Fem råd: Sådan bruger du AI som din personlige sparringspartner på job
AI er hastigt ved at indtage rollen som fortrolig sparringspartner på jobbet til de vanskelige spørgsmål og følsomme dilemmaer, du ikke kan dele med kollegerne eller chefen. Her får du de gode grunde til at bruge den digitale samtalepartner som din nye personlige coach og de bedste råd til, hvordan du får mest muligt ud af samtalen.
Overvejer du at skifte job, men har ikke lyst til at sige det til nogen endnu? Har du en konflikt med en kollega, som alle andre synes godt om? Eller sidder du med en kompleks personalesag, du ikke kan vende med nogen uden at sætte noget over styr?
Hvor AI det seneste år for alvor er blevet den uundværlige assistent, der hjælper os med at effektivisere vores arbejde, begynder teknologien nu i stigende grad at træde ind i en ny fortrolig rolle. Nemlig som den personlige sparringspartner, vi kan tale med i de situationer på jobbet, hvor det kan være svært at betro sig til andre.
– Mange af os går rundt med refleksioner i arbejdslivet, som er vanskelige at dele. Stress, tvivl eller samarbejdsproblemer. Og her kan teknologien tilbyde noget unikt og agere en kvalificeret sparringspartner på nogle områder, hvor de menneskelige relationer kan komme til kort, siger Brian Søgaard, AI-ekspert og direktør i BotTellMe.
Derfor virker AI som sparringspartner
Selvom flere og flere er ved at få øjnene op for AI som en personlig coach, hænger skepsissen ved. Mange af os tror stadig, at kun mennesker for alvor forstår mennesker og har ifølge AI-eksperten en grundlæggende mistro til, at teknologi kan bruges til at håndtere følelser og relationer.
– Vi har altid været skeptiske over for ny teknologi, og det er helt naturligt. Men når vi bruger teknologien som digital samtalepartner, handler det ikke om at erstatte den menneskelige kontakt, sådan som mange frygter. Tværtimod handler det om at supplere den og gøre personlig og fortrolig sparring tilgængelig for langt flere, forklarer han.
Det umenneskelige er en styrke
Ifølge Brian Søgaard er det netop teknologiens umenneskelige natur, der gør den så stærk som sparringspartner. For den kan træde til dér, hvor den menneskelige kontakt relation har sine grænser.
– For det første står den til rådighed døgnet rundt, og er for det andet en, du kan være hudløst ærlig overfor uden at bekymre dig om, hvordan det bliver modtaget. AI har ingen følelser i klemme, ingen dagsorden, og du skylder den ingenting, siger han.
- Det gør den brugbar i situationer, hvor vi ofte censurer os selv. Når relationen er sårbar, emnet følsomt, eller du bare ikke er klar til at dele det endnu. Og mange oplever faktisk, at de kan være mere ærlige med en digital sparringspartner end i samtaler med deres nærmeste kolleger.
De klassiske arbejdssituationer, hvor AI gør en forskel
Det kan være i situationer, hvor du overvejer at søge væk, men ikke er klar til at tage snakken med din chef. Måske føler du dig udbrændt, men frygter at blive opfattet som svag, hvis du siger det højt. Eller står midt i en konflikt og er i tvivl om, hvorvidt HR eller ledelsen ser situationen uden forudindtagede briller. Eller måske skal du give en kollega eller medarbejder svær feedback og har brug for at afprøve formuleringerne først og høre, hvordan det lyder, inden du siger det højt.
– Mange af os går fra tid til anden rundt med den slags dilemmaer eller bekymringer, og mangler den neutrale sparringspartner, der kan hjælpe med at sætte ord på det svære eller fungere som et ekstra sæt ører, siger Brian Søgaard.
- AI giver et nøgternt perspektiv og et fortroligt rum, hvor du kan tænke højt og være ærlig, uden risiko for, hvordan det bliver modtaget, siger han.
Giver personlige råd fra tusinder af mennesker på én gang
Derudover har den teknologiske samtalepartner i modsætning til mennesker, adgang til en enorm mængde viden og erfaring.
- Vi mennesker trækker jo bare på vores egne erfaringer, mens sprogmodellen bygger sine svar på mønstre fra millioner af situationer, som andre har stået i før os. Den kan foreslå løsninger, vi aldrig selv ville være nået frem til i en almindelig samtale med en anden. Det er som at få personlig sparring fra tusind mennesker på én gang, siger AI-eksperten.
Sådan prompter du
På samme måde, som når du bruger AI i alle andre sammenhænge, skal du også give så meget kontekst som muligt, når du prompter. Jo mere du fortæller den om dit personlige dilemma eller spørgsmål, jo bedre svar får du. Og beder du den om at stille dig spørgsmål tilbage, klæder du den endnu bedre på.
- Skriv fx: "Stil mig to spørgsmål, der hjælper dig til at forstå situationen bedre. På den måde tvinger du modellen til at undersøge, hvad den ikke ved og skærper kvaliteten i de svar, du får tilbage, siger Brian Søgaard, som også opfordrer til, at du får AI’en til at udfordre dig og være din kritiske sparringspartner.
- Vi har alle blinde vinkler, hvor AI kan agere djævlens advokat, og finde flere blindspots end vi kan som mennesker, siger Brian Søgaard.
Tal i stedet for at skrive
Og vil du bruge din digitale sparringspartner på en mere naturlig og intuitiv måde, foreslår Brian Søgaard, at du ganske enkelt taler med den i stedet for at skrive. Det kræver, at du aktiverer funktionen "advanced voice mode" i for eksempel ChatGPT’s mobilapp, tager et headset på – og slukker skærmen.
– På den måde kan du rent faktisk føre en reel samtale med AI’en, som både kan svare dig, stille modspørgsmål og søge på nettet undervejs, forklarer han.
Husk AI'ens begrænsninger
Men selvom AI kan være en stærk sparringspartner, minder Brian Søgaard om, at der stadig er grund til omtanke og at du, hvis du deler personlige eller følsomme oplysninger, altid slår den funktion fra, der tillader, at dine samtaler bruges til at træne modellen.
- Og så husk altid, at AI, ligesom mennesker, også har sine egne bias. De ser bare anderledes ud. Derfor skal du aldrig lægge dømmekraften helt fra dig, selv når AI svaret overbevisende.
– For der stadig er områder, hvor den menneskelige sparring har en klar fordel. Det gælder intuition, empati, kropssprog og alt det, der sker mellem linjerne i en samtale. Her er vi mennesker stadig maskinen overlegne, siger han.
Fem situationer, hvor AI kan være din bedste samtalepartner:
- Du går med overvejelser om et jobskifte, men er ikke klar til at lufte dem for nogen endnu.
- Du er havnet i en konflikt med en kollega, som er svær at drøfte med hverken chef eller HR.
- Du føler dig udkørt, men holder det for dig selv af frygt for at virke sårbar.
- Du står over for en svær samtale og har brug for at teste, hvordan dine ord lyder, før du siger dem højt.
- Du tumler med et dilemma, der er for følsomt til at dele og har brug for et ærligt, ufiltreret perspektiv.
Sådan får du mest ud af den digitale sparringspartner
- Start med at give kontekst og beskriv situationen så præcist som muligt.
- Bed AI’en om at udfordre dig og spille rollen som kritisk samtalepartner.
- Gør svarene skarpere ved at bede AI’en stille dig spørgsmål tilbage.
- Husk at slå “chat-træning” fra, hvis du deler følsomme oplysninger.