Karriererådgiverens fem vigtigste råd til at søge job som nyuddannet
Det er en særlig disciplin at søge job som nyuddannet. Vores erfarne karriererådgiver, Frederik Iuel, har samlet sine bedste råd til, hvordan du navigerer i jobsøgningen som nyuddannet.
Med flere års erfaring med at hjælpe nyuddannede kandidater med at finde deres første job efter studiet ved Frederik Iuel, hvad der skal til for, at du får en god start på arbejdslivet og finder et job, som du bliver glad for.
Vi har derfor samlet hans fem bedste råd til dig, som er nyuddannet, og er klar til at lande dit første job efter studiet, uden der går alt for lang tid.
Hvad vil du med dit første job?
Undersøg din egen motivation og dine ambitioner for dit arbejdsliv og sæt ud fra det tre konkrete mål for, hvad dit arbejde skal indeholde. Det kan godt ændre sig over tid. Men lige nu er det vigtigste, at du finder ud af, hvad du gerne vil med dit første job efter studiet.
Spørg dig selv:- Hvilke typer af opgaver trives du med?
- Hvilken type organisation har du lyst til at arbejde for?
- Hvordan skal dine kollegaer og chefer være?
Lad svarene blive dit pejlemærke for din jobsøgning. Det giver dig mulighed for at udvælge de rigtige stillinger og brancher fra start af, så du undgår at bruge unødig tid på at søge forskellige job, som du i sidste ende ikke vil trives i.
Lav en kompetenceliste
Start din jobsøgning med at nedfælde en faglig profil over dig selv. Med andre ord, hvad kan du?
Dine erfaringer og kompetencer bliver dine vigtigste salgsargumenter, når du skal byde ind på nye jobopslag. Det er vigtigt, at du prioriterer dem efter din motivation. Altså, hvad kan du bedst lide at lave.
Kombinér dette med en vurdering af, hvad du synes, du er særligt god til. Alt det skal stå øverst på din liste over kompetencer. Hvis du synes, det er svært – og det er helt ok – så tænk på de job, du havde som studerende, og de projekter, du lavede på studiet.
Spørg dig selv, hvad du nød mest. Det kan fx være:
- skrive
- analysere
- projekter
- projektledelse
- rådgivning
- undervisning
- kundekontakt
- data
- salg
- service
Det er fx sådanne nøgleord, som dit første job efter studiet bør indeholde. Prøv selv at finde dine nøgleord, før du går i gang med at søge job.
Husk din udvikling i jobbet
Dine potentialer, ambitioner og drømme skal også med på din kompetenceliste. Bare fordi du lander et job, stopper din udvikling ikke. Derfor skal du også have blik for, hvad du gerne vil opnå i jobbet. Med andre ord: Hvordan kan du udvikle dig, og hvilken retning vil du gerne udvikle dig i med dit arbejdsliv?
Indrømmet. Ingen kender fremtiden, og dine mål kan ændre sig. Alligevel er det en god grund til at tænke langsigtet. Det første job tegner ikke resten af din karriere, men det giver dig en platform for at komme tættere på drømmejobbet og et arbejdsliv, som gør dig stolt og tilfreds.
Det kan fx være noget, der taler til din fremtid. Noget du har prøvet lidt, men som du gerne vil have mere af. Hvis der er noget konkret viden om et marked, produkt, processer eller organisationer, som du bare må lære mere om, så få det konkretiseret og gjort tydeligt. Og sæt det på din liste.Husk at pitche på opgaverne, når du søger job
Skriv, hvordan du løser konkrete opgaver og roller, hvis de er listet i et jobopslag. Det skal være på dem, du kan og vil. Det er helt ok, hvis du ikke kan pitche ind på alle punkter i et jobopslag. Det kan ingen.
Ofte vil du også udvikle dig i jobbet, så du skal nok lære de ting, du endnu ikke kan. Din motivation for jobbet skal nok få dig langt.
Så pitch på det, du kan. Vær eksplicit på den del af jobopslaget, der tænder dig i forhold til ny læring og udvikling. Omsæt alt det du har af erfaring og uddannelse i dit cv, din ansøgning, på din profil på LinkedIn og i din forberedelse til jobsamtalen, så det matcher de opgaver, organisationstyper og formål, der driver din nysgerrighed, arbejdslyst og ambitioner.Øv din pitch, så den altid er klar
Når du øver dig i at skrive eller fortælle om dine ambitioner, ønske, drømme og kompetencer til andre, så bliver det også nemmere at tydeliggøre områder, du kan optimere på.
Overvej, hvordan du vil præsentere dig selv og dine kompetencer. Også alt det, der er svært for dig. Det kan fx være manglende erfaring, et hul i cv'et, en karakter du ikke er så stolt af eller noget helt fjerde.
Her kan dit netværk være en kæmpe hjælp. Tal højt, eller få dem til at vurdere dit arbejde. Det er guld værd at få feedback fra andre, og du bliver skarpere til at præsentere dig selv.
Har du brug for sparring og rådgivning til din jobsøgning?
Vi står klar til at rådgive dig om alle faser i din jobsøgning. Uanset om det gælder afklaring, jobsøgningsstrategi, feedback på cv, ansøgning, pitch eller en kommende jobsamtale, så kan du bruge os til at nå i mål.
Ring til os alle hverdage kl. 9-16 på tlf. 33 95 97 00, eller send os en mail med dit medlemsnummer og telefonnummer til karriere@djoef.dk.