Velkommen til vores nye website! Nogle steder vil du stadig se vores gamle site - lidt endnu.

Sådan taler du om din ledighed i din jobsøgning

Det er sjældent sjovt at være ledig og slet ikke, når du skal fortælle om det i dit cv eller til en jobsamtale. Få gode tips til, hvordan du tackler spørgsmålet, hvis du har huller i dit cv eller er ledig.

Sæt ord på din ledighed til jobsamtalen

Du skal huske, at din opsigelse ofte fylder mere i dig, end det gør for en kommende arbejdsgiver. Opsigelser er en del af livet på arbejdsmarkedet. De fleste vil opleve det før eller siden.

Alligevel er det sjældent sjovt at skulle dele sin opsigelse med andre. Lige meget om du selv er gået, eller du er blevet fyret. Det ved vi godt. Der kan gemme mange dårlige historier bag en opsigelse. Men også gode.

Derfor er det også vigtigt, at du har styr på din fortælling om din opsigelse. Det stiver dig af, og du fremstår afklaret. Til jobsamtalen handler det om, at du kan fortælle dem, at du vil være med til at skabe værdi for dem, og du er klar til at tage et nyt job. Derfor skal dit fokus også være her, når du søger job.

Bliv klædt på til at beskrive huller i dit cv, og hvordan du tackler spørgsmålet til jobsamtalen.

Huller i dit cv

Der kan være mange grunde til, at du har huller i dit cv, eller hvis du på nuværende tidspunkt er ledig. Her er et par eksempler på, hvad du kan skrive i dit cv:

  • Virksomheden gik konkurs.
  • Der var nedskæringer på grund af faldende omsætning.
  • Der var omstruktureringer i virksomheden, som følge af ejerskifte.
  • Din ansættelse var tidsbegrænset: fx freelance, et vikariat eller en projektansættelse.
  • Du sagde selv op, fordi du ønskede at fokusere på et karriereskifte.
  • Du sagde selv op, fordi du flyttede med din familie til en anden del af landet.
  • Du sagde selv op, fordi arbejdsopgaverne ikke levede op til det, du var blevet stillet i udsigt.

Hvis du er blevet opsagt på baggrund af uoverensstemmelser eller performance, så undlad at beskrive årsagen. I stedet kan du forberede dig på, hvordan du forklarer din ledighed til en jobsamtale.

Forbered dig på spørgsmålet

Til jobsamtalen skal du og arbejdsgiver finde ud af, om I er et godt match. Det er din motivation, dit engagement og dine kompetencer i forhold til det nye job, der skal være i fokus.

Lad derfor være med at bruge fortiden til at spænde ben for din fremtid. Forbered dig derfor på at blive spurgt ind til de perioder i dit cv, hvor der ikke umiddelbart er en forklaring på, hvorfor du har været ledig.

Øv dig i at fortælle neutralt og objektivt, hvad opsigelsen skyldes. Du må aldrig tale negativt om en tidligere arbejdsgiver, chef eller arbejdsplads. Det falder altid tilbage på dig. Og det er lige meget, om det er sket som led i en fyringsrunde eller som en individuel opsigelse.

To mænd taler sammen

Kontakt os

Få feedback på cv og ansøgning

Du er altid velkommen til at booke en tid til feedback på ansøgning og cv. Vores eksperter i jobsøgning sidder klar alle hverdage. Her får du feedback og rådgivning i, hvordan du skærper og målretter din ansøgning og dit cv, så du skaffer dig en jobsamtale.