Stress forsvinder ikke i ferien

Arbejdsopgaverne hober sig op lige før ferien. Du overbeviser dig selv om, at du lige skal give den to-tre ekstra skaller – så falder belønningen i form af en lang pause.

Men spørgsmålet er, om presset kun bunder i en midlertidig belastning, eller det i virkeligheden har dybere rødder.

Helle Thorup er erfaren medlemsrådgiver i Djøf, og hun understreger, at oplevelsen af arbejdspres og stressalarmer op til en ferie skal tages alvorligt. For det kan ramme som en boomerang, hvis man lukker øjnene for kroppens signaler og sætter sin lid til, at feriefeen løser tingene, mens man er væk.

Når kroppen reagerer i ferien

- Faktisk kan symptomerne blive værre i ferien, hvis årsagen bunder i noget, der også vil være der, når du kommer tilbage. Det kan både handle om svære relationer, måske endda konflikter, eller andre problemer på jobbet. Eller det kan være udfordringer i ens private liv, som gør, at båndbredden på arbejdet er mindre, siger Helle Thorup.

- Når vi slipper hverdagens rush og mange gøremål, får kroppen plads til at reagere, og det kommer som en overraskelse for mange, at de pludselig kan få det værre i ferien, siger hun.

Det kan også ske, at ferien går ok, men at kroppen går i alarmberedskab, når første dag efter ferien nærmer sig.

- Hvis du står i slutningen af din ferie og har ubehag og uro i kroppen over at skulle tilbage, er det en indikator på, at noget ikke er, som det skal være, siger Helle Thorup.

Er det noget, der går over?

Så hvis det hele føles for overvældende lige nu, er det bedre at stoppe op og stille skarpt på, hvad det skyldes – inden ferien begynder. Er det noget forbigående? Eller er det i virkeligheden et problem, der fortsat vil være der, når ferien slutter?

- Måske er det nok at vende med sin chef, at det har været en hård periode med tossede deadlines eller ekstra arbejdsopgaver på grund af en sygemeldt kollega. Så det lige bliver gjort klart, at du forventer, at arbejdspresset er tilbage på normalt niveau efter ferien. Bare det at få ventileret kan lette meget.

Andre gange er det ikke noget, der går over af sig selv. Og så er det endnu vigtigere at få arbejdspladsen på banen inden ferien.

-Har du en god relation til din chef, så tag en alvorlig snak om, hvordan du har det, og om der er noget, I kan justere på, så du kan gå på sommerferie med ro i maven og tiltro til, at det bliver anderledes efter ferien, siger Helle Thorup.

Hvis du ikke kan tale med din chef

Desværre er det ikke alle medarbejdere, der har en åben og tillidsfuld relation til deres chef. Så er situationen selvfølgelig sværere, og her råder Helle Thorup til at ringe til Djøf for at få sparring til at sortere i tankerne og blive guidet videre.

- En arbejdsplads bør altid være lydhør, hvis en medarbejder hejser et flag og markerer, at det brænder et sted. Men nogle gange er den samtale ikke mulig. Og nogle gange kan arbejdspladsen ikke imødekomme medarbejderens behov. Så kan det måske blive nødvendigt at indstille sig på, at man ikke er det rigtige sted.

Men også i de tilfælde er det bedre at begynde at tune mentalt ind på det inden ferien, vurderer Helle Thorup.

- Det er ikke nødvendigvis nemt, men jo hurtigere, der bliver grebet fat i det, jo bedre. Og så kan sommerferien være en kærkommen pause til at tænke over, hvordan et jobskifte kan gribes an. Her rådgiver Djøf også meget gerne, siger Helle Thorup.

 

Hvem kan du tage fat i?

Lad ikke tingene vokse sig for store. Der er flere gode steder at få råd og vejledning:

  • Tal med din chef, hvis det er en mulighed for dig. Ellers kan en tillidsrepræsentant eller en arbejdsmiljørepræsentant være et godt alternativ.
  • Ring til Djøfs stresslinje på 33 95 97 99 eller skriv til djoef@djoef.dk.
  • Få din læge til at vurdere dine symptomer.
  • Brug dit pensionsselskab – flere pensionsselskaber er begyndt at rådgive individuelt om stresssymptomer og -håndtering.

Læs om forskellige typer af stress, og hvordan du tager hånd om det.