Pressemeddelelse

Vi skal ikke alle være kodehajer og teknikere

Hold fast i dine kernekompetencer. Fremtidens arbejdsmarked har brug for problemløsning og sociale kompetencer i en digital tidsalder, lyder konklusionen i en ny stor analyse fra Djøf.

06.08.2018

Selv om den offentlige debat om digitaliseringens konsekvenser alt for ofte handler om, at vi alle skal kunne kode eller have dybe tekniske kompetencer, er det langt fra det, fremtidens arbejdsmarked kommer til at efterspørge hos alle medarbejdere.
 
- Det er overhovedet ikke tilfældet. Der er brug for at nuancere, om tekniske kompetencer er svaret på alt. Der er i dag en kæmpe efterspørgsel på samfundsvidenskabelige kandidater på det private jobmarked og den nye rapport fra Djøf viser, at efterspørgslen overordnet går i retning af de kernekompetencer, som djøferne allerede besidder. De skal fortsat kunne analysere komplekse udfordringer og skabe løsninger indenfor rammerne af et givent felt. Digitaliseringen betyder så, at dette skal de gøre i kontekst af de nye muligheder og i samarbejde med andre fagligheder. Vi skal ikke alle være ens, siger Henrik Funder, formand for Djøf Privat.
 
Han efterlyser en fornyet debat om efteruddannelse for akademikere. 
 
- Det er i samfundets interesse, at vi får genstartet debatten om livslang læring for alle faggrupper. Efteruddannelse skal være en ret for alle. Det rejser spørgsmål om finansiering og hvordan vi kan skrue et sådant system sammen, der tilgodeser både lønmodtagere og arbejdsgivere. Ved de sidste trepartsforhandlinger fik akademikerne et figenblad i form af et analysearbejde over de næste tre år. Vi er simpelthen nødt til at komme videre og diskutere, hvordan vi kan sikre efteruddannelse til hele den store gruppe af akademikere på arbejdsmarkedet. Det handler også om de tilbud, uddannelsesinstitutionerne tilbyder. De skal have incitamenter til at udvikle relevante efteruddannelsestilbud, siger Henrik Funder.  

Fakta om analysen

Den nye rapport om djøfernes kompetencer er et led i Djøfs projekt ’A WorkingFuture’, hvor målet er at blive klogere på fremtidens arbejdsmarked. Analysen ligger i naturlig forlængelse af analysen med Mckinsey tal, som viste, at 20 pct. af djøfernes arbejdsopgaver i dag kan automatiseres med den eksisterende teknologi.

Rapportens konklusioner bygger på en analyse af 270.000 jobopslag rettet mod djøfere i perioden 2007-2017 kombineret med kvalitative workshops, hvor djøfere har bidraget med deres perspektiver omkring kompetenceefterspørgslen. Konsulentbureauet HBS har stået for arbejdet. 

Rapporten kan ses her.

Få mere at vide

Henrik Funder træffes for yderligere kommentarer på tlf. 27 79 07 44. Spørgsmål om selve analysen, metode mv. kan stilles til Jan Ellebye, erhvervspolitisk chef i Djøf, tlf. 20 33 38 76.


 

Abonnér på pressemeddelelse

Få besked hver gang Djøf udsender en pressemeddelelse

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Djøfbladet

Kunstig intelligens skal løse lavpraktiske problemer for borgerne

Københavns Kommune går efter de lavthængende frugter i sine første projekter med kunstig intelligens. Målet er at gøre byen bedre og borgerne tilfredse – fx ved at gøre det lettere at finde en ledig parkeringsplads.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Djøf blog

Leger du blindebuk til MUS?

Er det tydeligt for dig, hvad der belønnes i dit job? Ellers må du selv opstille mål. Evnen til at dokumentere resultater er afgørende i udviklingen af din karriere. Både når du byder ind på opgaver, forhandler løn og skifter job.


Steen Vive
Steen Vive
Chefkonsulent