Sådan bliver du klædt på til den nye verdensorden
Nikolaj Malchow-Møller, Head of People & Purpose i Deloitte
Det handler ikke kun om milliardinvesteringer i Forsvaret eller om at fylde forrådskamrene op. Hele den danske arbejdsstyrke skal også klædes bedre på, så vi alle får de nøglekompetencer, der skal til for at omstille samfundet til en ny global virkelighed præget af større usikkerhed.
- En af de vigtigste læringer fra de senere år er, at hybridtrusler og udfordringer som klima, pandemier og geopolitik er tværgående og derfor kræver komplekse tværgående løsninger. Corona-pandemien blev ikke løst af sundhedspersonale alene, klimakrisen bliver det ikke af ingeniører og Ukraine-krigen heller ikke kun af militærfolk. De kan kun blive løst, hvis mange professioner og fag arbejder tæt sammen. Og det kræver nye kompetencer, siger Nikolaj Malchow-Møller, Head of People & Purpose i Deloitte og tidligere rektor ved CBS.
Corona-pandemien blev ikke løst af sundhedspersonale alene, klimakrisen bliver det ikke af ingeniører og Ukraine-krigen heller ikke kun af militærfolk.
Nikolaj Malchow-Møller, Head of People & Purpose i Deloitte og tidligere rektor ved CBS
Vi skal lære ”højere-ordens” kompetencer
Han mener, at alle på det danske arbejdsmarked har brug for de nye kompetencer, og at vi derfor står overfor en radikal omstilling, hvis vi skal håndtere de voksende krigs- og hybridtrusler. En der kræver et opgør med silotænkningen.
- Hele arbejdsstyrken skal igennem en transformation for at blive gearet til den nye virkelighed. Og her er det ikke længere nok med stærke specialister og enkeltstående fagdiscipliner. Vi har brug for tværgående og grundlæggende færdigheder, såkaldte højere ordens kompetencer, en slags metakompetencer, der er fundament for al anden læring og som alle har behov for i en ny verdensorden, siger Nikolaj Malchow-Møller.
Hele arbejdsstyrken skal igennem en transformation for at blive gearet til den nye virkelighed.
Nikolaj Malchow-Møller
Forstå andres kompetencer og aflær dig dine egne
Og den første af de højere kompetencer handler om evnen til at kunne tænke og samarbejde på tværs.
- Vi skal alle stadig kunne stå i vores faglighed. Men i takt med, at de globale problemer bliver mere sammenflettede, skal vi have styrket den tværgående tænkning mellem discipliner og fag, så vi kan finde løsninger, der matcher udfordringernes kompleksitet, siger Nikolaj Malchow-Møller og fortæller videre, at en anden universel kompetence bliver at genlære ny og aflære gammel viden.- Livslang læring bliver afgørende, ikke mindst for at kunne følge med ny teknologi. Og som en del af den kompetence bliver det lige så centralt at kunne aflære gammel læring. Det kræver, at man kan udfordre sine eksisterende antagelser og færdigheder, siger han.
Kritisk tænkning og datafærdigheder bliver centrale
Nikolaj Malchow-Møller påpeger, at de globale udfordringer heller ikke bliver klaret med én løsning alene. Skal klimakrisen, krigstrusler og cyberangreb håndteres, bliver det i et samspil. Derfor bliver selvrefleksion og kritisk stillingtagen til eksisterende og gamle tilgange også fundamentale nøglekompetencer.
- Kritisk tænkning bliver nødvendigt i alle professioner. Ikke mindst i forhold til brugen af data, som i stigende grad er fundamentet for beslutninger, innovation og udvikling i alle dele af samfundet. Derfor bliver datafærdigheder også universelt vigtige.
Det kommer til at kræve noget nyt at agere og træffe beslutninger i usikre situationer og en verden i kritisk foranderlighed.
Nikolaj Malchow-Møller
Usikkerhed kræver mental robusthed
Og endelig mener Nikolaj Malchow-Møller, at en ny mental evne bliver en kompetence, som alle skal rustes med.
- Det kommer til at kræve noget nyt at agere og træffe beslutninger i usikre situationer og en verden i kritisk foranderlighed. Til det bliver der brug for mental robusthed, så vi ikke bliver handlingslammede, men kan handle, nogle gange hurtigt, når vi står med komplekse og uforudsigelige udfordringer, slutter han.
De her grundlæggende kompetencer får du brug for i den nye verdensorden:
- Tværfaglig tænkning og samarbejde
- Livslang læring og evnen til at aflære gammel viden
- Kritisk vurdering af løsninger og data
- Dataanvendelse til beslutningstagning og innovation
- Mental robusthed til at handle under usikkerhed
Højere ordens kompetencer
Også kaldet metakompetencer, ligger over alle andre kompetencer, som en slags grundlæggende evner, der gør os i stand til at tilegne os mere konkrete og specialiserede kompetencer. De er forudsætningen for anden læring.