Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Birthe Larsen, lektor i økonomi på CBS
Den historisk lave ledighed og robuste danske økonomi giver i disse år danske lønmodtagere en sjældent høj markedsværdi, lyder det fra økonomiekspert. Den styrkeposition bør du udnytte, når du forhandler løn og arbejdsvilkår, siger Djøfs lønforhandlingschef, som anbefaler, at du kommer velforberedt, ikke er bange for at stille ambitiøse krav og aldrig går til en lønforhandling som en kampzone.
Den danske økonomi er fortsat robust med en historisk høj beskæftigelse, stabil vækst og en inflation igen under kontrol. Så selv om priserne er steget, er der grund til optimisme. Ikke mindst hvis man er lønmodtager og skal forhandle løn og arbejdsvilkår. Den lave ledighed giver dig nemlig en stærkere forhandlingsposition og gode muligheder for at sikre dig højere løn og bedre vilkår på arbejdspladsen.
Vi har talt med to eksperter om, hvordan du bedst udnytter de forhandlingskort, du har på hånden lige nu og får det maksimale ud af den aktuelle jobfest.
- Det går fortsat godt med den danske økonomi, og vi har en stabil vækst. Arbejdsløsheden er lav og inflationen igen dæmpet, og det giver god grund til optimisme, siger Birthe Larsen, der er lektor i økonomi på CBS.
En af de primære grunde til, at den danske økonomi bliver ved med at være stærk, er at der fortsat er høj efterspørgsel på danske varer i verden omkring os. Det giver ifølge Birthe Larsen vind i sejlene til den danske eksportsektor. Og når den danske eksportsektor har det godt, er det ikke kun til fordel for lønmodtagere i eksportvirksomheder. Væksten spreder nemlig ringe i vandet ud i resten af samfundet, og er derfor med til at sikre høj beskæftigelse helt generelt.
- En af de vigtigste eksportsucceser for Danmark er Novo Nordisk, som spiller en central rolle for vores stærke økonomi lige nu. Men også andre eksportsektorer i Danmark klarer sig godt. Det smitter af på resten af samfundet og er det med til at holde arbejdsløsheden lav, siger Birthe Larsen, som dog også spotter usikkerhedsfaktorer i horisonten.
- Det nylige amerikanske præsidentvalg, sendte et chok ud i verden og har skabt usikkerhed for en handelskrig. Samtidig er flere økonomier omkring os også mere svækkede. Men det ændrer lige nu ikke på, at den danske økonomi fortsat er robust, og vi kan derfor også forvente, at beskæftigelsen forbliver høj.
Samtidig bør man huske, at forhandlingen ikke kun behøver at dreje sig om løn. For mange andre arbejdsvilkår kan også være afgørende for ens jobtilfredshed og de er også til forhandling.
– Mange har et meget entydigt fokus på månedslønnen, men du bør gøre dig selv den tjeneste at overveje hvilke andre faktorer, der også kan være vigtige for dig i en samlet lønpakke. Ikke mindst, hvis nu du ikke helt kan få den løn forhandlet igennem, som du ønsker dig.
Det kan være en lang række goder. Lige fra ekstra ferie eller barsel, hjemme-arbejdsdage eller fast ugentlig fridag eller måske betalt orlov hvert andet eller tredje år, så kan man gøre helt andre ting i sit liv. Og desuden kurser og efteruddannelse eller bonus, hvis man leverer en ekstra god indsats i løbet af år.
Endelig har Helene Rafn et sidste afgørende råd.
– Helt overordnet er det er uhyre vigtigt, at du ikke går ind til en forhandling som en kampzone. Langt de fleste arbejdsgivere i dag er fuldt ud bevidste om, at skal de kunne holde på en eksisterende eller ny medarbejder, er det afgørende, at I forhandler jer frem til en lønpakke, som du også er tilfreds med. Og det er de endnu mere bevidste om i dag, hvor der er kamp om akademikerne, siger hun og slutter:
Helene Rafn, lønforhandlingschef hos Djøf
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.