]]> ]]>

Djøf blog

Flere job til djøfere

Det går bedre med djøfernes beskæftigelse, der år for år bare vokser og vokser, mens det danske arbejdsmarked under et stadig skrumper.

Af Lars Munck

Det er sagt og skrevet mange gange før: Det går for langsomt med udviklingen i djøfernes beskæftigelse, og ledigheden blandt nyuddannede falder kun langsomt. Men der er heldigvis lyspunkter, selv om vi ikke hører om dem så tit.

De nyeste beskæftigelsestal, der omfatter udviklingen fra 2011-2012, viser, at selv om arbejdsmarkedet under et skrumper år for så, så vokser djøfernes beskæftigelse faktisk. Man kan næsten sige, at djøferne marcherer frem i den private sektor. Knap 2.500 flere job blev det til fra 2011 til 2012, svarende til en stigning på 4,2 %. Markedsandelen er vokset med 0,3 % på bare et år, så djøferne nu fylder 4,4 % af alle på det private arbejdsmarked. 

Trenden er ikke ny. Selv gennem kriseårene fra 2008 til 2012, hvor der forsvandt næsten 120.000 job i den private sektor, er djøfernes beskæftigelse vokset. Det glædelige er, at stigningstakten nu er større end i de foregående år.

Stort set alle brancher har fået flere djøfere ansat. Selv brancher, der har mistet arbejdspladser. Flest djøfere er der fortsat inden for finansiering og forsikring. Næsten 10.000. Branchen har mistet knap 1200 arbejdspladser fra 2011-2012. Alligevel er der blevet rekrutteret 117 flere djøfere.
Videnservice med 619 nye djøfere, øvrig privat service med 304 og lidt overraskende industri med plus 256 nye djøfere kan mønstre den største stigning målt i hoveder. Procentuelt vokser råstof, energi og forsyning og hoteller og restauranter mest med hhv. 20,6 % og 9,7 %. Det er bemærkelsesværdigt, at brancher, der ikke tidligere har haft ret mange djøfere ansat, nu kan mønstre pæne stigningstakter. Forklaringen er nok, at de små og mellemstore virksomheder nu er begyndt at ansætte djøfere i lidt større antal.

Fra 2011-2012 er der forsvundet 3.909 arbejdspladser i den offentlige sektor. Alligevel vokser djøfernes beskæftigelse her i perioden med 942 personer.  Kommunerne har ansat flest nye djøfere i alt 589, herefter følger staten og regionerne. Selv om væksten er pæn, er stigningstakten dog langt fra de gode gamle dages.

Beskæftigelsesudviklingen går godt nok den rigtige vej for djøferne. Den går bare alt for langsomt.
I årene frem vokser antallet af nye kandidater. Og ledigheden blandt nyuddannede falder kun langsomt. I juni måned var den på over 30 % for dem, der har afsluttet deres uddannelse inden for det sidste år. Derfor er der brug for meget mere turbo på jobskabelsen. Det er udfordringen meget længe endnu.

lmu

Lars Munck

Arbejdsmarkedspolitisk chef

Stoppede i Djøf foråret 2015.

Jeg analyserer løbende udfordringerne i djøfernes beskæftigelse og ledighed, arbejder politisk for at udvide djøfernes arbejdsmarked og sikre djøferne de bedste rammevilkår i arbejdsmarkedssystemet. Uanset om det drejer sig om arbejdsløse, fleksjobbere eller seniorer.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.