Inklusion og diversitet handler om at sikre, at alle føler sig respekteret og har lige muligheder - uanset køn, alder, etnicitet eller anden baggrund. Når vi lykkes med det, styrker vi både arbejdspladsen og den enkelte medarbejder
I Djøf tror vi på, at forskellighed er en styrke. Men det kræver, at vi arbejder aktivt med inklusion og ligebehandling. Vores undersøgelse viser, at medarbejdere trives bedre i organisationer, hvor ingen grupper bliver favoriseret eller diskrimineret.
Der er situationer, hvor det bliver tydeligt, at nogen ikke føler sig helt inkluderet. Det kan fx være, når man:
De oplevelser skaber afstand og mistrivsel, og kan gøre det svært at føle sig som en del af fællesskabet.
Et godt sted at starte er med en fælles samtale om, hvad inklusion betyder for jer. Djøf tilbyder at holde klubmøder, hvor I kan tage fat på de svære spørgsmål sammen.
Tilbud om klubmøde:
Målet er ikke at blive enige, men at sætte gang i en vigtig samtale og inspirere til nysgerrighed på hinandens forskelligheder.
Send en mail til karriere@djoef.dk, hvor I skriver lidt om ønsket tidspunkt og hvor i landet, I er.
Inklusion er ikke et projekt, men en praksis, der skal leves hver dag. Det handler ikke om at have de rigtige værdier på papiret, men om at se på praksis, fx:
Jo mere opmærksomme vi er, jo nemmere er det at sikre en arbejdsplads, hvor alle føler sig set og hørt.
Inklusion skaber bedre trivsel, højere tilfredshed og mere engagement. Og det kan i sidste ende aflæses på bundlinjen. Men vigtigst af alt: det gør arbejdspladsen til et sted, hvor alle har mulighed for at byde ind og gøre en forskel.