Det personlige lederskab og forandring - KK
På modul 1 udvikler du dit personlige og professionelle lederskab og dine evner til at kommunikere og håndtere komplekse forandringer.
På modulet får du
- viden om, hvordan du træder i karakter som menneske og som leder
- øget selvindsigt og forståelse for de psykologiske samspil med andre
- metoder til at skærpe din kommunikation og skabe engagement i organisationen
- refleksioner over din egen ledelsespraksis, og hvad du vil ændre
- kompetencer til at håndtere komplekse ledelsesmæssige udfordringer og forandringer
- inspiration og metoder til at udvikle din ledelsespraksis i forhold til organisationens behov
- indsigt i sammenhænge mellem følelser, værdier og etik og professionelt lederskab.
Modulets indhold
På 'Det personlige lederskab og forandring' udvider og styrker du dine personlige ledelseskompetencer. Afsættet er en organisatorisk praksis, hvor lederskabet er den bærende kraft til at håndtere problemer og dilemmaer. På modulet bliver indholdet tilpasset de organisatoriske vilkår og strategiske dagsordener, som danner rammerne for dit ledelsesrum i Københavns kommune.
Du lærer at identificere, analysere og gøre brug af teorier og metoder til at styrke din egen ledelsesidentitet og praksis, herunder at skabe mening og legitimitet. Du udvikler samtidig dine evner til at vække tillid og til at samarbejde. Undervejs på hele modulet bliver du klædt på til at arbejde med forandringsprocesser, og til at skabe både personlige og organisatoriske forandringer.
Du får indblik i temaerne:
- Ledelsesperspektiver
- At træde i karakter som leder
- Det personlige og psykologiske aspekt i lederskabet
- Kommunikativt lederskab
- Følelser i lederskabet
- Paradokser og balancer i lederskabet
- Ledelse i et eksistentielt perspektiv
Som forberedelse til den første dag observerer og reflekterer du over dit eget lederskab i organisationen.
Deltag på informationsmøde om uddannelsen.
Kom til informationsmøde om 'Diplomuddannelse i ledelse' 22. januar 2026, kl. 9.00-12.00 i Djøf. På mødet orienterer studieleder Bjarke Nielsen fra DTU om uddannelsen og svarer på spørgsmål. Bjarke fortæller bl.a. om uddannelsens opbygning, eksamensformer, ECTS-point og forventet arbejdsbyrde.
Opbygning og forløb
Undervisningsdage: 6 dage
ECTS-point: 10 ECTS-point
Djøf og DTU samarbejder om diplomuddannelsen i ledelse. Uddannelsen udbydes af DTU, som varetager undervisning og eksamen.
Dag 1: Perspektiver på personligt lederskab
Den første dag handler om at skabe overblik over lederskabets begreber og perspektiver, både i forhold til dig selv som leder og i forhold til den organisatoriske ramme du begår dig i. Du får en forståelse af, hvordan du kan træde i karakter som leder, og hvordan du kan styrke dit personlige lederskab i relation til andre og den organisatoriske kontekst.
I løbet af dagen udformer du en personlig handleplan, som du arbejder med gennem hele modulet.
Dagen giver indblik i:
- modulets vægtning af praksis
- grundlaget for læringsrejsen
- ledelsesperspektiver
- autoritet, status og hieraki
- den organisatoriske ramme for dit lederskab
- relationel ledelse.
Du forbereder dig til dag 2 ved at iagttage dit eget lederskab i praksis. Dine observationer og iagttagelser nedskriver du som feltnoter og tager med på dag 2.
Dag 2: Den personlige faktor i lederskabet
På dag 2 får du indblik i den narrative teori og metodes perspektiv på ledelsesidentitet. Med afsæt i livshistorien arbejder vi med at styrke din ledelsesidentitet, bl.a. gennem krystallisering af underliggende livstemaer og værdier. Du arbejder med, hvordan du kan kommunikere meningsskabende om, hvem du er som leder, og skabe basis for dit eget ledelsesgrundlag.
Du får narrative værktøjer, der gør dig i stand til at se, hvordan sproget og konstruktionen af din livsfortælling har betydning for din ledelsesidentitet, og hvordan du igennem fortællinger kan positionere dig stærkere som leder.
Du får indsigt i det psykodynamiske perspektiv, og hvordan hjernens udvikling hænger sammen med vores personlighed og ledelsesidentitet. Vi ser også på bl.a. tilknytningsmønstre og ledelsesstil.
Dagen giver dig:
- viden om fortællingers opbygning og funktion i identitetsarbejdet
- indsigt i ledelsesidentitet og udvikling gennem livshistorier
- metoder til positionering gennem fortællinger
- indsigt i hjernen og personlighed, tilknytning og indre ligevægt
- et refleksivt blik på dine egen kompetencer og udfordringer.
Du forbereder dig til dag 3 ved at eksperimentere og iagttage lederskab på møder, og lægge mærke til din egen og andres kommunikation. Dine observationer og iagttagelser nedskriver du som feltnoter og tager med på dag 3.
Dag 3: Ledelse gennem kommunikation
På dag 3 bliver du præsenteret for det systemiske begrebsunivers og dets metoder, som sætter fokus på det kommunikative aspekt af dit lederskab. Du bliver trænet i kommunikative færdigheder med afsæt i eksempler hentet i din egen ledelsespraksis.
Overordnet får du indsigt i eget lederskab og i din evne til at kommunikere relevant og effektivt. Du lærer at bruge et både anerkendende og retningsvisende sprog i din komplekse hverdag som leder.
Dagen giver dig:
- træning i ledelse via samtaler
- bevidsthed om dine præferencer i din kommunikationsstil
- metoder til at afprøve kommunikation i relationer og grupper
- begreber til at øge mening og forståelse i ledelsessituationer
- refleksioner over virkningsfuld kommunikation i organisationen.
Du forbereder dig til dag 4 ved at eksperimentere med og registrere følelser og sindsstemninger hos dig selv og andre i organisationen. Dine observationer og iagttagelser nedskriver du som feltnoter og tager med på dag 4.
Dag 4: Følelser i lederskabet
På dag 4 får du indsigt i, hvordan du håndterer ledelsesmæssige udfordringer og styrker din følelsesmæssige intelligens. Du arbejder med forskellige perspektiver på følelser og forståelser af egne tematikker, som har betydning for din ledelse.
Du får indblik i, hvordan du kan arbejde med egne og andres følelser og empati i en organisatorisk kontekst. Vi arbejder også med, hvordan du kan håndtere svære følelser og tage lederskab for både små og store 'elefanter' i organisationen.
Dagen giver dig indsigt i:
- din forbundethed til dig selv og andre
- emotionel intelligens og mentalisering
- forsvar, projektioner og angst
- elefanten i rummet.
Du forbereder dig til dag 5 ved at iagttage egen praksis med fokus på de beslutninger og situationer, der er svære for dig. Dine observationer og iagttagelser nedskriver du som feltnoter og tager med på dag 5.
Dag 5: Balancerne i mit lederskab
På dag 5 arbejder du med de svære balancer i lederskabet, fx paradokserne i dit lederskab. Du får indblik i de mest udbredte ledelsesparadokser og metoder til, hvordan du kan stå tydeligere i din daglige ledelsespraksis. Du lærer at håndtere kompleksiteten og stå stærkere i beslutninger og i tvivl i handlingens øjeblikke.
Derudover får du mulighed for at udarbejde dit personlige ledelsesgrundlag, som du kan bruge til at guide din ledelsespraksis fremover.
Dagen giver dig:
- indblik i paradokserne i dit personlige lederskab
- viden om, hvordan du styrker dit lederskab og håndterer kompleksitet
- metoder til at arbejde med handlingens øjeblikke
- dit personlige ledelsesgrundlag.
Du forbereder dig til dag 6 ved at iagttage egen praksis med fokus på de grundvilkår, der fylder for dig i dit lederskab. Dine observationer og iagttagelser nedskriver du som feltnoter og tager med dig på dag 6.
Dag 6: Ledelse i et eksistentielt perspektiv
På dag 6 arbejder du med ledelse ud fra et filosofisk og eksistentielt perspektiv. Du bliver introduceret til, hvordan du som leder med filosofien i hånden forholder dig til dig selv som menneske og til livets grundvilkår, og hvordan du kan skabe bedre vilkår for dig selv og for dem du leder.
Dagen giver dig:
- kendskab til de ti grundvilkår, du skal forholde dig til som menneske, dernæst som leder
- viden om, hvordan du skaber mening for dine medarbejdere i en turbulent tid
- indsigt i, hvad der skaber gode forandringer personligt og organisatorisk
- muligheder for at reflektere over, hvordan du som leder kan håndtere den ensomhed, der kan følge med lederrollen
- refleksioner over, hvordan du træffer gode beslutninger, og hvordan du forvalter din tid
- indblik i, hvordan du kan arbejde med at være en autentisk leder.
Du afslutter ' Det personlige lederskab og forandring' med en mundtlig eksamen kombineret med et skriftligt produkt på ti sider.
Den mundtlige eksamen og det skriftlige produkt behandler ledelsesmæssige problematikker og udfordringer inden for det personlige lederskab. Den skriftlige del har form af en rapport, der omhandler personlig handleplan, læringslogbog/portfolio med refleksioner samt organisatorisk rammesætning for udvikling af det personlige lederskab i den organisatoriske kontekst.
Du kan gennemføre eksamen individuelt eller i en gruppe på to, tre eller fire studerende. Bedømmelsen sker ud fra modulets læringsmål og den gældende eksamensbekendtgørelse.
Diplomuddannelsen i ledelse har et stærkt fokus på at skabe transformativ læring gennem aktionslæring. Ny forskningsbaseret teori bliver kombineret med øvelser i at praktisere lederskab og evnen til at eksperimentere med lederskabet i egen praksis.
Resultatet er et bæredygtigt grundlag for at anvende det lærte i egen organisation. Eksamen er en del af den transformative læringsproces, hvor du også bedømmes på dine kompetencer i praksis. Eksamen involverer derfor eksperimenter fra din egen organisation, der gør det muligt at vurdere, hvad du kan, og ikke kun, hvad du ved.
Sverri Hammer
Lektor, cand.scient.pol. med sidefag i psykologi
Hvem møder du?
Sverri Hammer
Lektor, cand.scient.pol. med sidefag i psykologi
Sverri har undervist omkring 4.000 ledere i ledelse, organisation og strategi. Han er en anerkendt lærebogsforfatter og har bl.a. skrevet bestselleren ’Meningsskabelse, organisering og ledelse – en introduktion til Weicks univers’ sammen med James Høpner. Sverri er en populær foredragsholder og er især kendt for sit arbejde med meningsskabelse. Han er partner i Mobilize Strategy Consulting.
Tilmeld dig her
Når du tilmelder dig, skal du anvende et PSP-element til KK's interne fakturering. Kontakt din chef, hvis du ikke kender dit PSP-element.
Bonus: 1,5 times læringsworkshop
Når du tilmelder dig et kursus eller uddannelse hos os, bliver du automatisk inviteret til online workshoppen '100% læring'.
På 1,5 time får du metoder til at øge dit læringsudbytte før, under og efter dit kursus. Du får også fri adgang til et onlinekursus om læring i Djøfs læringsportal.
Det er vores ekstra bidrag til at øge din læring, så du og din arbejdsplads får et markant større udbytte af dit kursus.
Charlotte Løfberg Paakjær
Kursuskoordinator
Telefon: 33 95 96 78
Mail: clp@djoef.dk
Praktisk information
Her får du svar om de vigtigste praktiske informationer. Har du andre spørgsmål, så kontakt os endelig.
Hvor foregår modulet?
Djøf Mødecenter
Gothersgade 133
1123 København K
Hvad koster det at deltage?
København Kommune betaler en samlet holdpris for hvert grundmodul. Du vil derfor ikke modtage en faktura fra Djøf, når du tilmelder dig grundmodulet.
Du vil senere modtage en intern faktura fra koncernservice.
Vejledende deltagerpris:
Er der 14-16 på holdet er prisen 18.290 kr. pr deltager
Er der 17-18 på holdet er prisen 17.570 kr. pr. deltager
Er der 19-26 på holdet er prisen 14.370 kr. pr. deltager
Priserne er momsfri og ekskl. udgifter til litteratur.
Skal jeg betale for bøger?
Hvornår skal jeg senest tilmelde mig?
Hvornår er afmeldingsfrist?
Du kan afmelde dig grundmodulet uden omkostninger 1 måned inden startdatoen. Herefter er din tilmelding bindende.
Helt frem til start kan du give din plads til en anden fra Københavns Kommune uden omkostninger.