Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Ditte Brasso Sørensen, senioranalytiker og analyse- og programchef i Tænketanken EUROPA. Og Esben Lanthén, co-founder og partner i rådgivningsvirksomheden Nordic Sustainability.
EU’s virksomheder skal boostes med investeringer på helt op til 6.000 milliarder kroner indenfor især grøn omstilling og innovation for at overleve den globale konkurrence, lyder det i den længe ventede Draghi-rapport. Men hvad vil det konkret betyde for de danske virksomheder og for akademikere, der skal geare deres arbejdspladser til den massive vækstpakke?
Det er langt fra nogen hemmelighed. De europæiske virksomheder halter alarmerende efter den voksende konkurrence fra især USA og Kina. Og i september satte Mario Draghi, tidligere italiensk premierminister og formand for den Europæiske Centralbank, fingeren på de mest ømme punkter ved EU’s konkurrenceevne, da han i en rapport gav sine bud på, hvordan Europa hurtigst kan få gang i væksten.
Nemlig med et historisk investeringsboost på helt op til 6.000 milliarder kroner årligt, som er næsten dobbelt størrelse af Marshall-hjælpen efter 2.verdenskrig, der især skal skabe mere innovation, stærkere grøn omstilling og højere økonomisk sikkerhed.
- Draghis rapport præsenterer en overordnet rammesætning for, hvordan EU skal styrke sin konkurrenceevne med en grøn europæisk industripolitik. Det er noget, man har diskuteret længe i EU, men som den intensiverede konkurrence fra USA og Kina har gjort mere akut, siger Ditte Brasso Sørensen, som er senioranalytiker og analyse- og programchef i Tænketanken EUROPA.
Samtidig anbefaler Draghi at man gør livet lettere for europæiske virksomheder med deregulering og målrettet statsstøtte.
- Deregulering er et centralt værktøj for Draghi. Han foreslår en omfattende indsats for at fjerne unødvendige bureaukratiske regler og gøre energireglerne mere fleksible for at fremme investeringer i vedvarende energi. Derudover ønsker han en harmonisering af regler på tværs af EU, så virksomheder, der vil vækste i Europa, ikke hæmmes af forskellige regelsæt i medlemslandene, siger Ditte Brasso Sørensen.
Og så bliver statsstøtte, som en af de mere omdiskuterede forslag, også en del af værktøjskassen, hvis man spørger Draghi.
- Rapporten anbefaler, at vi indstiller den brede statsstøtte, som blev anvendt under Corona-pandemien til at redde virksomheder. I stedet foreslår den, at støtten målrettes grønne investeringer og områder, hvor markedet har svært ved selv at drive den bæredygtige udvikling, siger Ditte Brasso Sørensen, der som typisk eksempel nævner, da el-bilsproduktionen i Europa var truet på grund af mangel på ladestandere, som hverken forbrugere eller bilproducenter ønskede at finansiere.
Her trådte staten ind og støttede for at styrke den nødvendige infrastruktur til at fremme udbredelsen af elbiler, siger Ditte Brasso Sørensen.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.