]]> ]]>

Djøf blog

Djøfere skal styrke Danmarks eksport

Af Rune Siglev

I sidste uge præsenterede Eksportforeningen i samarbejde med Aarhus Universitet rapporten ”Eksportens DNA”. Den bør interessere alle djøfere. Den viser nemlig, at mange danske virksomheder mangler djøf-kompetencer for at kunne eksportere.

Djøfere sidder altså med nøglen til, at vi kan ”slå” de berømte to fluer med et smæk. Hvis vi får flere akademikere ind i SMV’erne, kan vi sikre, at flere virksomhederne får eksportsucces, og vi kan bekæmpe ledigheden blandt nyuddannede.

Først den nedslående baggrund: kun 5-6 pct. af de danske virksomheder eksporterer, og set ud over de seneste tre måneder oplever Danmark et fald i eksporten med 0,4 pct. Det er alt for lidt. Hvis Danmark skal forblive et rigt land, må de danske virksomheder tænke længere end til landegrænsen. Især de mange små- og mellemstore virksomheder har stort potentiale for forbedringer. Samtidige har vi en dimittendledighed på hele 31,3 pct. blandt de nyuddannede djøfere , så de skal matches med nogle af de virksomheder, som har brug for deres kompetencer.

Undersøgelsen ”Eksportens DNA” belyser 5 fælles karakteristika, som giver en virksomhed eksportsucces, nemlig evnen til omkostningsstyring, ledere med eksporterfaring, høj produktivitet, netværksopbygning og evnen til at skabe høj produktkvalitet. Med andre ord: hvis flere danske virksomheder skal eksportere, skal de knække koden til eksportens DNA.

Det kan djøferne og andre højtuddannede hjælpe med. Djøfs egne undersøgelser viser, at djøfere har mange af de kompetencer, som især SMV'er efterspørger. Eksempelvis økonomi og forretningsforståelse, international erfaring fra studie, praktik eller arbejdsophold og evne til at udvikle nye forretningsideer eller forbedre virksomheders arbejdsgange. Kompetencer, som kan trække virksomhederne i retning af kriterierne for eksportsucces. Og det er veldokumenteret, at højtuddannede skaber værdi og vækst i virksomhederne. De bidrager til at styrke produktiviteten og konkurrenceevnen og trækker job med til andre faggrupper.

Kære virksomheder og kære djøfere, sammen kan vi skabe eksportsucces.


 
rus

Rune Siglev

Erhvervspolitisk chef

Stoppede i Djøf maj 2016

Jeg arbejder for flere private virksomheder, der vokser og skaber nye arbejdspladser. Jeg blogger om erhvervsliv, vækst og bedre vilkår for at drive virksomhed. Jeg udvikler løbende nye initiativer, der skal skabe flere jobs. Ikke kun jobmuligheder til djøfere, for alle medarbejdergrupper er afgørende for samfundets udvikling.

Jeg ser frem til dine input og kommentarer.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.