Velkommen til vores nye website! Nogle steder vil du stadig se vores gamle site - lidt endnu.

7 myter om studiejobs

Jo, du kan godt få relevante kompetencer af at sidde ved kassen i et supermarked. Vi afliver myter om studiejobs – og giver dig brugbare råd til, hvordan du lander et relevant studiejob.

To unge mennesker iført lilla trøjer arbejder i et auditorie

Læring i alle jobs

Myte 1: Et job som kasseassistent kan ikke hjælpe dig med at lande drømmejobbet

Nogle arbejdsgivere synes, det er nemmest at se, hvad du kan bidrage med i deres virksomhed, hvis du har haft et relevant studiejob. Men sådan har alle arbejdsgivere det heldigvis ikke. Især ikke, hvis du selv forstår at trække relevant læring ud af dit job.

Har du fx været kasseassistent, kan du fremhæve, at du har lært at kommunikere med kunder, være servicemindet og arbejde selvstændigt og effektivt.

Har du været bartender, er du vant til et højt aktivitetsniveau, multitasking, håndtering af mange forskellige slags mennesker samtidig med, at du kan bevare overblikket, når du har travlt.

Har du haft job som leder på en fastfood-restaurant, har du måske arbejdet med rapportering af nøgletal, trænet og undervist nye medarbejdere, påtaget dig ansvar for vagtplaner, den daglige drift og udvikling.

Der er læring i alle jobs, og du skal fremhæve de kompetencer, der er relevante for netop det job, du søger.

En ung kvinde skriver koncentreret på sin computer

Vær proaktiv

Myte 2: Du kan ikke søge et studiejob uopfordret

Du kan sagtens søge uopfordret, selvom du er studerende. Nogle af fordelene kan være, at du selv vælger, hvilke kompetencer du sætter i spil, du er ikke i direkte konkurrence med andre, og du kan være med til at skabe dit eget job.

Før du søger uopfordret, kan det betale sig at gøre et grundigt forarbejde. Afsæt tid til research, før du søger. Find frem til virksomheder, der arbejder med noget, du også gerne vil arbejde med.

Du kan fx bruge dit netværk. Kender du nogen, der arbejder i en virksomhed, du synes er spændende, så udnyt det. Spørg din bekendte, hvem du skal sende den uopfordrede ansøgning til, og spørg, om vedkommende vil lægge et godt ord ind for dig. Alle kneb gælder.

Vær i din ansøgning skarp på, hvorfor du gerne vil arbejde for virksomheden, og fortæl, hvilke opgaver du kan hjælpe med.

Myte 3: Som studentermedhjælper udfører du alt det arbejde, ingen andre gider

Der er rutineopgaver og mindre spændende opgaver i alle jobs. Det gælder også studiejobs. Husk, at alle opgaver er vigtige at få løst for virksomhedens videre drift og succes.  

Jo mere uddannelsesmæssig og praktisk erfaring du får, og jo mere initiativ du selv viser, jo mere vil opgaverne typisk også tage til i kompleksitet og alsidighed. Mange studerende – især dem i slutningen af deres uddannelse – løser ofte de samme typer opgaver som færdiguddannede. 

Trænger du til nye udfordringer i dit studiejob, så sig det til din chef. Fortæl, hvilke opgaver du brænder for at løse. Jo mere gejst du selv har, jo nemmere er det at få de spændende og udfordrende opgaver.

Myte 4: 100 procent fokus på studiet er vigtigere end at have et relevant studiejob

Det er et stort plus, når du engang er færdiguddannet og skal søge et fuldtidsjob, at du har haft et studiejob. Et studiejob giver dig mulighed for at afprøve teori i praksis, og du lærer, hvordan det er at være på en arbejdsplads. Et studiejob kan give dig mange muligheder – fx et tilbud om fastansættelse efter endt studietid.

Myte 5: Du kan ikke få et relevant studiejob, hvis du aldrig har haft et job før

De fleste arbejdsgivere vil kigge på, hvilke jobs du har haft før. Hvis du slet ikke har haft et job før, har du måske anden relevant erfaring at trække på. Har du været politisk engageret? Elitesportsudøver? Frivillig træner i en idrætsforening? Fortæl, hvilke relevante kompetencer det har givet dig. Hvis du fx har været træner, er du formentlig god til at organisere, lede, lytte og kommunikere.

Du har lært noget af alt, du har lavet, og du kan næsten altid fremhæve positive kompetencer.

Myte 6: Du skal have topkarakterer for at få drømmejobbet

Nogle virksomheder kigger meget på karakterer, men de fleste ansættelsesudvalg foretager en helhedsvurdering. Hvilke erfaringer og kompetencer har du? Hvem er du som person? Passer du ind på arbejdspladsen? Er du motiveret og lærenem? Dine karakterer vil altså sjældent komme til at stå alene.

Myte 7: Du kan ikke få et relevant studiejob på dine første studieår

Du kan søge studierelevant arbejde under hele din uddannelse – også på dine første studieår. Dog kan det være fornuftigt, hvis du i starten af dit studie bruger tiden på at finde ud af, hvordan det er at læse på en videregående uddannelse, nyder den første studietid og får overstået de første eksamener. Når du er landet godt på studiet, har du også et bedre fundament at starte et relevant studiejob på.