Ved OK24 blev der aftalt et nyt tillæg til akademiske medarbejdere i kommunernes tekniske forvaltninger, der arbejder med miljø- og naturbeskyttelse.
Vejledning om nyt miljø- og naturbeskyttelsestillæg
Som tillidsrepræsentant for Djøf medlemmer i kommunale tekniske forvaltninger spiller du en central rolle i at sikre, at det nye centralt aftalte tillæg bliver implementeret korrekt. Du kan følge disse trin, når I skal implementere tillægget på din arbejdsplads.
Trin 1: Identificér berørte medlemmer
- Medlemmer ansat i kommunens tekniske forvaltning, uanset den lokale betegnelse for forvaltningen.
- Medlemmer, der arbejder med opgaver inden for: miljøbeskyttelsesloven, naturbeskyttelsesloven, vandforsyningsloven, miljøtilsynsbekendtgørelsen.
- Opgaver relateret til fx: tilsyn med grund- og spildevand, jordforurening, vandløbsloven samt miljøtilsyn med virksomheder og husdyrbrug. Der skelnes ikke mellem myndigheds- og driftsopgaver.
- Omfattede stillingstyper: diverse medarbejdere, som er indplaceret på basislønskalaen trin 1-8 samt special- og chefkonsulenter.
Hvem er ikke omfattet?
- Ledere.
- Ansatte i forsyningsvirksomheder.
Trin 2: Dialog med ledelsen og/eller HR
- Gør ledelsen opmærksom på tillæggets ikrafttræden pr. 1 april 2025.
- Spørg ind til, om ledelsen har klarhed over, hvilke medarbejdere der er omfattet.
- Der kan være tvivl om, hvem der er omfattet. Tillægget er nyt og tildelingen sker efter en konkret vurdering af opgaverne. Hvis du ikke er enig i ledelsens vurdering, skal du tilkendegive, at du drøfter det med Djøf og vender tilbage.
Trin 3: Informér medlemmerne
- Brug fx. ovenstående beskrivelse af tillægget.
- Bed medlemmerne om at informere dig, hvis de er omfattede af beskrivelsen.
- Forventningsafstem, at der er tale om et nyt tillæg, som gives efter en konkret vurdering af opgaverne i stillingen.
Trin 4: Håndtér uenigheder
Hvis ledelsen eller HR er uenige i, hvem der er omfattede, eller tillægget ikke implementeres korrekt:
- Få dokumentation fra medlemmet fx titel, organisatorisk tilhørsforhold, stillingsbeskrivelse og beskrivelse af opgaveområder.
- Kontakt Djøf for rådgivning og bistand til løsning af sagen.
Fakta om natur- og miljøbeskyttelsestillægget
Parternes præcisering af, hvem der skal tildeles tillægget
Tillægget er tiltænkt akademikerne ansat i kommunens tekniske forvaltning (der kan være forskellige titler/betegnelser på denne forvaltning i kommunerne), som er ansat til at varetage opgaver indenfor miljøbeskyttelsesloven, naturbeskyttelsesloven, vandmiljøloven og miljøtilsynsbekendtgørelsen, herunder falder tilsynsopgaver i relation til grund- og spildevand, jordforurening, vandløbsloven samt miljøtilsyn med virksomheder og husdyrbrug. Der skelnes ikke mellem myndigheds- og driftsopgaver. Tillægget omfatter ikke ledere, ligesom forsyningsvirksomheder mv. ikke er omfattet af tillægget.
Beløb
Tillægget er på 9.000 kr. årligt i grundbeløb (31/3-2000), svarende aktuelt til 14.383 kr. Tillægget er pensionsgivende og modregnes ikke i eksisterende tillæg.