]]>

Djøf blog

Generalistens mareridt

Spiller du buzzword bingo, når du beskriver dine kompetencer? Måske er du blevet en slags specialist, uden at lægge mærke til det. Jeg er VILD med generalister, - vi skal bare lige målrette kompetencerne en smule…

Af Thomas Kantsø

Er det en velsignelse eller en forbandelse at være generalist?

Jeg stiller spørgsmålet fordi mange er meget frustrerende over at være generalister, fordi de konstant hører, at fremtidens arbejdsmarked har brug for specialister.

Men altså, hvis man liiiige kigger efter én gang til på sin faglige profil, så har de fleste selvudnævnte generalister faktisk særlige specialistfunktioner. Og de skal frem i lyset. Så læs med, hvis du er med på at pimpe din generalistprofil lidt op, så den passer til arbejdsmarkedet anno 2018.

Han var slet ikke generalist, da jeg interviewede ham. Han var specialist...

Forleden talte jeg med et Djøf-medlem, der var ekstremt frustreret over sin arbejdssituation. Han beskrev sig selv som en ”typisk kedelig generalist”. Jeg spurgte ind til alle hans opgaver, og det var ret hurtigt tydeligt for mig, at han på ingen måde er generalist.

Når han lige beskrev sine arbejdsopgaver og ansvarsområder, var det tydeligt, at han er en stærk HR-specialist. Han var specialiseret i rekruttering, personale-ret, udformning af kontrakter, opsigelser, varslinger, mus-processer og udviklingsprogrammer. Han var HR-specialist!! Ikke generalist!

I mange år havde han bare gemt sig bag generalistbetegnelsen uden at kunne forklare, hvorfor han brugte generalistbetegnelsen så negativt.

Mit mareridt er valgmulighederne

Et citat fra et medlem: ”Mit mareridt er valgmulighederne: Som generalist interesserer jeg mig for virkelig mange ting, og det kan blive uoverskueligt at finde ud af, hvor jeg skal sætte mine fødder på arbejdsmarkedet”

Det er præcist, det der er kernen i denne problemstilling. Der ER valgmuligheder. Der ER mange forskellige opgaver, man kan løse. Men DU skal træffe valgene. Der er ingen, der gør det for dig. Heldigvis hjælper vi dig gerne gennem samtaler i Djøf med at træffe beslutninger.

JA, du kan godt bevæge dig mellem projekter og være en slags specialist det ene år, og en anden det andet år. UDEN at du mister din akademiske faglighed.

Det fælles for alle de generalist-frustrerede mennesker, jeg møder, er, at de er ekstremt gode til at sætte sig ind i en kompleks mængde data og få noget konkret ud af det. DET er i sig selv en specialistfunktion. DET bliver der i høj grad efterspurgt på fremtidens arbejdsmarked.

Jeg råbte hurra for grundkompetencerne

Forleden var jeg vært på et stort arrangement om bæredygtighed og grøn energi. Der er brug for mange djøfere i den bæredygtige industri, som handler om grøn omstilling og en ny mere cirkulær måde at arbejde på. Jeg hæftede mig særligt ved en udtalelse fra Vestas og Landbrug/fødevare: ”At der i hele sektoren er brug for de grundkompetencer, som en djøf-generalist har”. Jeg råbte et stille ”Hurra”, for læg mærke til, at man rent faktisk godt ved, at djøferne har stærke grundkompetencer.

Grundkompetencer som at være analytisk, kommunikativ stærk, god til at sætte sig ind i kompleks data og bruge det. Grundkompetencer er også at være en god projektleder eller en god proceskonsulent. Du skal kort fortalt være god til at få folk til at arbejde sammen. Det er en generalist ofte god til.

Men du skal putte noget i enden af sætningen. Hvis din fremtidige arbejdsplads skal forstå, hvordan de får glæde af dine grundkompetencer, skal din titel eller generalistbetegnelse krydres med et særlig interesse, viden eller mod på noget. En retning. Altså: Stærk analytisk profil med stor interesse for den grønne sektor

Jeg kan få folk til at arbejde sammen i komplekse situationer på tværs af fagligheder til glæde for medicinalbranchen, den grønne sektor, den finansielle sektor eller andre sektorer.

Fra Buzzword bingo til klart budskab

Hvis du sætter konkrete eksempler på grundkompetencerne som analytisk, kommunikerende, koordinerende og energisk. Så går vi fra buzzword bingo til et målrettet forståeligt budskab. Og DET kan en generalist med fordel gøre.

Så jeg hopper ikke med på vognen og siger, at det er negativt at være generalist. Fremtidens arbejdsmarked efterspørger også generalister. Du skal blot fortælle, hvilken slags generalist du er, og hvordan du arbejder.

I øvrigt skal du aldrig være bange for at give helt konkrete eksempler. I stedet for at skrive at du arbejder godt alene og i grupper (buzz word bingo igen igen), så skriv, hvilken rolle du typisk tager i en gruppe. Allerede der bevæger man sig fra en meget generel profil til noget mere konkret.

I går sagde en leder til mig: ” Det er fedt at være generalist, særligt som leder. Det fandt jeg ud af, da jeg fik mit lederjob”.

Generalist, leder, specialist, grundkompetent og djøfer – Kært barn HAR mange navne.

– Også på fremtidens arbejdsmarked. Så Hurra for alle de målrettede og konkrete generalister.

KH Kantsø

 

tka

Thomas Kantsø

Chefkonsulent

Jeg blogger om DIT arbejdsliv. Om rekruttering af djøfere fra dimittend til topleder, karriereudvikling, kompetenceafklaring, trivsel og tendenser – med fokus på det, der virker. Det gør mig glad at hjælpe andre til at navigere og opnå succes i deres karriere. Jeg tror på værdien af et godt personligt brand og underviser til dagligt i sociale medier.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Rosenvold

En virkelig interessant artikel, der viser, at forfatteren, Thomas Kantsø, selv aktivt anvender det, han skriver om. For en gangs skyld er jeg imponeret! Tak for et spændende input med en konstruktiv og operationel vinkel.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Ursula

Fantastisk indlæg - tak! Dejligt at få noget input til generalistrollen, når man hører til en af de generalister, der nogle gange kan have lidt svært ved at beskrive dét, der gør min rolle til noget specielt.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Hanne

Tak for dit indlæg Thomas. Hvor er det opløftende. Fra en ansat i Novo Nordisk blev jeg mødt med, at "generalister er sådan nogle, der ingenting rigtig kan". Det handler i høj grad om, at jeg ikke har kunne sætte ord på det, jeg så er specialist i. Det jeg kan konstatere er, at jeg gang på gang går ind med engagement og nysgerrighed og starter op, håndterer kompleksitet, kommer op i niveau, sætter viden og mennesker i spil og kommer i mål, mens omgivelserne undres og forundres. Og jeg kan gøre det igen og igen. Må dine positive oplevelser komme ud i det offentlige rum og bidrage til perspektiveringen.Tak Thomas.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

simon

very interesting article. thank you
http://virtuelcampus.univ-msila.dz/fll


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.