Konsulenter i staten er ikke selvtilrettelæggere. De er derfor beskyttet af den såkaldte 48-timers-regel.
I en faglig voldgiftskendelse har Djøf og Akademikerne fået medhold i, at en specialkonsulent i staten ikke kunne anses for at være 'selvtilrettelægger'. Specialkonsulenten var derfor ikke undtaget fra beskyttelsesreglen i Arbejdstidsdirektivet, om maksimal ugentlig arbejdstid på 48 timer om ugen i gennemsnit. I den konkrete sag nåede opmanden Højesteretsdommer Jørgen Steen Sørensen dog frem til, at referenceperioden for specialkonsulenter i staten var aftalt til 12 måneder. Staten blev derfor frifundet i sagen, selv om medlemmet havde arbejdet mere end 48 timer om ugen i gennemsnit i mere end otte måneder.
Med den nye afgørelse er det slået fast, at konsulenter i staten ikke er 'selvtilrettelæggere' og at de er beskyttet af den øvre grænse for arbejdstiden, som ligger i 48-timers-reglen. Husk din ledelse på det, hvis I drøfter arbejdsmiljø, arbejdspres og/eller tidsregistrering på din arbejdsplads.
Har du konkrete spørgsmål til arbejdstid, så brug din sædvanlige kontaktperson i Djøf. Har dine medlemmer spørgsmål til deres arbejdstid, kan du henvise dem til Djøfs rådgivning på tlf: 33 95 97 00, hvor de kan få sparring og vejledning.
48-timers-reglen følger af Arbejdstidsdirektivets artikel 6, og fastslår at lønmodtagere er beskyttet mod en maksimal ugentlig arbejdstid på 48 timer i gennemsnit over en fire måneders referenceperiode. Arbejdstidsdirektivet er implementeret i dansk ret i dels arbejdstidsloven samt i en række kollektive aftaler. På statens område er direktivets artikel 6 implementeret i en kollektiv aftale om visse aspekter ved arbejdstidens tilrettelæggelse.
Det er efter direktivet og aftalen muligt at undtage medarbejdere, der selv har væsentlig indflydelse på arbejdets tilrettelæggelse, fra 48-timers-reglen. Men det er altså nu slået fast, at en konsulent, som er pålagt at planlægge sin arbejdstid efter fastsatte deadlines og under hensyn til opgavevaretagelsen, ikke har væsentlig indflydelse på arbejdets tilrettelæggelse. En sådan konsulent vil derfor være omfattet af den beskyttelse, som 48-timers-reglen giver.
Det er efter direktivet og aftalen også muligt at aftale en anden referenceperiode end de fire måneder. Således kan der aftales en referenceperiode på op til 12 måneder. Det var Medarbejder- og Kompetencestyrelsens påstand, at der i dette tilfælde var indgået en sådan aftale om 12 måneders referenceperiode. Djøf og Akademikerne var uenige, men på dette punkt fik Medarbejder- og Kompetencestyrelsen medhold. Nu er opgaven derfor at vurdere, om der er noget i diverse aftaler, vi skal have ændret til de kommende overenskomstforhandlinger i 2026.