for tæt på.

Illustration: Shutterstock
Djøf blog

Skal man have et andet job, før man siger op?

Måske har du brugt din sommerferie på at overveje din jobsituation. Men du tør ikke sige dit job op, før end at du har et andet på hånden. Hvornår skal man sige et job op? Hvornår er det smart at blive?


Thomas Kantsø
Thomas Kantsø
Chefkonsulent

Vurdér indhold

At rådgive de bedste forpligter. Derfor arbejder vi hele tiden på at blive bedre. Vurder gerne artiklen nedenfor.