Vi er blevet lidt klogere på, hvornår man som ansat er omfattet af beskyttelsen i 48-timers-reglen, og dermed også reglerne omkring registrering af arbejdstiden.
Afgørelsen er på det offentlige område, men principperne gælder også for mange medlemmer af Djøf ansat på det private område.
Den nye afgørelse slår fast, at konsulenter ansat i staten ikke er 'selvtilrettelæggere' i arbejdstidsdirektivets forstand. De er derfor beskyttet af den såkaldte 48-timers-regel.
I en faglig voldgiftskendelse har Djøf og Akademikerne fået medhold i, at en specialkonsulent i staten ikke kunne anses for at være 'selvtilrettelægger' af arbejdstiden. Specialkonsulenten var derfor ikke undtaget fra beskyttelsesreglen i Arbejdstidsdirektivet, om maksimal ugentlig arbejdstid på 48 timer om ugen i gennemsnit.
Arbejdstidsdirektivet gælder for ansatte lønmodtager, og altså både for private og offentligt ansatte.
Med den nye afgørelse er det slået fast, at konsulenter i staten, ikke er 'selvtilrettelæggere' i direktivets forstand, og at de er beskyttet af den øvre grænse for arbejdstiden, som ligger i 48-timers reglen.
Måske har din virksomhed undtaget visse grupper af ansatte fra arbejdstidsregistrering og beskyttelse i forhold til hviletid, fridøgn og 48-timers reglen, med henvisning til at de var selvtilrettelægger af arbejdstiden. Hvis det er tilfældet, er der grund til at kigge på vilkårene igen.
Har dine kollegaer spørgsmål til deres arbejdstid, kan du også altid henvise dem til Djøfs rådgivning på tlf: 33 95 97 00, hvor de kan få sparring og vejledning.
48-timers-reglen følger af Arbejdstidsdirektivets artikel 6, og betyder at en lønmodtagers arbejdstid maksimalt kan udgøre 48 timer i gennemsnit over en fire måneders referenceperiode. Arbejdstidsdirektivet er implementeret i dansk ret i dels arbejdstidsloven, samt i en række kollektive aftaler.
Det er efter direktivet tekst muligt at undtage de medarbejdere, der selv har 'væsentlig indflydelse på arbejdets tilrettelæggelse', fra beskyttelsen i 48-timers-reglen. Men det er altså nu slået fast, at en konsulent, som skal planlægge sin arbejdstid efter fastsatte deadlines og under hensyn til opgavevaretagelsen, ikke har en sådan 'væsentlig indflydelse på arbejdets tilrettelæggelse'. En sådan konsulent vil derfor være omfattet af den beskyttelse, som 48-timers-reglen giver.