Her bliver der brug for grønne akademikere

Brian Vad

Brian Vad Mathiesen

3 min.

Annemette Schultz Jørgensen, journalist
Kopier link

Danmark er på rette kurs mod klimamålene for 2030, men der venter stadig udfordringer, hvis vi skal holde momentum, siger energiekspert Brian Vad Mathiesen. Her peger han på, hvor grønne akademiske kompetencer bliver mest eftertragtede i fremtiden.

Selvom præsidentvalget i USA har skabt usikkerhed om den globale grønne omstilling, er der stadig grund til optimisme. Vi er på vej mod at opfylde regeringens klimamål for 2030, og der bliver brug for mange grønne akademiske hænder.

Men for at fastholde tempoet skal vi overvinde flere udfordringer, lyder vurderingen fra en af landets førende energieksperter. Han giver her et bud på, hvor omstillingen går hurtigst, og hvilke områder der bliver centrale for fremtidens grønne arbejdsmarked.

- Det går godt med den grønne omstilling i Danmark. Og vi er så langt, at vi forventer at nå de danske mål om at reducere CO2-udslippet med 70 procent i 2030, fortæller Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning og vedvarende energikilder og en af landets førende eksperter på området.

Faktisk er udviklingen så langt nu, at vi står i en situation, hvor en del af markedet er mættet.

Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning og vedvarende energikilder 

300.000 elbiler giver grund til optimisme

Blandt de områder, der især har godt fat i udviklingen, nævner han transport- og varmesektoren. Her giver de mere end 300.000 elbiler på de danske veje og udbredelsen af fjernvarme og varmepumper grund til optimisme, selvom der er behov for at øge farten.

Derudover er der ifølge Brian Vad Mathiesen også godt skred i omstillingen på elsektoren. Her stammer 65 procent af vores energi nu fra vind og sol, og der er potentiale til at elektrificere mere. Energiprofessoren peger dog også på økonomiske udfordringer.

- Faktisk er udviklingen så langt nu, at vi står i en situation, hvor en del af markedet er mættet. Derfor har tempoet på investeringerne tabt momentum, og nogle projekter kan ikke blive til noget lige nu. Samtidig er vi klar til at eskalere næste trin i Power-to-x til skibe og fly. Men her skal vi være bedre til at lære af erfaringerne fra markedet, end vi har været de sidste par år, siger klimaeksperten.

Landbrugsaftalen afgørende for den grønne omstilling

Også indenfor landbrug og industri peger Brian Vad Mathiesen på positive takter, selvom der fortsat er et stykke vej igen. 

- Landbrugsaftalen er afgørende for vores omstilling, da det er den, der skal sikre, at sektoren leverer sin del af CO2-reduktionerne. Industrien spiller også en vigtig rolle, og der ser vi lige nu, at den elektrificering, der skal skubbe på udviklingen, er svækket, fordi gaspriserne er lave. Den udfordring må vi overvinde, da vi har hårdt brug for at få den sektor med, siger klimaeksperten.

Derfor vil kompetencer inden for alt lige fra jura, økonomi, energi og teknologi være afgørende

Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning og vedvarende energikilder 

Behov for højtuddannede til at fortsætte udviklingen

Og med en forventning om fortsat tryk på den grønne omstilling, peger Brian Vad Mathiesen på, at mange områder i fremtiden vil efterspørge akademiske hænder.

- Der bliver behov for mange forskellige akademikere til den danske grønne omstilling, både med brede og specialiserede kompetencer, siger han og fortsætter, 

- Det gælder både i den private og offentlige sektor, hvor der er brug for akademikere til at designe og udvikle nye, vigtige markeder og andre til at understøtte og accelerere den grønne omstilling, der allerede er i gang. Derfor vil kompetencer inden for alt lige fra jura, økonomi, energi og teknologi være afgørende.


Der bliver brug for dine grønne kompetencer indenfor:

  • Jura og økonomi til at designe og styre nye markeder som Power-to-X, offshore vind og sektorintegrationen mellem el og fjernvarme, hvor der vil være fokus på lovgivning og markedsstyring, der kan styrke Danmark som grønt powerhouse. 
  • Grøn teknologi i private virksomheder særligt med fokus på energieffektivitet, digitalisering, AI-styring af energisystemer og eksport af løsninger til vind og Power-to-X.

  • Elektrificering og energiomstilling indenfor transport-, varme- og elsektorer til elektrificering og optimering af energiforsyningen fra vind og sol.

  • Kommunal planlægning til løsningen af komplekse opgaver som placering og planlægning af biogasanlæg, vindmøller og solceller.