Sådan bevarer du fokus i en verden af urovækkende afbrydelser

Forstyrrelser

5 min.

Annemette Schultz Jørgensen
Kopier link

Planlæg din dag og hold fast i dine rutiner, og tag de mest komplekse opgaver først, lyder nogle af rådene fra erhvervspsykolog Pernille Rasmussen. Hun giver her sit bud på, hvad verdens uro og de daglige afbrydelser gør ved vores produktivitet og trivsel, og hvordan vi med sunde vaner kan lære at bevare fokus.

Notifikationer, SMS’er, e-mails og bimlende iPhones – vi kender alle de mange uskyldige afbrydelser. Og efterhånden også de lige så hyppige distraktioner fra det dystre nyhedsfeed, der ifølge de seneste undersøgelser fylder så meget, at ni ud af 10 af os reelt er bekymrede for verdensfreden og den geopolitiske stabilitet. 

Selvom de alle sammen kan virke som små, ligegyldige afbræk, er de blevet så integrerede i vores hverdag, at de har mærkbare negative konsekvenser. De konstante forstyrrelser gør det sværere for os at fordybe os i arbejdet, dræner os for energi og kan på sigt reducere vores arbejdsglæde.

Når vi endelig forlader kontoret efter en travl dag, er det ofte med en frustrerende følelse af at have været i gang hele dagen uden at have udrettet ret meget. 

- Smartphones, sociale medier og konstante nyheder gør os mere tilgængelige end nogensinde før. Samtidig er de åbne kontorlandskaber fyldt med forstyrrelser, og hjemmearbejde har sine helt egne distraktioner. Problemet er, at vi ikke har lært at håndtere dem på en sund måde. Konstante afbrydelser er blevet normen i hverdagen, selvom vi udmærket ved, at de både skader vores produktivitet og arbejdsglæde, siger erhvervspsykolog Pernille Rasmussen fra GrowPeople, der rådgiver om stressforebyggelse og trivsel.

Det tager 20 minutter at genvinde fokus

Ifølge Pernille Rasmussen sker der flere ting i hjernen, når vi bliver afbrudt. Først og fremmest bliver vi trukket ud af den opgave, vi var i gang med, og vores koncentration bliver brudt. Forskning viser, at det kan tage op til 20 minutter at komme tilbage til samme fordybelse igen. 

- Selv små afbrydelser flytter vores hjerne fra en fokuseret til en mere overfladisk tilstand. Det gør os mere tilbøjelige til at lave fejl og miste evnen til refleksion. Og når vi afbrydes mange gange dagligt, ender vi med at spilde oceaner af tid og energi på at genvinde vores fokus, fortæller hun. 

En udfordring, der kun er blevet større med de tiltagende globale trusler og geopolitiske usikkerhed. 

- Samtidig er vores hjerner skabt til at opfange farer og vil instinktivt rette opmærksomheden mod dem. Når vi dagligt oversvømmes af bekymrende nyheder, kaprer det vores fokus. Det belaster også vores mentale kapacitet og gør det kun endnu sværere for os at fastholde fokus, siger erhvervspsykologen.

Afbrydelser saboterer arbejdsflow og produktivitet

De mange forstyrrelser har store konsekvenser for vores arbejdsflow og produktivitet og i sidste ende for vores trivsel.

- Noget af det, vi sætter allermest pris på i vores arbejde, er når vi kan fordybe os og nå en flowtilstand, hvor tid og sted forsvinder. Den tilstand har vi svært ved at opnå, når vi konstant bliver afbrudt. Og det kan skabe frustration, forklarer Pernille Rasmussen.

Når vi afbrydes igen og igen, bliver vi mere og mere udtrættede, vores opgaver tager længere tid, vi begår flere fejl, og kvaliteten af vores arbejde falder.

- Samtidig dræner vores bekymring over verdens tilstand vores mentale kapacitet, og det gør det svært at være kreative og tænke i nye ideer. Og til sammen har alle disse forhold en rigtig dårlig indflydelse på vores arbejdsglæde og vores trivsel på jobbet. 

Anerkend problemet og start dagen med en benhård plan

Hvis du vil blive bedre til at undgå de evige distraktioner og fastholde dit fokus, er det første skridt ifølge Pernille Rasmussen at blive bevidst om, hvor ødelæggende afbrydelserne rent faktisk er.

- Man må starte med at erkende, hvor skadelige de konstante forstyrrelser er. Selvom det er irriterende, er det dernæst afgørende at skabe gode vaner og en klar struktur og holde insisterende fast i dem, så du kan genvinde kontrollen over din tid, forklarer hun og uddyber med et konkret råd.

- Start hver arbejdsdag med en klar plan, hvor du prioriterer dine opgaver og så hold fast i den. Vær konsekvent, selv når indbakken fyldes, notifikationer forstyrrer, telefonen ringer, eller kollegaer afbryder. Også selvom det kræver benhård disciplin, siger hun og anbefaler, at man løser de mest udfordrende opgaver, som oftest også er de mest givende, om morgenen. Det er nemlig på det tidspunkt, hvor hjernen er mest frisk. 

Skab et sundt arbejdsmiljø 

En af de mest effektive vaner til at bevare fokus er at slå notifikationerne fra. De fleste afbrydelser stammer fra vores telefoner og computere, og sætter du dem ud af spillet, skaber du automatisk et mere koncentreret arbejdsrum. 

- Samtidig gør det en stor forskel at placere sig et roligt sted på arbejdspladsen, hvor du ikke hele tiden bliver forstyrret af kollegaers spontane pauser. Især når du nu netop har udraderet dine egne, siger Pernille Rasmussen og understreger, at man også bør erkende, at multitasking faktisk sjældent er en god ting. 

- Øv dig i at fokusere på én opgave ad gangen og slip uvanen med at jonglere flere ting samtidig. Luk dine e-mails og chatprogrammer ned, og aftal i stedet faste tidspunkter med dig selv, hvor du tjekker beskeder, så de ikke konstant ødelægger dit arbejdsflow, siger hun og anbefaler den såkaldte pomodoro-teknik.

- Teknikken handler om at arbejde fokuseret i 25 minutter, tag en fem minutters pause, og gentag mønsteret i nogle runder. Og når du så har etableret en god vane omkring den teknik, er det lige så vigtigt at huske at give hjernen små pusterum, hvor du helt kobler fra. Det hjælper dig til at modstå de fristende overspringshandlinger, forklarer hun og slutter,

- Vi lever i en tid, hvor forstyrrelser er blevet normen. Men vi behøver ikke lade dem styre os. Ved at træffe bevidste valg om, hvordan vi arbejder, kan vi skabe en hverdag, hvor vi føler os mere fokuserede, effektive og tilfredse.

Fem gode råd til at lukke afbrydelser ude

  1. Erkend og planlæg: Acceptér, at en stram struktur er nødvendig. Start dagen med at prioritere dine opgaver og tag de mest komplekse først, når du er mest frisk.
  2. Luk ned for forstyrrelser: Slå notifikationer fra og luk e-mails og chats, så du selv vælger, hvornår du tjekker beskeder.
  3. Arbejd i fokuserede sessioner: Brug Pomodoro-metoden: 25 minutters koncentreret arbejde efterfulgt af en 5-minutters pause.
  4. Sæt klare grænser: Gør kollegaer og omgivelser opmærksomme på, hvornår du arbejder fokuseret og ikke vil forstyrres.
  5. Find et roligt sted: Hvis muligt, arbejd i et område uden konstante afbrydelser, enten på kontoret, hjemme eller et neutralt sted.