Tre tips til overgangen fra studie- til fuldtidsjob

To smilende studerende

5 minutter

Kopier link

- Det er vigtigt, man forstår de af og til komplekse spilleregler for, hvornår man kan komme med ønsker eller krav til arbejdet og ens skiftende rolle, forklarer Mai-Lis Sandvei Skotte, der til daglig rådgiver nyuddannede medlemmer om starten på arbejdslivet.

SERIE – fra student til fuldtid

Dit studiejob kan nemt blive stedet, hvor du får dit første fuldtidsjob; sådan er det for utroligt mange Djøf-medlemmer. Så hvordan tager du jobbet på dig og undgår at blive betragtet som student for evigt? Det giver et par tidligere studentermedhjælpere og Djøfs rådgivere dig svaret på i denne artikelserie.

Her er Mai-Lis’ bedste råd til en stærk overgang fra livet som studentermedhjælper til fuldtidsansat samme sted.

1) Din chef er din partner in crime – forventningsafstem løbende

- Din vigtigste allierede er din chef. Så simpelt er det, siger Mai-Lis Skotte. Når du skal have din chefs hjælp til at flytte dig fra studentermedhjælper til fuldtidsansat, bør du gå nysgerrigt og opsøgende til værks.

Mai-Lis uddyber:

- Det handler meget om form, og hvordan du siger det. Det er vigtigt, du ikke er for firkantet og siger: Det her vil jeg ikke. Men med en nysgerrighed afsøger, hvilke muligheder du har. Men du kan sagtens udtrykke ønsker helt fra starten, forklar Mai-Lis.

Du kan understrege for chefen, at du gerne vil lykkes godt i overgangen fra student til fastansat, og invitere til en snak om, hvordan du bedst bidrager i din nye stilling. Vær ærlig og oprigtig om, hvordan du ser på din arbejdssituation. Hvad går rigtig godt, og hvor er der udfordringer? Spørg også din chef, hvordan de oplever din indsats? Og så kan du med fordel opfordre til at sætte løbende mål og evaluere.

- Det er en effektiv metode, så chefen ikke oplever, at du kommer med krav og forventninger, men tænker på hvordan du bedst skaber værdi i arbejdet, forklarer Mai-Lis.

Særligt til impostor-ramte

Rigtig mange nyuddannede savner sparring om opgaverne og om at falde til på arbejdspladsen, og der har cheferne ofte så mange opgaver, at deres tid er begrænset.

Det betyder, at man nemt kan blive ramt af impostor-syndromet, og føle, man ikke løser opgaverne på niveau med andre færdiguddannede.

Men husk, at din chef har set et lys i dig, og at det er grunden til, de ikke har ansat en anden student. Brug dén tanke til at give dig selv ro om, at du er dygtig nok og allerede har noget at bidrage med.

2) Opsøg de arbejdsopgaver, du kan lide og er dygtig til

Mange steder hersker en kultur, hvor man får sine arbejdsopgaver, og så skal man bare løse dem. Men det kan du faktisk godt udfordre og dermed skabe noget indflydelse på din hverdag på jobbet.

Få overblik over dine muligheder i virksomheden. Hvilke arbejdsopgaver, projekter og bekendtskaber skal du dyrke, så dit job og din karriere får gode betingelser? Dyrk det, du gerne vil have mere af, og sig det højt. Du kan få mange flere og fede arbejdsopgaver på dit bord, hvis du bare byder ind på dem.

Måske er I for dårlige til at udnytte data, eller måske kan du se en oplagt ny vej for at få afdelingen til at lykkes. Langt de fleste arbejdspladser sætter pris på at få nye øjne på deres praksis og vil gerne have dine input og idéer.

- Det er vigtigt, du husker ydmygheden her og er tunet ind på, hvordan man gør tingene på netop din arbejdsplads, forklarer Mai-Lis Skytte og uddyber:

- Nogen kan være lidt hurtige og brænde fingrene på ikke at være helt ydmyge nok. Det kan man komme omkring med nysgerrige spørgsmål, fx: ”Jeg har lagt mærke til, at vi løser opgaverne på en specifik måde. Kunne man forestille sig at justere det en smule, så vi alle sammen lykkes bedre?”

3) Dyrk relationen til dine kollegaer – spis frokost med dem, du ikke kender

Spørg dig selv: Hvem kender til arbejdspladsen og organisationen? Hvem kan du vende daglige spørgsmål med om, hvordan arbejdet er tilrettelagt? Det at introducere dig selv for nye kollegaer og være nysgerrig på dem betyder også, at du får udvidet deres opfattelse af dig.

Det er vigtigt at finde nogle gode sparringspartnere fra starten, fordi man ellers nemt kan opleve, at man står meget alene:

- Er du først ude på et impostor-spor, så husk, at du altid kan spørge om sparring.

Sådan trives du i dit første job

I rådgivningen af Djøfs nyuddannede medlemmer bemærker Mai-Lis Sandvei Skotte en stigende tendens til, at vi virkelig vil have det godt i vores arbejde.

- Det er godt at mærke efter, og det er en virkelig positiv udvikling, at vi har fokus på vores egne behov for mening og trivsel i arbejdslivet. Vi hører fra rigtig mange, der er lidt skuffede over det første job. At det er svært, at samarbejdet kan være udfordrende. At fritiden skal balanceres. Der er det vigtigt, man ikke går i panik. Det er altid en stor forandring at skifte arbejde, også når det er en fuldtidsstilling, hvor man før var student.

Mai-Lis fremhæver, at man altid ønsker, at et nyt arbejde falder hurtigt på plads, men det tager tid og skal ofte have op til seks måneder eller et helt år, før man er sikker på, om man egentlig vil trives.

Ordbog – Sådan taler du chefsprog, når du skal gå fra student til fuldtidsansat

Vi rådgiver dagligt medlemmer, der er i tvivl om, hvilke krav man kan tillade sig at stille på sin arbejdsplads – og især hvordan man udtrykker dem.

Denne ordbog er til dig, der ikke vil tromle frem, men mangler redskaberne til at udtrykke ønsker og krav til din chef på en konstruktiv måde.

  1. ”Jeg vil gerne bidrage bedst muligt til at vi når vores mål. Måske kan vi tale om, hvordan jeg bedst lykkes, nu jeg ikke er student længere?”
  2. ”Jeg vil rigtig gerne lykkes med overgangen fra student til fuldtid, så måske du vil dele lidt om dine forventninger til min nye rolle?”
  3. ”Jeg er virkelig glad for at fortsætte her i fuldtidsjob, og jeg er nysgerrig på, hvilke arbejdsopgaver jeg særligt skal lykkes med den kommende tid i stillingen?”

Husk, at gå-på-mod, nysgerrighed og vedholdenhed er nøgleord.

Kilde: Mai-Lis Sandvei Skotte.