Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Rådgivning
Der er godt gang i jobmarkedet, også for dig, der snart er færdig med dit studie. Få de bedste tips til, hvordan du søger dit første fuldtidsjob som nyuddannet.
Hvis du snart skal skifte speciale og studieliv ud med dit første job på fuld tid, kan du glæde dig over, at arbejdsgiverne gerne ansætter nyuddannede.
I gennemsnit har nyuddannede første arbejdsdag i løbet af tre måneder efter, at de afslutter deres studie. Til gengæld har kun de færreste fået jobbet ved at binge Netflix på sofaen. Typisk skal du sende 6-10 ansøgninger og gå til et par jobsamtaler, før du kan fejre, at jobbet er dit.
- Jobmarkedet ser positivt ud, så der er ingen grund til at stresse og tænke, at du burde være startet for længe siden. For nogle giver det mest ro at søge job, mens de stadig studerer, og for andre er det bedst at vente og fokusere på specialet. Og selvom det kan være hårdt at søge job, så se det som en tid, hvor du kan blive klogere på, hvad du gerne vil bruge dit arbejdsliv til, siger Lotte Jepsen, der er chef for Djøfs Studenterrådgivning.
Her får du hendes bedste råd til din jobsøgning.
Tjek ind med dig selv
Vil du gå efter de rigtige jobs, skal du først tænke over, hvem du er, og hvad du gerne vil.
Kig på hvilke opgaver og roller på dit studie og i dit studiejob, der giver dig mest energi og glæde. Sæt også ord på dine kompetencer – spørg gerne dine medstuderende, kolleger og din chef, hvad de ser som dine styrker. Og hvem du er som person?
- I mange jobs tæller din personlighed mindst lige så meget som dine karakterer. Derfor skal du kunne fortælle, hvordan du skiller dig ud fra mængden. Dine passioner, studiejobs og erfaringer fra frivilligt arbejde siger fx meget om dig. Og du behøver ikke at løbe maratoner for at vække opsigt – en skæv interesse eller job som blokfløjtelærer kan også åbne døre, siger Lotte Jepsen.
Forbered dig
Brug LinkedIn til at se, hvad andre med din uddannelse arbejder med, og I hvilke firmaer.
Derefter kan du lede efter virksomheder og organisationer, der har brug for det, du kan og vil. Følg dem på LinkedIn og tilmeld dig deres nyhedsbreve.
Og opret en jobagent på jobportaler som Djøfs Jobunivers, så du automatisk får besked, når der er jobopslag, der matcher dig.
Brug ChatGPT – med omtanke
Hvis din skærm stirrer blankt tilbage på dig, er ChatGPT altid en ven i nøden. Også når du skriver jobansøgninger.
Men tænk dig om, for chatbotten har sine begrænsninger, siger Lotte Jepsen. Du kan sagtens bruge den til at researche på virksomheder, trække essensen ud af jobopslag og få tips til gode formuleringer.
- Men din kommende arbejdsgiver kigger også efter personlighed og eksempler på de kompetencer, du nævner. Fx hvad du konkret har gjort, der viser, at du god til at afdække behov. Og det er det kun dig, der kan give din ansøgning det, pointerer hun.
Erklær din kærlighed
Du har lagt kræfter i at lave en super ansøgning, så nu er du klar til at sende den til 10 interessante virksomheder. Eller hvad? Nej, desværre, siger Lotte Jepsen:
- Du kan næsten sammenligne din ansøgning med et kærestebrev. Her er ingen one size fits all. Fortæl, hvorfor du er til motiveret for netop dette job i netop denne virksomhed. Fx fordi du skal arbejde med en spændende målgruppe, være med til at udvikle et produkt eller implementere en ny strategi. Og selvfølgelig hvilke indsatser og resultater, du kan bidrage til, hvis de vælger dig.
Kort sagt skal virksomheden mærke din appetit på lige præcis den og få lyst til at møde dig.
Husk dit netværk
”Netværk?” tænker du måske, ”jeg kender da ikke mega mange CEOs, og i øvrigt føler jeg nemt, at jeg trænger mig på.”. Træk bare vejret roligt igen.
Cirka 80% af alle nyuddannede får nemlig job gennem helt traditionelle jobopslag. Men derfor skal du stadig holde øjnene åbne for muligheder omkring dig.
- Har du et studiejob, så spørg din chef, om der er jobåbninger, når du er færdiguddannet. Eller måske har du en underviser eller kender nogen på LinkedIn, der kender nogen et godt sted, foreslår Lotte Jepsen.
Alle, du har mødt igennem dit studie, arbejds- eller fritidsliv, kan nemlig være værdifulde kontakter, når du søger viden om virksomheder eller tips til din jobsøgning.
Brug dit speciale strategisk
Brug din specialeperiode til at undersøge, om der er noget, du trives særlig godt med. Fx faglige områder, researchfasen eller en rolle. Og lærer du noget nyt eller producerer viden, som andre kan få gavn af? Så skal du selvfølgelig bruge det i din jobsøgning.
- Skriver du speciale for en virksomhed, er det oplagt at spørge dem, om de kan bruge dig og din viden bagefter, siger Lotte Jepsen.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.