]]>

Djøf blog

Sådan får du IKKE jobbet til jobsamtalen

Her er den store guide til hvordan du IKKE skal opføre dig til en jobsamtale. Alt for mange skøjter rundt i jobsamtalen og hader det. Det forstår jeg godt, for det er en unaturlig og kunstig samtale. Men den kan blive god og den er vejen til det næste fede job. Læs med og jeg lover, du vil føle, det er lidt sjovere at gå til jobsamtale.

Af Thomas Kantsø
  1. Lad være med at smile
  2. Lad være med øve dig. Kør den ind på rutinen, du ved, hvad du skal svare, når du sidder i situationen
  3. Undlad at læse jobopslaget. Ingen grund til at sætte sig ind i, hvilke opgaver der skal løses
  4. Fortæl om, hvorfor det her giver DIG gode udviklingsmuligheder
  5. Du behøver ikke italesætte din motivation for job eller virksomhed

Hvis du følger ovenstående 5 gode råd, så garanterer jeg dig, at du ikke får jobbet til jobsamtalen. Så kort kan det i virkeligheden beskrives.

Hver evig eneste uge, gennemgår jeg de 5 gode råd, selvfølgelig med omvendt fortegn, sammen med medlemmer der ikke får job til jobsamtalen. Mange er gode til at skrive CV og ansøgning, men de er heldigvis gode til at sige: Noget går galt til jobsamtalen, hjælp mig. Det er hamrende vigtigt, at man får hjælp, bruger hinanden, spørger… Ingen af os kan det der jobsamtale-halløj alene.

Hver gang handler min rådgivning om enten alle fem råd eller bare nogle af dem. I dette blogindlæg, vil jeg bryde de fem råd ned, så du helt konkret ved, hvad du skal gøre for selvfølgelig at FÅ jobbet.

SMIL

Du vil blive overrasket over, hvor mange gange en rekrutteringsproces ender med, at man vælger den kandidat man bedste kan lide.

Den, der var bedst kemi med. Den, der passede ind. Kan man lide en kandidat, så slækker man gerne på nogle af de faglige forventninger, dem kan man jo lære hen ad vejen.

Hvordan får du folk til at kunne lide dig? Det er jo et meget stort og nærmest eksistentielt spørgsmål. Men det bedste svar, i forhold til en jobsamtalesituation, er: SMIL! J

SMIL. Smil mens du taler. Smil mens du lytter. Smil og ret ryggen i stolen.

Når jeg koncentrerer mig eller lytter, så ser jeg eddikesur ud. Jeg har et kropssprog fra helvede, og jeg sender de helt forkerte signaler, når jeg slapper af. Det går ikke i en jobsamtale. Der skal man have et åbent og imødekommende kropssprog. Jeg har arbejdet virkelig meget med mit kropssprog. Det bedste man kan gøre er, at optage sig selv på video og se det selv.

ØV dig…. Og når du er færdig, så øv dig igen…

Stil dig selv følgende spørgsmål: ”Hvorfor har du søgt dette job?” og svar så på det. Tal ind i kameraet. Øv dig i at smile, mens du taler. Det tager nogle gange. Før det føles helt naturligt. Har du en mærkelig bevægelse du gør, samtidig mens du taler, så få også styr på den. Øv dig. Øv dig i at svare på de spørgsmål der bliver stillet.

Jeg har altid en blok papir med til en jobsamtale. Jeg har tegnet en lille smiley i øverste højre hjørne, den minder mig om at smile, mens jeg taler.

Formålet med at øve sig er, at finde en naturlighed i måden, du fremstår på. Det skal virke naturligt og imødekommende.

Øv dig med os. Brug Djøf, vi vil gerne lave samtaletræning med dig. Øv dig med nogle du respekterer. Bed om feedback. Dine svar kan altid blive bedre. Husk at svare konkret på de spørgsmål, der bliver stillet. Øv dig i at svare på de spørgsmål, du ved kommer:

  • Hvorfor har du søgt stillingen?
  • Hvorfor skal vi ansætte dig? Kan du fortælle om en succesoplevelse?
  • Hvad er dit ambitionsniveau?
  • Hvad kender du til os?
  • Og den klassiske: Tre stærke sider og tre svage sider. Det spørgsmål kommer altid, måske i en anden indpakning á la – hvad kunne du godt tænke dig at blive bedre til….?

Hvilke opgaver skal du løse

Få styr på hvilke helt konkrete arbejdsopgaver, der skal løses. I går sad jeg med et stillingsopslag fra et stort ministerium. Jeg kunne ikke afkode, hvad det egentlig er, man laver. Hele opslaget var skrevet i meta-sprog, og jeg forstod det ikke. Så jeg ringede til ministeriet, og bad dem om at fortælle mig helt konkret, hvad der ligger af opgaver på en nyansats bord. DET hjalp. Derefter kunne jeg lave god rådgivning.

Ved du ikke, hvad der skal løses af opgaver? Så ring og spørg! Hvis du ikke vil ringe direkte til virksomhedens leder, så ring til nogen du finder på LinkedIn, som sidder i lignende stillinger. Gør altid din research. Det værste der kan ske er, at du fremstår som en nysgerrig person. Og det er ikke det værste på dagens arbejdsmarked.

Allervigtigste råd

Du kan godt sige til en jobsamtale, at du kan løse en opgave, uden at du har erfaring med det. Det er IKKE at lyve. Jeg taler hver eneste uge med unge mennesker om lige præcist det. Jeg er faktisk så direkte, at jeg siger, du skal øve dig på det. Det forventes af dig.  

Husk på, at du har taget en meget høj akademisk uddannelse. Du har gennemført 5 år med hårde deadlines. Leverancer. Samarbejde. Gruppearbejde og meget teori. Alt sammen gør dig nu i stand til at løse et hav af opgaver. Du kan løse de opgaver, som arbejdspladser har brug for. Du er uddannet til det. Du har naturligvis ikke 17 års erfaring med det, og det er ok.

Det som mange unge glemmer, og det er helt naturligt, når man netop er færdiguddannet – det er, at man faktisk forventer, at du kan fortælle, hvad du kan løse for en virksomhed. Bare du ikke lyver.

En jobsamtale er en samtale om, hvordan du kan løse netop de konkrete opgaver, arbejdspladsen har brug for.

Det handler mest om tryghed

- og mindst om dig og dine udviklingsmuligheder.

Noget mange glemmer til en jobsamtale er, at det handler om tryghed. Du er med til at skabe en tryghed hos virksomheden. Din opgave er at give dem en følelse af, at de trygt kan ansætte dig – så skal du nok sætte du dig ind i de opgaver, der skal løses. Nogle kan du løse fra day one, andre skal du lige sættes ind i. Det gælder for os alle. Der er ALTID oplæring i et nyt job.

Nogle af dine svar kan, uden at du er klar over det, skabe utryghed hos modtager. Du skal øve dig i at svare med svar, der skaber tryghed. Det kan for eksempel være: ”I kan trygt overlade sådan en opgave til mig. Jeg ved, at jeg kan løse den opgave, da jeg har læst ABC og trives i den rolle” eller ”Jeg er typen der altid sikrer mig at…..” Jeg er er typen, der ikke er bange for at spørge om hjælp, hvis der er noget jeg i tvivl om” ”Jeg ved, hvad opgaven handler om, og det motiverer mig meget” – Sådanne aktive sætninger, vil jeg anbefale dig at bruge, så det passer naturligt i dit sprog.

VIS at du er motiveret. SIG at du er motiveret.

I sidste uge talte jeg med et medlem, der skulle til en jobsamtale. Hun fortalte mig, hvad hun havde tænkt sig at sige, og hvordan hun ville svare. Alle hendes svar handlede om, hvad hun ville, og hvad hun IKKE ville have i stillingen, hvad hun forventede af dem, og hvad hun krævede.

Jeg sagde til hende, at hun skulle viske tavlen helt ren og gøre alt det modsatte af, hvad hun havde tænkt sig at gøre. Vi øvede nogle aktive positive svar, som viste, at hun gerne ville dem. Vi undlod alt det, hun var bange for ville ske i stillingen efter et år. For det ved vi ikke noget om!! Jeg holdt fast i min rådgivning, vi øvede og øvede positive svar… og gæt en gang. Hun fik jobbet. Hun fik et job, hun aldrig troede, hun skulle få, fordi hun satte sig ind i de konkrete opgaver, der skulle løses, øvede gode aktive svar og smilede.

Hun smilede nemlig ikke, da vi talte sammen. Hun så sur ud, selvom hun ikke var det, og det fik vi skrællet af. Heldigvis får jeg sådanne tilbagemeldinger hele tiden i mit job. Og jeg bliver lige så glad, som dem der får jobbet.

Vi øvede helt konkret i, at hun skulle sige, hun var motiveret for stillingen. Hun krydrede sine sætninger med: Det er meget motiverende for mig. Den opgave lyder så spændende.  Det er netop det område, jeg trives med at arbejde med. Jeg trives i den rolle, I beskriver. Jeg har længe fulgt jeres virksomhed - I fremstår professionelle, og det vil jeg gerne være en del af.

I dag talte jeg med min tidligere rekrutteringskollega Gigi Christensen fra Temp-Team. Hun er knivskarp til at interviewe kandidater og har mødt tusindevis af mennesker. Hendes bedste råd er:

 ” Mød velforberedt – det vil sige, at du har sat dig godt ind i virksomheden, googlet pressemeddelelser, har præsentabel påklædning. Og selvfølgelig være smilende, et fast håndtryk og øjenkontakt”

Også Gigi tror på det gode SMIL :-)

Det sidste jeg vil sige er, at vi ikke skal vide alt om et job, inden vi starter i det. Lad være med at tage sorgerne på forskud. De fleste job ændrer sig, når du først er i det. Som min kollega Emilie skriver, så blev hendes job helt anderledes og lidt federe end hun havde regnet med, allerede efter 6 måneder.  

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

simon

I’m Really Impressed With Your Article, Such Great & Usefull http://virtuelcampus.univ-msila.dz/fll


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Morten

Tak for en rigtig god artikel og nogle dejligt konkrete råd. Jeg hørte engang en, der sagde, at man bliver indkaldt til en jobsamtale på baggrund af sit CV, men man bliver ansat på baggrund af sin personlighed og kemi. Det giver jo så meget mening! Mvh. Morten RT https://chemdrynv.dk/


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.