Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
TR-Nyt
Det særlige ved mange af disse overenskomster er, at deres fornyelse sker samtidig med, at omkring 600.000 medarbejdere inden for industrien, transportsektoren, byggeriet, handel og service også skal have fornyet deres overenskomster. Resultaterne inden for disse områder sætter rammen for alle de andre overenskomster, herunder akademikeroverenskomsterne, som skal fornys den 1. marts.
Overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked foregår typisk i fire faser:
Først bliver forhandlerne inden for industrien enige om en aftale. Denne aftale kaldes industriforliget.
Derefter indgås en række forlig inden for transport, byggeri, handel og lignende sektorer. Disse aftaler læner sig typisk op ad industriforliget.
Hvis nogle parter ikke kan blive enige, indkalder Forligsmanden dem til forhandling i Forligsinstitutionen, hvor målet er at hjælpe dem med at nå en aftale.
Herefter udarbejder Forligsmanden en "mæglingsskitse", som indeholder både de overenskomster, hvor der er enighed, og forslag til de overenskomster, hvor parterne ikke har kunnet blive enige.
Hvis vi ikke kan nå til enighed om en overenskomst, kan vi anmode om hjælp fra Forligsinstitutionen. Hvis overenskomsten udløber den 1. marts, vil resultatet sandsynligvis blive sendt til sammenkædning i Forligsinstitutionen. Her kan flere overenskomstområder blive samlet under ét mæglingsforslag kaldt mæglingskiste. Mæglingsskitsen bliver sendt til afstemning blandt alle lønmodtager som er omfattet af overenskomsterne, og de bliver vedtaget, hvis et flertal af lønmodtagerne stemmer ja. Det betyder, at selv hvis alle akademikere stemmer imod forslaget, kan det stadig vedtages, hvis andre faggrupper stemmer for.
Djøf har sammen med de øvrige akademikerorganisationer udarbejdet 7 temaer som inspiration til de krav, der bør stilles ved overenskomstforhandlingerne i 2025. Disse temaer er udvalgt med udgangspunkt i de udfordringer, som privatansatte akademikere oplever. Temaerne er ikke prioriteret i rækkefølge.
Forhandlingstemaerne er:
Du kan læse mere om forhandlingstemaerne i Temaer og tendenser i 2025. Da dokumentet er fortroligt skal du bede din kontaktperson I Djøf om at få det tilsendt.
Forud for forhandlinger spørger du medlemmerne, hvilke krav I skal rejses over for arbejdsgiver. Det kan f.eks. være lønstigninger, mere frihed og bedre barselsordning. Dette kan både ske på et klubmøde eller ved en anden proces. Vi anbefaler at du koordinerer denne proces med din kontaktperson / forhandler i Djøf. Der er udarbejdet et inspirationsoplæg som kan hjælpe jer med at kvalificeres jeres diskussioner om konkrete temaerne til kravsudtagelsen ved OK25.
Du kan læse mere i Inspiration til OK25. Vi anbefaler at du deler dette skriv med klubbens medlemmer.
Djøfs rolle i overenskomstforhandlingerne kan variere. I nogle tilfælde er det dig som tillidsrepræsentant, der har den direkte dialog og gennemfører selve forhandlingen med ledelsen. Når det sker, vil Djøf løbende være i dialog med dig og yde støtte. I andre tilfælde deltager Djøf aktivt i forhandlingerne sammen med dig. Endelig er der overenskomster, hvor Djøf alene varetager forhandlingen, men stadig har en tæt dialog med dig undervejs.
Når forhandlingerne er afsluttet, sendes overenskomstresultatet til afstemning blandt medlemmerne. Hvis det ikke lykkes at nå til enighed om et resultat, kan Forligsinstitutionen inddrages. Forligsmandens opgave er at hjælpe parterne med at finde en løsning, så strejke eller lock-out undgås. Djøfs medlemmer har endnu aldrig været nødt til at strejke i denne sammenhæng.
Det er vigtigt, at du og dine kollegaer tjekker, om vi har de rigtige oplysninger på dem, da vi kun sender overenskomstresultat til afstemning hos dem, der ifølge vores oplysninger arbejder på den arbejdsplads, overenskomsten gælder på.
Du og dine kollegaer kan tjekke de informationer, vi har på jer her
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.