]]>

Djøf

EU's demokratiske udfordring - Rule of Law

MEP Pernille Weiss (C), MEP Kira Peter-Hansen (SF) og souschef ved den danske ambassade i Polen, Malene Bøgesvang diskuterer Rule of Law.

Eu's demokratiske udfordring Rule of Law

Den polske forfatningsdomstol afgjorde i oktober, at Polen ikke er underlagt EU-Domstolen og dermed ikke skal følge EU-lovgivningen.

Det har fået et allerede betændt forhold mellem Polen og EU-Kommissionen til blot at blive endnu værre. Både den ungarske og polske regering har i en længere periode udfordret EU's demokratiske spilleregler, og Kommissionen, med pres fra EU-Parlamentet, har via forskellige redskaber forsøgt at få landene tilbage på det demokratiske spor.

EU indførte fx i 2021 'Rule of Law mechanism', der skulle få styr på den udemokratiske udvikling. Men hvorfor er begrebet "rule of law" så vigtigt? Vil det lykkes Kommissionen at tvinge et EU-land til at blive demokratisk? Og hvad hvis det ikke sker?

I debatpanelet møder du Pernille Weiss, medlem af Europa-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti og Kira Peter-Hansen, medlem af Europa-Parlamentet for SF samt souschef ved den danske ambassade i Polen, Malene Bøgesvang.

Arrangementet indgår i en digital debatrække, under navnet 'EU-Aktuelt' og er udarbejdet med Europa-Parlamentet.