]]>

Djøf blog

Miljø, sæler og performancekultur. Jeg er fan.

Jeg har været i praktik som fuldmægtig. Her fortæller jeg helt konkret, hvordan man arbejder på Slotsholmen. Jeg synes, at mange flere skal prøve at søge job som fuldmægtig på den magtfulde ø. Søde kolleger, karrieremuligheder og en vigtig dagsorden.

Af Thomas Kantsø
Jeg har været i praktik som fuldmægtig i Miljø- og Fødevareministeriet. Det var forbavsende fedt, og nu skal jeg fortælle hvorfor:
  • deres arbejde minder meget om konsulenters måde at arbejde på
  • jobbet indeholder en stor del af effektiv kommunikation
  • og så arbejder de faktisk i et internationalt miljø midt i København.

Hvis du ALDRIG har overvejet en karriere som fuldmægtig, og du tænker, at Slotsholmen slet ikke er noget for dig, så læs med. Jeg synes også, du skal læse med, hvis du går og drømmer om en karriere på Danmarks mest magtfulde ø.

Jeg oplever, at alt for mange tidligt afskærer muligheden for at søge job på Slotsholmen allerede under studiet, uden helt at vide hvordan hverdagen i virkeligheden er tæt på Christiansborg.

3 artikler du kan bruge i din karriereplanlægning

Dette er den første af tre artikler om at arbejde på Slotsholmen.

Denne første artikel handler om, hvor internationalt et miljø Slotsholmen er. Den anden handler om bureaukrati, nulfejlskultur og masser af muligheder, og i den tredje fortæller jeg lavpraktisk, hvad det egentlig er, de laver.

Det hele startede for 1,5 år siden, hvor jeg gik i gang med at undersøge, hvordan djøferne kan være med til at arbejde for den grønne omstilling.

Lang historie kort, hundredvis af læste miljørapportsider og 3 store bæredygtighedsevents senere, så inviterede ministeriet mig på besøg som fuldmægtig for en dag. Fordi, de mente, jeg havde godt af at se det hele indefra, og fordi de simpelthen ikke får nok ansøgninger til deres job.

Jeg tog imod invitationen med kyshånd, men jeg ville have lov til at fortælle ærligt og redeligt, hvad jeg oplevede fra mit besøg. Hvilket ministeriet godtog.

Jeg fortæller om konkrete opgaver og kompetencer, der bliver brugt, med afsæt i Miljø- og Fødevareministeriets ressortområde og dagsorden. Dog vil jeg tilføje, at jeg har beskæftiget mig med karriere i centraladministrationen de sidste 9 år. Derfor postulerer jeg, at mine oplevelser fra dagligdagen i Miljø- og Fødevareministeriet sagtens kan overføres på andre ministerier. Selvfølgelig med respekt for, at alle arbejdspladser er forskellige.

Pointen er: Måske er der en karriere derude, du slet ikke har set eller overvejet endnu, og det, synes jeg, du skal.

Et internationalt miljø

Noget af det første, der slog mig, er alle de referencer, der er til andre lande. At løse de kæmpe globale miljøudfordringer vi har, er ikke et nationalt problem - det er en fælles international udfordring. Derfor deltager medarbejderne i møder og konferencer i andre lande.

De kaldte det nabotjek. Skønt ord. Man kigger selvfølgelig ud af den danske andedam hver gang for at se, om andre ikke beskæftiger sig med noget tilsvarende. I Belgien er man fx langt fremme i forbindelse med producentansvar. Altså, at producenter skal tage et større ansvar, når deres materialer skal skrottes eller genanvendes.

Mit team i Djøf afholder tusindvis af karrieresamtaler hvert år. Herfra kan jeg se, at man generelt søger mod det private, hvis man ønsker det globale. Jeg ønsker at vise, at centraladministrationens arbejde også er globalt og internationalt.

Vores fælles udfordring med at håndtere plastikaffald er den samme, uanset om du er i Paris, Rio, på Nordpolen eller på Slotsholmen. At arbejde med den grønne dagsorden giver helt automatisk en international hverdag. Store dele af vores lovgivning bliver reguleret af EU eller af de mål, vi sammen sætter hvert år på COP-konferencerne. Derfor kan jeg love dig, at du bliver internationalt stimuleret som fuldmægtig. Men koncernsproget er dansk. Man skriver korrekt dansk. Når du fx er med til at lave notater til ministeren eller bekendtgørelser. Mere om det i den tredje og sidste i artikel i denne serie.

Fordomme er lige så skadelige for vores miljø som massiv CO2-udledning 

Jeg mødte op med en notesbog og en masse fordomme i tasken. Jeg blev klogere.

Jeg troede, de ville være kedeligere, langsommere og mindre visionære. Jeg har aldrig set Slotsholmen som et miljø for mig. Jeg blev flov over min egen uvidenhed, men jeg ved, at jeg ikke er alene om at vide så lidt. Derfor er det en fornøjelse at have muligheden for at fortælle, hvad jeg oplevede. Jeg vidste fx ikke, hvor internationale de er. Hvor gode de er til at drive projekter, og hvor resultatorienteret de er.

Det hele blev lidt mere personligt, da jeg fik en helt særlig mulighed for at møde megadygtige fuldmægtige, der fortalte om skibsophugspolitik i EU. Jeg talte med departementschefen om, hvor tydeligt deres arbejde er for alle danskere. Jeg mødtes tilmed med ministeren. Han gav mig en varm og imødekommende og i øvrigt meget afslappet modtagelse. Jeg var med til ministermøde, hvor havmiljøplanen og lyd under vand blev diskuteret. Jeg mødtes med kontorcheferne, der fortalte om dansk producentansvar. Alle jeg mødte, vidste hvad de talte om. Du skal være dygtig til at sætte dig ind i en kompleks mængde data og få noget konkret ud af det. Det er et krav til alle medarbejdere. Men det kan de fleste djøfere, jeg møder, også.

Kommunikation og internationalt udsyn

Selvom Slotsholmen er en lille ø i et lille land, så er hverdagen for mange kommunikationsrig. Hvis du gerne vil arbejde med kommunikation i et internationalt miljø, så prøv også at kigge på ministerierne på Slotsholmen, er mit råd.

Som kontorchef Camilla Bjerre Søndergaard sagde: ”En af vores kerneopgaver er at kommunikere regeringens politik”. Sådan har jeg egentlig aldrig tænkt på det før. Da jeg selv elsker den målrettede og nogle gange politiske kommunikation, fik det mig selvfølgelig til at spidse øre.

Elsker du sprog? Elsker du at skrive klart og tydeligt? Elsker du at få en historie ud over rampen, så kan du med fordel overveje en karriere som fuldmægtig. Sproget er et meget vigtigt værktøj. Lige i det her tilfælde, er der jo tale om, at en hel befolkning skal omskoles. Eller opdrages i at være bæredygtige. For ellers når vi ikke de globale klimamål, vi har committet os til.

Det er en floskel, at man skriver langhåret og kedeligt. Man skriver korrekt og konkret, vil jeg hellere sige. PowerPoints er fyldt med billeder og er ikke teksttunge. Det var det i hvert fald til det møde, jeg var med til med ministeren, hvor den nye havstrategiplan blev præsenteret.

 

Job og kommunikation

Apropos kommunikation: Fakta er, at der er et kommunikationsproblem et eller andet sted i fødekæden.  For Miljø- og Fødevareministeriet får ikke nok ansøgninger på de stillinger, der er blevet slået op. Jeg har sagt til dem, at de skal blive bedre til at skrive stillingsopslag og med mere levende ord fortælle, hvad de konkret laver og ikke være bange for at skrive, hvilken tydelig forskel de gør for alle danskere.

Det handler om at bruge nogle mere konkrete og beskrivende ord om, hvordan hverdagen er på deres arbejdsplads. De kan faktisk godt med god samvittighed skrive, at: ”Hos os gør du en forskel”, uden at det bliver buzzword-bingo. For det gør de.

Det er ikke sidste gang, at jeg tager på besøg på en arbejdsplads, hvor vores medlemmer arbejder. Så skriv endelig til mig, hvis jeg må komme på besøg hos dig.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.