Vidste du, at studerende er omfattet af AC-overenskomsten, når der ved ansættelse lægges vægt på, at den studerende er bachelor, og hvis bacheloruddannelsen er en forudsætning for at varetage stillingen?
Djøf oplever, at der er usikkerhed om, hvordan kandidatstuderende i studiejob skal indplaceres. Nedenfor kan du læse om reglerne for indplacering af studerende, og hvad Djøf gør for at sikre opmærksomhed på problematikken
Som studerende ansat i det offentlige vil ansættelsesvilkårene afhænge af, hvor man bliver ansat, og hvor langt den studerede er på sit studie.
I staten og kommunerne bliver en studerende mellem 1. og 3. år på studiet som udgangspunkt ansat på en HK-overenskomst. Bliver man ansat i en region, vil man typisk blive ansat på lignende vilkår. Hvis den studerende er færdig med sin bachelor, er der mulighed for at blive ansat på en AC-overenskomst, hvis man udfører akademisk arbejde og bacheloruddannelsen er en forudsætning for at varetage jobbet.
Tilbage i 2016 skrev Medarbejder- og Kompetence styrelsen (dengang Moderniseringsstyrelsen) til HR-personalechefnetværket i staten med en præcisering af, at studerende er omfattet af AC-overenskomsten, når der ved ansættelse lægges vægt på, at den studerende er bachelor, og hvis bacheloruddannelsen er en forudsætning for at varetage stillingen.
Efter Djøfs opfattelse gælder det både ved nyansættelse og for studerende, der opnår bachelorgraden under ansættelsen.
Det er Djøfs oplevelse, at der på nogle arbejdspladser fortsat hersker usikkerhed om, at studerende kan ansættes på AC-overenskomsten. En nylig gennemført undersøgelse blandt Djøfs studerende medlemmer bekræfter dette.
Flere kandidatstuderende tilkendegiver, at de er ansat på HK-overenskomsten (kontorfunktionær-overenskomsten), selvom der ved deres ansættelse, fx i jobopslaget eller ved ansættelsessamtalen er blevet lagt vægt på, at de havde en bachelorgrad, og at denne var en forudsætning for at varetage stillingen.
I vores rådgivning af medlemmerne hører vi, at de studerende oplever et manglende kendskab til den korrekte indplacering hos de lokale arbejdsgivere. Desværre hører vi også, de bliver mødt med begrundelser som, at man kun anvender AC-overenskomst til fuldtidsansatte medarbejdere, at studenter slet ikke kan indplaceres på AC-overenskomsten, eller "det bruger vi ikke her".
For den enkelte medarbejder vil en fejlindplacering indebære, at den pågældende ikke optjener akademisk anciennitet, og alt andet lige får en lavere løn og pension, der i øvrigt indbetales til en anden pensionskasse end de akademiske.
Djøf har i januar 2025 rettet henvendelse til Medarbejder- og Kompetencestyrelsen med en opfordring til endnu en gang at rådgive statens arbejdspladser om de overenskomstmæssige rammer for studenteransættelser, når der ansættes en student med en bachelorgrad, og de akademiske kompetencer anvendes i jobbet.
I februar og marts 2025 sætter Djøf desuden fokus på løn og lønforhandling i studiejobs for studerende. Det er en kampagne, der bringer os rundt i hele landet, i annoncer og opslag på sociale medier. En del af kampagnen handler også om muligheden for at blive indplaceret på AC-overenskomsten i studiejob på det offentlige område.
Den landsdækkende lønkampagne vil formentlig øge opmærksomheden hos flere studerende om muligheden for, at blive ansat på AC-overenskomsten. Vi opfordrer både i kampagnen, men også allerede i dag på djoef.dk og i vores 1:1 medlemsrådgivning til, at det kan være en god ide at de studerende medlemmer i konkrete tilfælde tager fat i deres lokale AC/Djøf tillidsrepræsentant for at høre om mulighederne.
Vi har i brevet til Medarbejder- og Kompetencestyrelsen desuden skrevet, at vi vil orientere vores tillidsrepræsentanter om problemstillingen, så I har mulighed for at bidrage til en lokal opfølgning.
Vi vil derfor bede dig om at hjælpe ansatte kandidatstuderende med rådgivning og eventuel forhandling, hvis du får henvendelser.
Du kan altid få sparring, hvis du som TR kommer i tvivl om, hvordan de studerende skal indplaceres korrekt, eller du vil have sparring på, hvordan I kan følge op hos jer. Du kan altid kontakte Djøf i hverdage mellem kl. 9 og kl. 16 på tlf: 33 95 97 00