Pressemeddelelse

Vi skal ikke alle være kodehajer og teknikere

Hold fast i dine kernekompetencer. Fremtidens arbejdsmarked har brug for problemløsning og sociale kompetencer i en digital tidsalder, lyder konklusionen i en ny stor analyse fra Djøf.

06.08.2018

Selv om den offentlige debat om digitaliseringens konsekvenser alt for ofte handler om, at vi alle skal kunne kode eller have dybe tekniske kompetencer, er det langt fra det, fremtidens arbejdsmarked kommer til at efterspørge hos alle medarbejdere.
 
- Det er overhovedet ikke tilfældet. Der er brug for at nuancere, om tekniske kompetencer er svaret på alt. Der er i dag en kæmpe efterspørgsel på samfundsvidenskabelige kandidater på det private jobmarked og den nye rapport fra Djøf viser, at efterspørgslen overordnet går i retning af de kernekompetencer, som djøferne allerede besidder. De skal fortsat kunne analysere komplekse udfordringer og skabe løsninger indenfor rammerne af et givent felt. Digitaliseringen betyder så, at dette skal de gøre i kontekst af de nye muligheder og i samarbejde med andre fagligheder. Vi skal ikke alle være ens, siger Henrik Funder, formand for Djøf Privat.
 
Han efterlyser en fornyet debat om efteruddannelse for akademikere. 
 
- Det er i samfundets interesse, at vi får genstartet debatten om livslang læring for alle faggrupper. Efteruddannelse skal være en ret for alle. Det rejser spørgsmål om finansiering og hvordan vi kan skrue et sådant system sammen, der tilgodeser både lønmodtagere og arbejdsgivere. Ved de sidste trepartsforhandlinger fik akademikerne et figenblad i form af et analysearbejde over de næste tre år. Vi er simpelthen nødt til at komme videre og diskutere, hvordan vi kan sikre efteruddannelse til hele den store gruppe af akademikere på arbejdsmarkedet. Det handler også om de tilbud, uddannelsesinstitutionerne tilbyder. De skal have incitamenter til at udvikle relevante efteruddannelsestilbud, siger Henrik Funder.  

Fakta om analysen

Den nye rapport om djøfernes kompetencer er et led i Djøfs projekt ’A WorkingFuture’, hvor målet er at blive klogere på fremtidens arbejdsmarked. Analysen ligger i naturlig forlængelse af analysen med Mckinsey tal, som viste, at 20% af djøfernes arbejdsopgaver i dag kan automatiseres med den eksisterende teknologi.

Rapportens konklusioner bygger på en analyse af 270.000 jobopslag rettet mod djøfere i perioden 2007-2017 kombineret med kvalitative workshops, hvor djøfere har bidraget med deres perspektiver omkring kompetenceefterspørgslen. Konsulentbureauet HBS har stået for arbejdet. 

Rapporten kan ses her.

Få mere at vide

Henrik Funder træffes for yderligere kommentarer på telefon 27 79 07 44. Spørgsmål om selve analysen, metode mv. kan stilles til Jan Ellebye, erhvervspolitisk chef i Djøf, telefon 20 33 38 76.


 

Abonnér på pressemeddelelse

Få besked hver gang Djøf udsender en pressemeddelelse

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Djøfbladet

Hvem vinder valget? Se de nyeste tal fra Djøf-indekset

Midtvejs i valgkampen er der fortsat udsigt til et solidt rødt flertal, og balancen mellem blokkene har nærmest været fastfrosset i en uges tid. Det viser Djøfs nye valgbarometer, Djøf-indekset, der skal "genskabe tilliden til meningsmålinger".

Kilde: Djøf-indekset
Djøf blog

Bliver du ligegyldigt anerkendt på job?

Hjælp dig selv, din chef og dine kollegaer til, du får den form for anerkendelse, der motiverer dig mest.


Frederik Iuel
Frederik Iuel
Chefkonsulent