Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Foto: Aboodi Vesakaran/Unsplash
Finlands tidligere statsminister Sanna Marin fik sit land med i verdens stærkeste militære alliance NATO efter mere end 80 års alliancefrihed. Med Ruslands invasion af Ukraine brød Finlands gamle frygt for den store nabo ud i lys lue.
- Alt har ændret sig, siden Rusland angreb Ukraine. Personligt mener jeg ikke, at vi længere kan stole på, at der findes en fredelig fremtid ved siden af Rusland, sagde Sanna Marin.
Læs her, hvordan den unge, karismatiske politiker fik historisk betydning for Finland, og mød hende i maj på Djøf Festival.
- Aldrig igen alene (ei koskaan enää yksin), skulle den finske general Adolf Ehrnrooth have sagt efter Vinterkrigen i 1940.
Her gjorde underlegne finske tropper og civilbefolkningen så voldsom modstand, at Sovjetunionen måtte afstå fra den lynerobring af Finland, der efter planen skulle tage tre uger.
Finland tabte til Rusland i to omgange og betalte dyrt i døde, sårede, fordrevne, brændt og tabt land samt heftige krigsskadeserstatninger. Men Finland bevarede den selvstændighed, det havde tilkæmpet sig fra russisk overherredømme knap 30 år tidligere.
Frygten for Rusland og viljen til at forsvare sig selv uanset omkostninger, har aldrig siden forladt Finland.
I efterkrigstiden og under den kolde krig blev landet internationalt beskyldt for ’finlandisering’ – at være en vasalstat og et udstillingsvindue for det kommunistiske Sovjet. Men med en 1.340 km. lang grænse mod verdens næststørste og til tider aggressive stormagt, som også havde stor indflydelse på den finske økonomi, var diplomatiske listesko nødvendige.
Efter Østblokkens sammenbrud har Finland langsomt men sikkert formet stadigt flere bånd med resten af Norden, EU og USA – økonomisk, kulturelt og militært. Men landet var officielt alliance-frit og altid forsigtig i sine udtalelser om Rusland.
Indtil 2022 da Rusland angreb Ukraine. Og indtil Finlands statsminister Sanna Marin trådte helt frem på den internationale sikkerhedspolitiske scene.
Sanna Marin var verdens yngste statsminister, da hun tiltrådte i 2019. Tre år senere afsluttede hun Finlands knap 80 år lange alliance-frihed og en finsk udenrigspolitik på listefødder ved at søge optagelse i NATO.
Knap var corona-pandemien på retur, før Rusland invaderer Ukraine i april 2022. Pludselig er en klassisk angrebskrig på landjorden i udkanten af Europa.
Invasionen minder finnerne om deres egen invasion 83 år tidligere. Fra at have været et alliance-frit land og generelt tilbageholdende med åben kritik af Rusland, skifter landet nu fuldstændig fremtoning med Sanna Marin i spidsen.
- Finland udtrykker sin solide støtte til Ukraine og ukrainerne, og vi kigger på, hvordan vi kan øge den støtte, siger Finlands statsminister på invasionens første dag.
Med Ruslands invasion af Ukraine sker der samtidig et dramatisk skifte i finnernes holdning til, om landet skal søge optagelse i NATO. Finland har i mange år nærmet sig NATO via blandt andet indkøb af forsvarsmateriel og fælles øvelser, men kun få finere har ønsket medlemskab.
Det finske forsvarsministerium har hvert år i knap 20 år spurgt finnerne, om landet burde søge optagelse i NATO. Svarene havde ligget relativt stabilt på mellem 50-60% nej og 20-30% ja. Efter Ruslands invasion svarede 68% ja til, at Finland skulle søge optagelse.
- Vi er nødt til at komme med i NATO, fordi det er den eneste linje, Rusland ikke krydser, siger statsministeren.
Og i maj 2022, blot en måned efter angrebet på Ukraine, afleverer Sanna Marin - sammen med den finske præsident Sauli Niinistö - Finlands ansøgning om NATO-medlemskab.
I slutningen af 2022 bliver Sanna Marin frikendt for problematisk embedsførelse efter historien med en lækket video, hvor hun danser og beskyldes for at have taget stoffer.
- Jeg dansede, sang, krammede mine venner og drak alkohol. Jeg håber, at det i 2022 er acceptabelt, at også beslutningstagere danser, synger og går til fest, sagde hun, klar i mælet.
Også i sin holdning til krigen i Ukraine er hun fortsat tydelig:
- Vejen ud af konflikten er, at Rusland forlader Ukraine, siger hun.
I starten af 2023 har den finske statsminister banet vejen for militærhjælp til Ukraine for i alt næsten 600 mio. euro – 4,5 mia. kr. Og hun har besøgt Ukraine og den ukrainske præsident flere gange.
Men da det finske flag går til tops foran NATOs hovedkvarter i Bruxelles 4. april – på alliancens 74-års fødselsdag - og Finland bliver officielt medlem, er Sanna Marin ikke med på live transmissionen fra ceremonien. Statsministeren og hendes regeringskoalition har tabt folketingsvalget i Finland snævert to dage forinden. Socialdemokratiet gik frem, men den konservative partileder Petteri Orpo kan danne en ny regering med støtte fra blandt andet det højreorienteret Finnernes Parti.
2023 er året hvor Sanna Marin pensionerer sig selv som politiker i en alder af 38 år. Nu med 1 mio. følgere på Instagram.
Artiklen er skrevet på baggrund af research med følgende kilder: Yle, ElleUSA, Jyllandsposten, Politiken, Information, DCU Brexit Institute, The Guardian, Times, Forsvaret, Politico, New York Times.
Finlands historie og vej til NATO |
|
1200-tallet - 1808 | Under svensk overherredømme |
1809 - 1917 | Under russisk overherredømme |
1917 | Revolution i Rusland. Finland løsriver sig og bliver selvstændig nation |
1918 | Borgerkrig i Finland mellem de røde (bakket op af Rusland) og de hvide (bakket op af Tyskland). De hvide vinder. |
1939 - 1940 | Sovjetunionen angriber. Finland forsvarer sig (Vinterkrigen), taber og indgår en fredsaftale, som siden bliver brudt. |
1941 - 1944 |
Finland er igen i krig med Sovjetunionen (Fortsættelseskrigen) og allierer sig med Tyskland. Undgår invasion men må igen kapitulere. Tvunget i krig med Tyskland, der brænder hele Lapland ned under tilbagetrækningen (Laplandskrigen). I alt dør ca. 100.000 finner og 200.000 sårede i anden verdenskrig. Finland må afstå store landområde til Sovjetunionen og modtage over 400.000 fordrevne (mere end 10% af befolkningen), der skal integreres. |
Efterkrigstiden | Betaler heftige krigserstatninger til Sovjetunionen i form af råvarer samt færdigproducerede varer som blandt andet skibe og jernbaner. |
1948 | Finland underskriver en venskabs-, samarbejds- og gensidig bistandstraktat med Sovjetunionen. |
Den kolde krig | Internationalt opfattes Finland som russisk vasalstat og udstillingsvindue for kommunisme (finlandisering) – politisk, militært og kulturelt optræder Finland venligt ikke-kritisk overfor Rusland. Landet balancerer på en diplomatisk knivsæg blandt andet i forhold til den fælles 1.340 km. lange grænse mod Rusland og forsøger at være en slags stødpude mellem vest og øst. |
1990’erne | Østblokken og Sovjetunionen bryder sammen. Finland nedruster ikke, bevarer fx sine lagrer af miner, værnepligten og forsvarsbudgetterne. |
1994 | Finland underskriver Partnership for Peace-Program og bliver NATO-partner. |
1995 | Finland kommer med i EU; |
2022 | Rusland angriber Ukraine. Rusland truer Finland og Sverige med politiske og militære konsekvenser, hvis de søger optagelse i NATO. Finlands statsminister Sanna Marin går åbent imod Rusland. Finland søger om optagelse i NATO og sender militær hjælp til Ukraine. |
2023 | Finland sender yderligere militær hjælp til Ukraine. Finland optaget i NATO som 31. medlem, mindre end et år efter ansøgningen og via den hurtigste optagelsesproces i alliancens historie. |
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.