Djøf blog

Cand.baby

Er det problematisk at starte karrieren med at få et barn?

Af Tom Hedegaard

Du er snart færdig med din uddannelse, sådan! Men hov, du er gravid…

Selvfølgelig kan man blive bekymret om det får betydning for ens muligheder på arbejdsmarkedet fremadrettet. Men jeg tror, det er vigtigt at huske på at det at få, og have børn også giver nogle helt andre styrker.

En ting er den personlige forandring, der sker, når man bliver forælder, noget andet er at jonglere børn og job samtidig. Det sætter krav til både koordinering, planlægning og ikke mindst struktur. Derudover modner det gevaldigt - har jeg ladet mig fortælle.

Jeg har ikke personligt kendskab til eksempler, hvor det at starte sin tid som nyuddannet med en barsel har haft væsentlig betydning for jobmulighederne. Det er, hvad enten vi taler barsel i første ansættelse, eller barsel udenfor et ansættelsesforhold. Jeg er derimod stødt på massere af eksempler, hvor der har været helt og aldeles uproblematisk. Som det bør være.

Jeg vil dog anbefale dig, at du har tænkt over, hvordan du vil italesætte det til en ansættelsessamtale. Og hvordan ser dit CV ud? Er der huller? Det vil en arbejdsgiver muligvis bemærke, så måske er det op til dig, at fortælle at du altså ikke har ligget på den lade side.

Du skal naturligvis gå efter jobbet selvom du er gravid. Og der er også gode råd at hente til de frække spørgsmål du kan møde til en samtale.

Står du i denne situation? Eller har du stået i samme situation. Så har du muligvis et godt råd?

the

Tom Hedegaard

Chefkonsulent

Lad os dele vores viden og erfaring. Jeg starter ud, da jeg i mit daglige arbejde er i kontakt med mange djøfere. Det giver mig forudsætningerne for at bidrage med mine perspektiver – og jeg vil gøre det i en fri tone.

Mit håb er, at du som læser er frisk på at gå i dialog.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Pia Sørensen

Jeg har stået i sådan en situation. Jeg gik på barsel et halvt år efter jeg var færdiguddannet, og jeg oplevede at blive valgt fra til et løntilskudsjob fordi de kun kunne have mig i tre måneder indtil jeg skulle på barsel. Jeg har efter min barsel været i to løntilskudsjob, et barselsvikariat, og et "red dagpengeretten" job som ufaglært. Jeg har 4 år efter jeg færdiggjorde studiet, endnu ikke være i ordinært job. Jeg kunne selvfølgelig have røget ud i arbejdsløshed uanset min graviditet og barsel. Det er der trods alt andre nyuddannede uden børn der har gjort her i krisen, men det er desværre oplagt at tænke. Hvad nu hvis... Jeg har ingen gode råd til hvad der er en god ide at gøre. Det er for mig ikke acceptabelt at fravælge børn i en kortere eller længere årrække, da det for mig er et rigtigt valg ikke at være en "gammel" mor.

Tom Hedegaard

Hej Pia

Tak for dit input. Jeg synes personligt, at det er en skam, hvis hensynet til arbejdslivet betyder, at nyuddannede fravælger børn, og vi på den måde får skabt en kutyme, for hvornår det er ”korrekt” at få børn. Men på den anden side ved jeg, at det ligger mange på sinde.

Det er ikke i orden at du er blevet fravalgt med den begrundelse. Hvad med efter din orlov. Var det din oplevelse, at det var pga. din orlov, at du havde svært ved at få job?

Pia Sørensen

Jeg har været til ca. 20. samtaler siden jeg blev færdig, og jeg oplever hver gang at blive spurgt ind til de huller der er i mit cv. Jeg har derfor prøvet er være ligefrem i mine ansøgninger/cv'er og skrive hvornår jeg har været på barsel, samt hvad jeg har lavet i mine ledighedsperioder af jobsøgningskurser, overvejelser og researcht i forbindelse med at blive selvstændig mm.
Jeg har også prøvet at lade være med at skrive noget, og således lade hullerne stå tomme og uforklarede. Jeg har så fortalt det til samtalerne, når jeg er blevet spurgt.
I begge tilfælde, både når jeg har været ærlig, og når jeg har undladt at skrive det, har det været min oplevelse, at jeg har skulle "forsvare" mit tilvalg af barn, og således undskylde, at jeg har haft en periode hvor jeg ikke var tilknyttet arbejdsmarkedet.
Hvis jeg har svaret tilfredsstillende på spørgsmålene, og de er medmenneskelige nok til at forstå, at "sådan er livet jo", så kommer det næste spørgsmål: Hvor gammel er dit barn? Jeg sukker indvendigt, mens jeg forsøger at lyde frisk og overbevist om, at det ikke vil føre til en promte afvisning af mig som ansøger: Han er 2. For jeg ved at samtalen stopper lige der for mit vedkomne. De ved, at ligeså snart jeg får et fast job, vil jeg anmelde min barsel nr. 2, fordi jeg så vil være sikret et job og en indkomst, og dermed have ressourcer til et barn mere.
Selv om jeg prøver, at sige til mig selv, at det ikke var tilvalget af mit barn, der har sat mig i en uheldig situation, kan jeg ikke undgå nogle gange at tænke på, at jeg måske havde været i job nu, hvis jeg ikke havde været på barsel med mit første barn. Men jeg føler i særdeleshed også at mit potentielle andet barn, forhindrer mig i at komme i job. Og jeg synes det er urimeligt, for hvor længe skal man udsætte resten af sit liv i håb om en dag at være attraktiv nok for jobmarkedet, selv med en kandidatgrad, ok karakterer og nogen erhvervserfaring?
Min søn er tre nu, og spørger tit efter hvornår han får en søskende. Min mand og jeg vil også gerne have, at der ikke bliver for længe imellem børnene, så de kan nå at få gavn af hinanden, men alligevel venter vi, for det kunne jo være at det næste job var lige rundt om hjørnet, og jeg ikke fik det, fordi jeg var gravid. Jeg har søgt mere end 250 jobs, og jeg mener ikke at det er den eneste grund til de mange afslag. Men jeg tror helt sikkert at det spiller en rolle.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Tina Højager

Hej Pia.
Jeg står i samme situation som du gjorde, da du fik din søn. Jeg er blevet gravid med termin til januar og er færdiguddannet i september i år. Jeg frygter også at det at jeg nu skal have barn og gå på barsel gør at jeg måske aldrig kommer i job. Jeg prøver at glæde mig over min graviditet, men er bare rigtig bange for, hvad det kommer til at betyde for min arbejdsmæssige fremtid og denne bekymring kommer desværre til at overskygge min glæde.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

pia sørensen

Det kan jeg godt forstå, og det hjælper desværre ikke så meget at få at vide man skal prøve at fokusere på det positive ved ens situation og ignorere frygten. Faktisk så overvejede jeg slet ikke at det kunne blive et problem, da jeg opdagede at jeg var gravid, jeg havde jo mere end 7 måneder til at finde et job, og det troede jeg var rigeligt. Det var det så ikke.
Jeg trøster mig selv med at der er mange nyuddannede uden børn der heller ikke kan få en fod indenfor på arbejdsmarkedet, og at man derfor kunne være havnet i samme situation uanset hvad. I det mindste har tiden ikke været et totalt spild, da jeg har det jeg altid har ønsket mig allermest, nemlig et barn.
Det er jo ikke godt at vide, hvornår man var kommet i job, og hvis man gerne vil have flere børn kan jeg i hvert fald personligt ikke forsvare at udskyde at få børn i årevis. Jeg vil helst ikke få børn efter 35, der er jo heller ingen garati for at det overhovedet kan lade sig gøre...
Jeg prøver også at tænke på det ordsprog, der siger, at når man engang tænker tilbage på sit liv så fortryder man mere de ting man ikke gjorde end de ting man gjorde. Jeg ved at jeg ville fortryde mere at jeg ikke fik de børn jeg gerne ville have, på de tidspunkter jeg gerne ville, end at min karriere ikke blev som jeg havde forestillet mig. Det er der mange ting der ikke gør, men mine valg for mit familieliv vil jeg ikke gå på kompromis med eller ofre. Det kan jo ikke passe, at der ikke er plads til mennesker på arbejdsmarkedet der vil have børn. Det er efterhånden en klichee men ikke desto mindre rigtigt at arbejdsmarkedet gerne vil have de børn om 20-25 år. Faktisk synes jeg at det fylder rimelig meget i den offentlige debat,at vi allerede er for få til at arbejde om 7 år. Det er bare ærgeligt hvis så mange unge menneskers dyrt erhvervede uddannelser er helt og aldeles ubrugelige til den tid, fordi de har lavet ingenting eller arbejdet som 6faglærte i alt den tid....


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Tina Højager

Hej Pia.

Tak for dit svar.

Jeg prøver også at berolige mig selv med at andre uden børn også har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Jeg er bare bange for at det at jeg har været uden for arbejdsmarkedet i det antal måneder jeg har, når jeg skal søge for alvor gør min markedsværdi dårlig, når jeg så oveni købet også er nyuddannet med kun et års erfaring fra et studiejob. Jeg er bare bange for som du selv er inde på, at arbejdsgiverne fravælger mig på basis af at jeg er nyuddannet med ikke ret meget erfaring, der har stået udenfor arbejdsmarkedet siden jeg blev færdig og så oveni købet har et barn. Jeg vil bare så gerne kunne have en familie og tjene mine egne penge på en og samme tid. Og ja det er rigtig surt der kastes så mange penge i en uddannelse, vi så måske aldrig får brugt. En af mine veninders mand sagde, hvis man ikke var kommet i job indenfor et år, måtte man sadle om og skifte branche for det betød at man aldrig ville få job indenfor det man var uddannet til. Jeg forsøgte så vidt muligt at overhører det, men det kan alligevel ikke lade være med at nære mig, om han nu har ret. Jeg er også bare bange for at blive en dårlig mor overfor mit barn, ved at jeg måske hver gang jeg kigger på det vil tænke, det var det der gjorde jeg aldrig kom i job og det vil jeg for alt i verden gerne undgå!


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Pia Sørensen

Jeg synes aldrig er et stort ord, og man kan dybest set ikke vide, om det passer. Der kan da være en overvejende sandsynlighed for at det kan komme til at være rigtigt, men jeg tror meget det afhænger af, hvad man bruger den mellemlæggende tid til.
Du har en fordel i og med at du allerede har et års studierelevant(?) erfaring.
Det havde jeg ikke, og set i bagklougskabens skarpe lys, var det en kæmpe fejl, at jeg ikke stræbte mere efter at finde et sådant.
Jeg kan ikke sige andet end, at jeg valgte et forkert studie, som jeg brugte alle mine kræfter på at overkomme og klare det på en nogenlunde måde. Med en transport tid på 2 ½ time hver gang jeg skulle afsted, manglede jeg manglede simpelthen overskud til at klemme et studiejob ind også.
Jeg har nu fået en del indsigt i personalesager (ved det offentlige) og jeg kan fortælle nogle af de kendetegn, jeg synes at finde ved de folk, der har fået job. Disse ansættelser ligger selvfølgelig længere tilbage i tiden, men jeg synes at det er tydeligt at se, at alle disse folk har være meget aktive i deres fritid. De har ikke nødvendigvis særlig gode karakterer, men de har haft sturdierelevante jobs, været ude at rejse, eller anden udenlandserfaring, været aktive i foreningslivet og om muligt bidraget til klubber og foreninger med det de kunne tilbyde via deres uddannelse, været på højskoleophold, taget supplerende kurser mv.
Der er jo også mulighed for at samle erfaring sammen, selv om man ikke er i ordinært job. Personligt venter jeg stadigvæk på at se, om det bærer frugt, men jeg ved at det virker for mange andre, så helt dumt er det nok ikke at bruge tid og kræfter på videnspilot ordninger, praktik ophold, løntilskudsjob ovs. Hvis man kan finde noget, der er relevant for ens uddannelse, og ellers viser vilje til udvikling og engagement i samfundet omkring sig, så er jeg sikker på, at det godt kan lade sig gøre at komme i arbejde. Det er bare ikke den nemme måde, jeg altid havde troet, at det ville være; tag en god uddannelse, og få et godt job. Uddannelsen ser ud til i nogle tilfældet kun at være halvdelen af arbejdet.
Jeg vil også sige, at det ikke nødvendigvis er at nederlag, at få en uddannelse mere. Det har jeg ellers altid ment, men ved at få kendskab til personalesager, har jeg fundet ud af, at der er en meget stor del af offentlige ansatte, der har flere uddannelser, eller fortsætter kontinuerligt med at uddanne sig gennem hele deres karriere. Så jeg er ikke så skræmt længere ved tanken om måske at skulle sadle om. Personligt kunne det være, at det ville passe mig bedre, når det kom til stykket.
En anden ting jeg har fundet ud af, er at der faktisk er rigtig mange, der ikke kommer til at arbejde med det de havde forestillet sig ud fra den uddannelse de tog. Så det er hverken unormalt eller noget man nødvendigvis behøver at betragte som et nederlag.
En ting du bør prøve at gøre uanset hvad der sker, det er at stå ved dit valg. Hvis du gør det, så kan resten af din situation aldrig få indflydelse på hvordan du opfører dig overfor dit barn. Når du får det, og du lærer det at kende, så tænkt på, at ud af alle de milioner muligheder, der var for hvordan dit barn kunne falde ud, så var der kun én mulighed for, at det kunne blive lige præcis den lille skat som du holder og elsker nu. Havde du ventet, var det blevet en anden lille person, du havde fået. Formentlig havde det været en der lignede af udseende eller sind, men det havde ikke været den samme.
Det tog mig et godt stykke tid, at nå dertil. Bare husk, at det ikke er dit barn der er skyld i hvad der måtte ske eller ikke ske ift. din karriere. Det var dit valg at beholde det, og det er der slet ikke noget galt i. Jeg er sikker på at det nok skal gå for os. Måske bare ikke som vi havde forestillet os, da vi begyndte på studiet...


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Tina Højager

Nej det er jo lige præcis det, det er jo ikke barnet skyld at jeg har valgt at få det og det er også derfor jeg skal væk fra den tanke, for det er ikke godt for nogle af os.

Jeg ville skam heller ikke have noget som helst imod at skulle tage en anden uddannelse for at kunne komme i job, det er bare det om der er penge til det, da jeg ikke har mere su tilbage efter denne uddannelse. Medmindre man kan få lov til af a-kassen at tage noget uddannelse eller efteruddannelseskurser på aftenskole eller lignede.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Tom Hedegaard

Kære Tina og Pia
Det glæder mig at se, at I har brugt hinanden til at sparre om emnet.
Inden vi får malet fanden på væggen, må jeg gøre opmærksom på, at det på ingen måde er min, eller mine kollegers oplevelse, at det har væsentlig betydning for karrieren, at man har fået et barn i forbindelse med færdiggørelsen af sit studie. Men det er klart, at, jo mere jobmarkedet er presset, desto mere kan arbejdsgiver tillade sig at sortere på mindre væsentlige parametre. Finder arbejdsgiver at kandidaten er den rette til stillingen, er en orlovsperiode oftest mindre betydningsfuld.
Om man kommer i job efter endt studie handler i højere grad om andre ting. Det kan være, om man har haft studierelevant arbejde, hvordan man strukturerer sin ansøgning og sit CV, og, ikke mindst om man brænder igennem til jobsamtalen. Ligeledes er det vigtigt, om man alene søger de populære stillinger, hvor man måske er en ud af 200 ansøgere, eller om man også søger de mindre populære stillinger hvor man kan være heldig, at være en ud af 20 ansøgere i stedet for.
Alle disse ting er noget man kan vende med os.

Pia Sørensen

Jeg er helt enig med dig i, at der er mange ting, der kan have indflydelse på om og hvornår man kommer i job. Jeg listede i den forbindelse en række aspekter op, som jeg mener at have fundet har betydning.
Som du selv skriver er det jo uproblematisk i mange tilfælde at holde barsel også umiddelbart efter endt studie, men er man en spekulativ natur, så ændrer det bare ikke altid ved den angst der kan ligge og lure, eller ved det faktum, at jeg selv har følt, at det har spillet ind i mit tilfælde. Jeg er helt klar over, at havde det været den eneste faktor, der "trak ned", havde det formentlig ikke betydet noget, men uden studierelevant erfaring og min formodentlig manglende evne til at brænde igennem og sælge mig selv, så falder valget tilsyneladende bare ikke på mig. At være ung uerfaren og usikker er bare ikke nogen god cocktail.

Anne Petersen

Hvis jeg var arbejdsgiver og der var flere kvalificerede at vælge imellem ville jeg heller ikke tage en kvinde med kun ét mindre barn. Det var noget andet hvis hun havde to. Ellers spekulerer du som arbejdsgiver på, hvornår hun skal have nr. 2. Hvis man skal have børn under studietiden, tror jeg det er bedst at man får dem alle på det tidspunkt.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Tina Højager

Er der nogle af jer herinde, der har nogle erfaring med, hvad den generelle holdning blandt chefer i det offentlige er i forhold til at ansætte nyuddannede, der er gået på barsel lige efter studieafslutningen - fravælger de dem på den baggrund og bør man skrive det i sin ansøgning, hvis man har fået et barn lige efter studiet men ikke ønsker flere for at fremhæve det at man ikke går på barsel, hvis de ansætter en?


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.