]]>

Arrangement

The mental load - det usynlige arbejde

Emma Holten slår ned på kønsmærkningsprocesser, og hvordan de medvirker til at skabe en kønsopdeling på de danske arbejdspladser, der har konsekvenser for, hvordan vi opfatter vores muligheder.

Online

Hvad handler webinaret om?

Danske kvinder bruger i snit 3,5 time om dagen på husholdningsarbejde. Det er én time mere end mænd om dagen. Det er 9 ugers fuldtidsarbejde om året. Det har ikke ændret sig de sidste 10 år. Og det er bare den tid, hvor der konkret gøres noget: vaskes op, købes ind, hentes børn og så videre.

Al den tid, hvor man tænker over, at der skal gøres noget: skrives på intranet, købes fødselsdagsgaver, børns ve og vel er ikke talt med. Det er mange timers usynligt arbejde, der ligger på kvinder som en ekstra mental load. Damebladenes svar på denne udfordring er ”fem trin til at sætte dagligdagen mere i system og få mere tid til dig selv”. Problemet med denne løsning er, at den tackler udfordringen, ikke uligheden. Dermed vil den mentale byrde fortsat være kvindens ansvar.

Vil du til flere foredrag om køn, karriere og feminisme?

I løbet af 2021 afholder vi flere arrangementer med Emma Holten med afsæt i køn, karriere og feminisme som begreber.

  • Køn kan bruges som et analyseværktøj til at forstå vores omstændigheder. Vi kan lære at se forbi fordomme og traditioner, som har præget vores liv, og den læring tilgodeser os selv, men også dem vi omgås. Men paradokset kan være, at man måske ender med at tale om køn hele tiden, fordi man gerne en dag vil kunne slippe for at tale om det.

  • Karriere kan forstås som en rejse, hvor målet ikke blot er det næste job, men derimod en forståelse af sig selv. En god karriere bør handle om arbejds- og livsbalance, der bidrager til sundhed og velvære. For karriere er den samlede sum af alle livets roller. Hvis vi skal være tro mod os selv, kræver det, at vi kender os selv: Hvem er jeg? Hvad er det, jeg for alvor ønsker? Og er det muligt?

  • Feminisme er lighed for alle og bevidstheden om, at ikke alle er lige. Et stærkt teoretisk tankegods, der kan sætte fokus på ligestillingsproblemer af enhver art og hjælpe til en mere substantiel ligestillingsdebat. Så hvordan kan vi komme nærmere den feministiske drøm: en sammenhæng mellem, hvordan vi ser os selv, og hvordan vi opfattes, så alle har mulighed for at bidrage positivt og vokse både privat og på arbejdet? 

De andre arrangementer er:

4. maj: Et feministisk tag på karrierekvinden
8. juni: ’Bare sig fra’ – sexistisk retorik
31. august: Kønnede kompetencer på arbejdspladsen
2. november: Køn og positionering i forhandlinger

Du deltager i møderne via Zoom om aftenen, når børnene er puttet, og du kan sagtens bare lytte uden at se med på skærmen. 

Du kan læse mere om Djøfs Ligestillingsløfte, der har fokus på forhold og barrierer, som især præger piger og kvinders livsmuligheder i dagens Danmark. 

Arrangementet har ikke flere afholdelser på nuværende tidspunkt

Se alle