Nyuddannede Cecilie fik afslag på grund af manglende erfaring. Sådan fik hun jobbet alligevel.

Cecilie Vestergaard Andersen

Læsetid: 4 minutter

Kopier link

Cecilie Vestergaard Andersens jobjagt blev mere begivenhedsrig end forventet: Først fik hun afslag, men hun fulgte sin mavefornemmelse og tog fat i arbejdsgiveren igen. Og så fik hun jobbet. Få Cecilies råd til din egen jobsøgning som nyuddannet nederst i artiklen.

 

Hvem er Cecilie?

  • Uddannet Cand. Soc. i Plan, By og Proces & socialvidenskab fra Roskilde Universitet i juni 2023
  • Ansat som byplanlægger i Birch Ejendomme siden august 2023
  • Har en bachelor i Arkitektur og Design med specialisering i Urban Design fra Aalborg Universitet fra juni 2021

Find Cecilie på LinkedIn her

Med dine egne ord, hvordan var din vej så til dit første job?

- Jeg søger det her job på et helt almindeligt opslag. Skriver min ansøgning og ringer til dem. Jeg ringer fordi jeg ved, det gør det nemmere for mig selv at fornemme dem, og nemmere for dem at huske mig.

- Det gav virkelig pote, for jeg blev allerede på telefonen inviteret til min første jobsamtale.

- Til første samtale får jeg en case. Som nyuddannet synes jeg, det var en god test og en god måde for mig at se, om jobbet passer til mig. Allerede til første samtale blev jeg indkaldt til anden samtale, så det gik virkelig stærkt. 

- Jobopslaget var uden tidsfrist, men jeg fik fornemmelsen af, at de manglede en medarbejder her og nu.

- At blive valgt fra på manglende erfaring var som at ramme en gigantisk mur. Tænk at det kunne føles så rigtigt og så sikkert. Og så blev jeg valgt fra.

Nyuddannede Cecilie Vestergaard Andersen

Lønsnak og personlighedstests fik mig til at tro, jeg havde fået jobbet

- Til anden samtale taler vi om lønforventningerne på begge sider, og jeg tager en personlighedstest. Jeg møder også min potentielt kommende leder og kollega, og vi sammenligner personlighedstest og taler om, hvordan samarbejdet ville fungere i lyset af testresultaterne.

- Det fik mig alt sammen til at føle mig så sikker. Jeg følte, dialogen var god, og jeg fik at vide af min kommende kollega, at de syntes, der var god kemi, og at de kunne lide min energi.

- Efter anden samtale var jeg helt oppe at flyve og tænkte: Den er så meget hjemme. Men pludselig ringede de og sagde, de ville have én med mere erfaring.

Jeg vil altså gerne have det her job, og jeg kan starte 1. august

- Jeg syntes, det var et tab og egentlig også for dem. Og så går man jo igennem en nedtrykthed og tænker: Hvad gør jeg så?

-Jeg kunne se, jobopslaget stadig lå på hjemmesiden. Og jeg havde bare haft sådan en god vibe med det sted. Der var rart på kontoret. Dem jeg mødte der var positive og glade, og jeg følte mig så velkommen. Og jeg tænkte: Jeg skal altså have det job.

- Derefter skrev jeg lidt flabet til mine potentielle kollegaer på LinkedIn: ”Jeg vil altså gerne have det her job, og jeg kan starte 1. august.” Og så ringede de og tilbød mig jobbet! 
De sagde, jeg spøgte i deres hoveder, fordi de godt kunne lide min energi og dét en nyuddannet ville bringe til jobbet.

- Dér begyndte jeg bare at græde og var så mega glad. Jeg tænkte selvfølgelig på, om jeg var andenprioriteten, men jeg kunne samtidig mærke, de var glade for mig, og jeg ville jo gerne have jobbet.

Har du fisket efter, hvad der egentlig skete?

- Ja, selvfølgelig har jeg det. Men jeg har egentlig bare fået at vide, at jeg var den eneste nyuddannede, der kom til samtale. Og at jeg kom til samtale fordi jeg også ringede. Det råd har jeg fået mange gange, og jeg kan kun bekræfte, at det gør en forskel.

- Jeg opdagede, at min kollega fik overbevist virksomheden om, at en nyuddannet jo kommer som en åben bog med den allernyeste viden. De syntes, det var en fordel at få en nyuddannet, som siger ”Her er jeg, tag mig som jeg er”. De så, at jeg kunne formes og var meget motiveret for at lære.

- Det var fedt, at de tog én som mig ind – at de så potentialet i, hvad en nyuddannet også kan bære med sig. Jeg tror egentlig, mange virksomheder er lidt bange for at ansætte nyuddannede. Måske fordi de frygter hvor mange ressourcer og tid, man så skal sætte af til oplæring.

- Som virksomhed skal man ikke være så bange for hvor mange ressourcer og tid, man kommer til at bruge på os nyuddannede. Det er ikke farligt, og vi kan og vil så gerne.

Nyuddannede Cecilie Vestergaard Andersen

- Heldigvis har det vist sig, at det var det helt rigtige sted for mig at starte. Det har været så fedt som nyuddannet, for jeg har fået lov at køre selv, men også lære og reflektere undervejs. Og min kollega siger, de er glade for, jeg er her.

Cecilies fire råd til nyuddannede, der går igennem et utraditionelt jobsøgningsforløb

Alle jobsøgningsforløb er forskellige, og selv om Cecilies eksempel er særligt, har hun alligevel fire råd til, når jobsøgningen tager en uventet drejning.

  1. - Jeg synes, man skal ringe på jobopslag. For mig var det guld værd. Det kræver mega meget overvindelse og mod, men det er prisen værd.
  2. - Mærk efter. Jeg har virkelig skullet mærke efter, og jeg fik et klart signal om, at det her var jobbet for mig.
  3. - Tag ikke et nej for nej. Et nej lægger jo bare op til opfølgende spørgsmål fra dig. Får man en afvisning, så spørg ind til dét. Man kan sagtens bede (pænt selvfølgelig) om en refleksion over deres beslutning – selv om det kræver mod.
  4. - Brug LinkedIn proaktivt. Enten inden eller undervejs i jobsøgningsforløbet. Jeg skrev til min potentielle kollega lige efter første jobsamtale som en del af at lære dem at kende. Jeg tænkte: - Nej, nu gør jeg det bare, for det kan ikke skade. Så brug endelig LinkedIn. Det giver så positive muligheder for forbindelser, og der er aldrig nogen bedre anledning til at connecte, end når man lige har talt om et job sammen.