Nyuddannet efter første år af karrieren: - Man tror, alle kigger på én, når man er ny

Fra venstre: Simon Hyldegaard, Therese Reeh, Cathrine Boysen, Malte Jessen og Frederik Olsen

Fra venstre: Simon Hyldegaard, Therese Reeh, Cathrine Boysen, Malte Jessen og Frederik Olsen

5 min.

Lasse Skole Hansen
Kopier link

Stammer de høje krav som nyuddannet fra dig selv eller jobbet? Og hvordan balancerer du dine jobambitioner med resten af dit liv? Djøfs Årgang 24 gør status efter deres første år som nyuddannede.

 

Hvem er Årgang 24?

  • Simon, 27, underviser i Virksomhedsøkonomi på Køge Handelsskole siden december 2023.
  • Therese, 27, arbejder som Communications Partner hos Novo Nordisk siden februar 2024.
  • Cathrine, 28, arbejder som Legal Officer hos produktionsvirksomheden Knorr-Bremse siden oktober 2024.
  • Malte, 26, arbejder som Business Development Manager hos DI USA siden januar 2024.
  • Frederik, 27, arbejder som økonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd siden februar 2024.

Er der noget, du ville ønske, du havde vidst for et år siden?

Therese

- At alt - selvfølgelig - nok skal gå. Ingen forventer, at man ved det hele fra starten. Når man får første job, føler man både, man kan det hele, og opdager også, at man lærer det, man måske mangler, bare ved at gå i gang.

Malte

- At jeg ikke kan nå det hele. Både på arbejde og i min fritid. I New York bliver man let overvældet over alle mulighederne, og det kræver prioritering: At balancere det at være ung med mine professionelle ambitioner. Jeg har opdaget, at når du lærer at sige nej, så stiger værdien af dit ja også.

Frederik

- Min tid blev anderledes, da jeg holdt op med at være studerende. Livet som fuldtid er super fedt, men man skal prioritere sin tid på en anden måde. F.eks. vil jeg næste år holde sommerferie lidt senere end i år. 

Simon

- Som underviser har jeg skæv arbejdstid med ét travlt halvår og et mindre travlt halvår. Det kræver prioritering, og det har jeg lært på den hårde måde. Det vil jeg gøre bedre i år to.

Cathrine

- Jeg er blevet overrasket over, hvor meget man skal øve sig i ikke at være så selvcentreret. Man tror, at alle kigger på én, når man er ny, og så vil man bare vise alt, man kan. Men ting tager tid på en arbejdsplads. Kollegaerne kigger ikke kritisk på dig – de har jo også travlt med deres egne opgaver. Men de kigger på, om du har det, du har brug for for at lykkes.

Man tror, at alle kigger på én, når man er ny (...) Men ting tager tid på en arbejdsplads. Kollegaerne kigger ikke kritisk på dig – de har jo også travlt med deres egne opgaver. Men de kigger på, om du har det, du har brug for for at lykkes.

Cathrine Boysen, nyuddannet Cand.Merc.Jur og Legal Officer

Hvad er dit største øjeblik fra det første år?

Simon

- Det er klart at se mine elever udvikle sig og at hjælpe dem med at lykkes. Jeg fik et personligt takkekort fra én af mine elever, og der var det svært at få armene ned. Det blev jeg rørt over.

Cathrine

- Jeg har to ting: Ét er selve justeringen fra det frie studieliv til en mere struktureret hverdag, hvor jeg har valgt en endnu mere struktureret hverdag for mig selv, som fungerer. Og så synes jeg, det var overraskende fedt at indkalde til mit første møde. For det betød jo, at jeg havde læst organisationen; hvem der kan hvad, og den der oplevelse af initiativ og at få noget til at ske.

Malte

- Jeg kan ikke fremhæve ét øjeblik, men der går ikke en dag, hvor jeg ikke lærer noget nyt om hverken mig selv eller mit arbejde. Det er mit high.

Therese

- Udover at lande jobbet i sig selv, så overgangen til voksenjob og følelsen af at være landet et godt sted omringet af gode kollegaer. Og når nye kolleger starter, får jeg også pludselig perspektiv på, hvor meget jeg selv har lært.

Frederik

- I sommer var jeg hovedforfatter på en økonomisk prognose, og det har været tilfredsstillende, at vores prognose holdt, og at folk lytter til og læser vores arbejde.

Der går ikke en dag, hvor jeg ikke lærer noget nyt om hverken mig selv eller mit arbejde.

Malte Jessen, Cand.Merc i Sales Management, Business Development Manager hos DI i New York

Hvordan oplever du balancen mellem arbejde og fritid, og er der noget, du har gjort for at finde en rytme, der fungerer for dig?

Malte

- Min store ændring har været at vende min rutine, så jeg dyrker motion om morgenen. Så har jeg de timer senere på dagen. Som dansker i udlandet er der heller ikke mit faste netværk, som flår i mig, og selv om jeg savner dem derhjemme giver det også tid til at opleve byen i den her fase i mit liv.

Cathrine

- Når jeg sammenligner med studielivet, har den største forandring nok været at stå op samme tid hver dag. Selv om ens energi varierer fra dag til dag, er der mulighed for at planlægge, så man kan løse de svære opgaver, når man har masser af energi til det, og at man kan klare de simplere ting på de dage, hvor man har mindre energi.

Frederik

- Som de fleste prøver jeg at holde en vis adskillelse mellem arbejde og fritid og at holde fri om aftenen og i weekenden. Det fungerer for mig. Jeg er også bevidst om min egen planlægning. Jeg afsætter tid til sport, og prøver at give plads til spontanitet og at dyrke mine relationer også.

Therese

- Jeg øver mig fortsat i 'den gode planlægning', hvor jeg balancerer travle perioder på job med perioder, hvor jeg har mange private aftaler. For mig er planlægning nøglen til overskud og virkelig være til stede på jobbet såvel som til alle de sociale aftaler.

Simon

- Jeg synes, det er rigtig svært og noget, jeg stadig øver mig på. Men det fungerer at holde mine aftener og weekender fri for arbejde, så jobbet er derinde og ikke alle mulige andre steder.

Jeg øver mig fortsat i 'den gode planlægning', hvor jeg balancerer travle perioder på job med perioder, hvor jeg har mange private aftaler.

Therese Reeh, Cand.Merc.Kom og Communications Partner hos Novo Nordisk

Hvad er det bedste råd, du nu – med et års erfaring – vil give til ”Årgang 25”, som står over for at begynde deres første job?

Malte

- Giv den gas og vær nysgerrig. Prøv forskellige opgaver. Hvis du får et nej til noget, kan du godt spørge igen på en ordentlig måde. Jeg prøver selv at dyrke, at det er nu i mit arbejdsliv, jeg skal prøve en masse af og finde ud af, hvad jeg er dygtig til og brænder for. 

Cathrine

- Jeg ved, hvor svært det er at slappe af i starten, og det skal man nok bare øve sig i. Hvis du løber stærkere, end du kan holde til, bliver det negativt at gå på arbejde. Så jeg vil råde alle til at slappe af i det, hvis de kan. 

Frederik

- Jeg får lyst til at sige: Hold kæft, man er sej. Vi har taget en lang uddannelse, og nu skal vi ud at give den gas. Man kan vildt meget, som meget få mennesker i det her land kan. 

Simon

- Husk, at du ikke ved alt med det samme. Så vær opmærksom på dine krav til dig selv. Og husk, at ansvar kan deles, hvis du har behov for det.

Therese

- Hvil i din faglighed og vær nysgerrig. Igen; de forventer ikke, at du kan det hele fra starten af. De krav, du møder i jobbet, kommer ofte fra en selv og ikke nødvendigvis jobbet. Man kan godt have store ambitioner, uden at stille krav til sig selv, som er for store. Ellers nyder man ikke turen.