Gode råd til personlighedstest, færdighedstest og case interview

I mange ansættelsesforløb indgår test som en del af rekrutteringsprocessen. Få vores gode råd til, hvordan du forbereder dig og tackler de mest anvendte typer af test.

Sådan skal du forholde dig til en test

Chefkonsulent Bella Lea Buono giver dig gode råd til, hvordan du skal forholde dig til en test.

Test i forbindelse med en jobsamtale

Test er helt normalt på det danske arbejdsmarked. Den eneste forskel er, hvilke test man bruger til at blive klogere på dine personlige og faglige kompetencer.

Her gennemgår vi de mest anvendte typer af test. Du får ikke en facitliste, men vi håber, at du føler dig bedre klædt på til din næste jobsøgningsproces, hvor rekrutteringsforløbet involverer brug af test.

De forskellige test kan komme tidligt i rekrutteringsforløbet eller undervejs i udvælgelsen.  De mest anvendte test er:

  • Personlighedstest
  • Færdighedstest
  • Case-interview

Du vil ofte møde dine testresultater i forbindelse med selve jobsamtalen. Her får du mulighed for at kommentere og drøfte dine resultater med et ansættelsesudvalg.

Forbered dig på testen

Hvis du bliver oplyst om, at test indgår som en del af rekrutteringsprocessen, så skal du forberede dig bedst muligt. Spørg ind til testen og testforløbet. Opsøg viden om den konkrete test, og øv dig på lignende test.

Sæt god tid af til at udfylde testen. Skab ro og rum omkring dig, når du udfylder eller forbereder dig på testen. Læs og forstå instruktion og vejledning, inden du går i gang.

Besvar intuitivt og ærligt. Det er en kortlægning af dig i en professionel rammesætning. Du skal kunne leve op til dine svar. Så der er ingen grund til at lyve eller svare anderledes.

Vær åben og ærlig, når du får din feedback. Vær nysgerrig, reflekterende og undersøgende på det uventede resultat. Din kommende arbejdsgiver er interesseret i din måde at forholde dig til testresultatet på. Vis derfor, hvem du er, og forklar det bagefter, når de spørger til resultaterne. Med andre ord vær dig selv.

Tag det i øvrigt som en oplevelse. En mulighed for at gå på opdagelse hos dig selv for 0 kr. Du kan sikkert bruge det senere i dit arbejdsliv.

Case-interview

Formålet med case-interviews er at give ansættelsesudvalget et indblik i, hvordan du løser en konkret problemstilling. Det kan fx være, hvordan du præsenterer en løsning for en kommende kunde.

Du skal derfor have i baghovedet, at du i løbet af interviewet skal vise:

  • din faglighed i praksis
  • dine analytiske evner
  • dine evner for kommunikation og problemløsning
  • din præsentationsteknik.

Måden du viser det på, vil altid afhænge af, hvilken type af case-interview du står overfor.

5 typer af case-interviews

1. Kandidatledet interview

Den mest typiske form for case-interview. Her er det dig som kandidat, der skal lede interviewet. Intervieweren stiller dig et enkelt åbent spørgsmål og tier stille. Det kan fx være et spørgsmål, som går på, om du kan anbefale, at en virksomhed går ind på et ny marked.

Det er nu op til dig at styre interviewet gennem uddybende spørgsmål, relevante hypoteser og logisk ræsonnement. Analyser dig frem til, hvilke forudsætninger der skal være til stede for, at du kan træffe en beslutning. Guide intervieweren igennem dine tankeprocesser, mens du kommer frem til et svar.

2. Interviewerledet interview

Du skal svare på et åbent spørgsmål via uddybende spørgsmål. Det er intervieweren, der styrer interviewet og bestemmer, hvilke områder der skal gennemgås. Det vil være et interview med mange afbrud og spring.

Det kan være, at du med dit logiske ræsonnement er nået frem til, at delelement X, Y og Z er de vigtigste, og at X har mest betydning for afgørelsen. Her kan intervieweren fx bryde ind og alligevel bede dig om at præsentere element Z til bunds.

Denne type interview stiller derfor større krav til dig om at holde fast i den røde tråd og til din evne til at omstille og tilpasse dig afbrydelser. Eller når interviewet skubbes i andre retninger i interviewet end den, du har forberedt dig på.

3. Skriftlig case-interview

Du bliver her interviewet omkring en case, du har løst. Den vil være udgangspunkt for samtalen, og du vil ofte skulle redegøre for valg og fravalg. Du vil typisk have 1 eller 2 timer til at besvare en case, hvor du kan få udleveret alt mellem 1-100 siders information. Herefter starter interviewet om din løsning.

4. Gruppe assessment center

I et gruppe assessment center bliver du placeret i en gruppe, hvor I sammen skal løse en case. Du bliver evalueret på de samme parametre som ved et individuelt interview og på dine evner til at samarbejde.

Der er fokus på dit bidrag til gruppedynamikken og på, om I fremstår som én samlet enhed. Ligesom hvis I var en gruppe konsulenter i samme konsulenthus, der skulle præsentere en case for en kunde.

5. Præsentationscase

Du skal forberede og fremlægge en præsentation på baggrund af alt mellem 1-100 siders information. Valg og fravalg samt struktur og dine præsentationsevne vil være deres fokuspunkter, når de skal evaluere dig.

Hvad bliver jeg evalueret på?

I alle case-interviews vil du blive evalueret på din evne til at:

  • nedbryde til delelementer – din evne til at nedbryde en overordnet problemstilling til delelementer, som er mere håndgribelige.
  • opstille hypoteser – kan du via relevante antagelser og ræsonnementer opstille en hypotese, der kan belyse, hvorfor kunden har en udfordring, og hvordan du vil løse den.
  • anvende tydelig logik – er der i din metode en tydelig, gennemgående logik til både at nedbryde og løse delelementer.
  • opnå resultat – formår du at belyse hele problemstillingen, og kan du komme med et konkret svar.
  • give en overbevisende præsentation – kommer du ud over rampen, og er det overbevisende og struktureret forståeligt.

Forberedelse til et case-interview

Øv dig ved at finde cases, som du kan løse. Det kan fx være på konsulenthusenes hjemmesider. Du kan også gribe fat i bogen ‘Case in Point’. Du kan låne den på de fleste universitetsbiblioteker og i karrierecentre.

Besøg hjemmesiderne:

caseinterview.com

preplounge.com.

Du kan også overveje at tage et brushup-kursus i PowerPoint, hvis du vil støvet din præsentationsevne af.

Selve interviewet og din præsentation

Når intervieweren stiller et spørgsmål, så stress ikke over at skulle have et svar parat med det samme. Tag dig tid, og stil gerne uddybende modspørgsmål. Det handler om at vise, at du kan reflektere og komme hele vejen rundt om problemstillingen, inden du giver dit bud på et svar.

Den måde, du præsenterer din caseløsning på, er næsten lige så vigtig som selve løsningen. Nogle vil endda hævde, at den er vigtigere end løsningen.

Vær derfor stærk i din kommunikation, tal med tilpas styrke og gennemslagskraft, hav øjenkontakt og brug din X-faktor. X-faktor er din erfaring, din viden om stoffet og din evne til at bearbejde og præsentere det.

Hold ansættelsesudvalget i hånden gennem hele præsentationen. Tal dem igennem dine mellemregninger og de overvejelser, du har gjort dig for at nå frem til dit svar. Igen er det evnen til at reflektere og ræsonnere, som du virkelig kan score point på.