]]>

Den største myte om uformel ledelse

Du har svært ved at lede dine kolleger, fordi du ikke har en formel ledertitel. Det udsagn er blevet gentaget så mange gange, af så mange, at vi tror på det. Problemet er bare, at det ikke er sandt.

05.10.2021

Lad os slå det fast med det samme. Uformel ledelse er også ledelse. Ja, dit ledelsesmandat kan være uklart som uformel leder, og nej, du har ikke ret til at hyre og fyre. Men medmindre du er i en organisation, hvor ledelse er lig med direkte ordre, så bliver det ikke nødvendigvis nemmere at lede medarbejdere eller kolleger, fordi du har stjerner på skulderen.

En ledertitel skaber ikke automatisk følgeskab, og den er ikke en magisk formel, der får alle til at arbejde i perfekt samhørighed mod jeres fælles mål. Desværre. Hvis det var så let, ville ingen ledere have brug for at udvikle sig eller tage på kursus.

Men hvilken magi skal du så sætte din lid til, når det ikke er stjernerne på skulderen?

Som uformel leder skal du være stormester i at afstemme forventninger både opad og udad i organisationen, så du skaber et ledelsesmandat, der er klart for dig, din chef og dine kolleger.

Du skal samtidig være god til at:

  • lytte og give plads til forskellige synspunkter
  • kommunikere klart, effektivt og ligeværdigt
  • udvikle og bevare gode relationer på tværs
  • forebygge og håndtere konflikter
  • skabe nye handlemuligheder både opad og udad.

Det kræver øvelse at være en god leder, men ledelse er heldigvis et fag, du kan lære og udvikle løbende.

Din største fordel som uformel leder

Birgitte Haahr underviser uformelle ledere på Djøfs kursus ’Leder uden personaleansvar’, og hun ser en klar fordel ved den uformelle lederrolle, som mange ikke udnytter tilstrækkeligt. 

Det interessante er, at du ofte har flere muligheder for at præge din lederrolle som uformel leder, end en almindelig leder har. Du er ikke låst fast i en bestemt position i organisationen på samme måde, og det giver dig gode muligheder for at finde din egen vej og din egen måde at fylde rollen ud på.
Birgitte Haahr
Birgitte Haahr, konsulent og psykoterapeut. Underviser på 'Leder uden personaleansvar'

Når din ledelse ikke er fastsat af organisatoriske rammer, kan du have en anden og mere åben dialog med dine kolleger om synspunkter og udfordringer. Og det kan være nemmere at have en svær samtale, fordi du kan sige tingene anderledes, end din leder kan. 

For dig kan vejen til at finde din personlige autoritet som leder måske endda være lidt lettere, fordi du netop ikke har en formel ledertitel. 

Rådgivning om uformel ledelse

Har du brug for gode råd til, hvordan du udvikler dine kompetencer som uformel leder, så kontakt Rikke Bay Andreasen på dk¤djoef¤rba eller telefonnummer 33 95 97 44.

Vurdér indhold

At rådgive de bedste forpligter. Derfor arbejder vi hele tiden på at blive bedre. Vurder gerne artiklen nedenfor.