Sådan skaber du et godt netværk
Få de gode råd til, hvordan du får skabt en god netværksgruppe, hvor der er et stærkt fællesskab og gensidig tillid. Vi giver dig redskaberne til at facilitere netværksmøderne på bedste vis, så alle deltagere får fuldt udbytte af netværket.
Det første netværksmøde - kom godt fra start
For at sikre en velfungerende netværksgruppe, skal jeres første møde handle om jeres forventninger til netværket, og I skal blive enige om netværkets formål og leveregler.
Derudover skal I være oprigtigt engagerede i netværkets eksistens. I skal have tid og lyst til, at I på skift planlægger netværksmøderne. Udbyttet af netværket handler i høj grad om, hvad I hver især vil bidrage med.
Herunder får du vores råd til, hvordan I kommer godt fra start på jeres første netværksmøde.
Formål og forventninger
Et velfungerende netværk bygger på et fælles grundlag. I kan have mange forskellige motivationer til at blive en del af netværket. På jeres første møde skal I derfor tale om jeres forventninger til netværket og blive enige om netværkets formål. Det er vigtigt, at alle deltagere bliver hørt, og at I åbent taler om, hvad I ønsker at få ud af netværket.
Sådan gør I:
Hvis I er mange deltagere, så start med at spørge hinanden i små grupper og lav derefter en opsamling i plenum. Stil hinanden spørgsmålene:
- Hvad er du fagligt optaget af lige nu?
- Hvad fik dig til at deltage i netværket?
- Hvad håber du på at få ud af netværket?
- Hvad kunne du tænke at bidrage med i netværket?
Sammen skal I definere et tydeligt formål med jeres netværk – hvad skal I have ud af det? Samtalen om netværkets formål kan hjælpe med at forventningsafstemme, hvad der er vigtigt for jeres netværksgruppe. Fokusset i netværket kan fx være:
- Strategisk – hvor deltagerne ønsker adgang til ressourcer, kontakter, viden eller indflydelse.
- Fællesskab – hvor deltagerne kan møde ligesindede, udveksle erfaringer og give og få sparring og støtte til faglige udfordringer.
- Ny viden – hvor deltagerne ønsker at udvikle nye kompetencer, dele best practice og lære nye metoder.
Tal om leveregler
Når I er blevet enige om netværkets formål, bør I tale om, hvilke leveregler I vil have. Levereglerne skal hjælpe til, at netværksgruppen fungerer optimalt og skaber værdi for alle.
Sådan gør I:
Sæt et par minutter af til individuel refleksion, hvor I hver især tænker over, hvilke leveregler I synes, at der skal være i netværket. Brug derefter nogle minutter på at samle op og notere jer de leveregler, I bliver enige om.
Eksempler på leveregler, der kan være gode for et netværk:
- Fortrolighed. Så alle trygt kan dele egne erfaringer og udfordringer, uden at det bliver delt uden for netværksgruppen.
- Aktiv deltagelse. Alle skal bidrage til netværket, være engageret, dele viden og byde ind med spørgsmål og perspektiver.
- Åbenhed. Alle anerkender og respekterer hinandens input, forholder sig åbent og dømmer ikke.
- Respekt for hinandens tid. I holder jer til mødets emne, er effektive og overholder tidsplanen.
- Handlekraft. I har fokus på, hvordan I omsætter jeres nye viden og sparring til konkrete handlinger.
Lav en idébank og mødeplan
På jeres første møde er det en god idé, at I laver en grundig brainstorm om de temaer, der optager jer i øjeblikket og som I ser en værdi i at være fælles om. En brainstorm kan være med til at gøre det klart, hvilke fælles interesser I har, og hvad I ønsker at udforske sammen.
Idébanken er opsamlingen af de temaer, I bliver enige om, at I vil holde møde om.
Sådan gør I:
- Sæt 3-4 minutter af til, at alle deltagere kan sidde i tavshed og skrive deres ideer ned på nogle post-its eller papirslapper. En idé per post-it.
- Bagefter danner alle sig et overblik over alle ideerne.
- Læs op og tal om, hvilke emner, der kan samles under en fælles overskrift. Brug 10-15 minutter på det og se om I kan lande på 5-7 kategorier.
- Prioriter emnerne ved at stemme.
- Læg en mødeplan ud for emnerne.
Husk, at dokumentere jeres idéer, fx ved at tage et billede af papirslapperne.
Mødeplan, roller og ansvarsfordeling
Når I har lavet jeres idébank med temaer, kan I planlægge datoer og temaer for 3-5 møder frem. Det skal være tydeligt for alle, hvad dato og tidspunkt, I skal mødes. I skal lave en tydelig fordeling af ansvaret for møderne, hvilket er med til at skabe følelsen af fremdrift i netværksgruppen.
Sådan gør I:
For hvert netværksmøde, skal I fordele ansvaret i tre roller:
- Værten, der står for at booke lokaler, sikre teknik og forplejning.
- Mødeleder(e), der indkalder til mødet og laver en dagsorden i samarbejde med værten og oplægsholder(e). Mødeledere står også for at lede selve netværksmødet og sørge for, at alle kommer til orde.
- Oplægsholder(e), der står for at præsentere dagens tema eller stille netværket over for en case eller udfordring, I kan bearbejde sammen.
Det skal være tydeligt, hvem der har hvilke roller, så slut gerne hvert møde af med at bekræfte, hvem der har ansvaret til næste møde. Ansvarsholderne kan evt. aftale et formøde, hvis der er behov for at diskutere nærmere om indholdet for næste møde.
Mødestruktur og kommunikation
Når I planlægger et netværksmøde, kan I tage udgangspunkt i en fast mødeskabelon. Et netværksmøde vil typisk vare 2-3 timer, eventuelt efterfulgt at et fælles måltid.
Et netværksmøde kan eksempelvis struktureres sådan her:
- En kort velkomst. Lav evt. en sjov icebreaker-øvelse, der kan varme jer op til åbne samtaler.
- Et oplæg med dagens tema/case med efterfølgende diskussion eller samarbejde.
- En sparringsrunde, hvor 2-4 personer kan få uddybende sparring på en konkret udfordring.
- En opsamling på dagen, hvor deltagere kan give feedback til, hvad der fungerede godt og hvad der kan forbedres på kommende møder.
- Bekræfte aftaler til næste netværksmøde – hvem, hvad, hvor?
Sørg for, at I har en klar dagsorden for hvert møde, så jeres møder bliver fokuserede og effektive.
Kommunikationen mellem møderne
Aftal også, hvilke kommunikationskanaler I vil bruge mellem møderne. Det kan både være til at planlægge møder, til at dele viden eller til at bede netværket om råd til konkrete udfordringer. Kommunikationen kan fx foregå over mail eller i et grupperum på et socialt medie.
Inspiration til øvelser og icebreakers
Der er mange måder at lave et netværksmøde på. I kan fx holde mødet udendørs, løse cases sammen og starte hvert møde med en sjov icebreaker, så I får rystet gruppen mere sammen.
Du kan bruge AI til at hjælpe dig med at udvikle øvelser inden for forskellige emner som I er interesserede i. Prøv fx at bede AI’en om at give tre forslag til øvelser i forandringsledelse. Beskriv målgruppen, formålet med øvelsen og hvor lang tid øvelsen skal tage.
På samme måde kan du få forslag til sjove icebreakers, når netværksdeltagere skal lære hinanden bedre at kende.