Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Forestil dig, at din chef altid forventer, at Line sørger for kaffen til jeres møder – og aldrig beder en af de fem mænd, der også deltager, om det. Eller at Ali jævnligt er genstand for vittigheder om sin religion.
Er det virkelig et problem? Ja, siger arbejdslivspolitisk chef i Djøf, Edith Jakobsen. Måske ikke første gang det sker. Men hvis det er udtryk for en kultur, hvor sexisme eller racisme er normaliseret, er det et problem og noget, der skal tages hånd om.
”Selvom det måske ikke engang er bevidst, kan der godt være skjult magtudøvelse på spil i småperfide kommentarer til en kollegas seksualitet, religion, alder eller udseende,” siger Edith Jakobsen.
Ét myggestik kan man leve med - tusind bliver man sindssyg af, som sangerinden Annika Aakjær beskrev det i DR’s dokumentar 'Sexisme i musikbranchen’, der skabte debat i forsommeren. Og det er ofte minoriteten på arbejdspladsen, der er særligt udsat.
”Vi tilbringer mange timer på vores arbejde, og derfor er det helt afgørende med et sundt arbejdsmiljø, hvor vi bliver anerkendt og respekteret som mennesker og ikke bliver sat i bås med stereotype fordomme,” slår Edith Jakobsen fast.
”Skal man kæmpe for sin ret til at blive taget alvorligt eller fremføre sine synspunkter på linje med sine kolleger, har det selvfølgelig konsekvenser for den medarbejder, det rammer. Men det går faktisk også ud over den generelle trivsel og præstation på arbejdspladsen, hvis arbejdsmiljøet har en undertone af hverdagsdiskrimination,” siger Edith Jakobsen.
I sin natur er hverdagsdiskrimination små subtile handlinger og bemærkninger, og derfor kan det tit være svært at vurdere, om man er for nærtagende, eller om der faktisk er noget om snakken.
”Vi kan alle komme til at sige noget dumt indimellem. Men apropos de tusind myggestik, er det vigtigt, at alle uanset stilling bliver opmærksomme på, hvornår der er brug for nye vaner og rutiner, som minimerer diskrimination og blokerer for dens ødelæggende effekt – både for den enkelte og for arbejdspladsen som helhed,” siger Edith Jakobsen.
Hverdagsdiskrimination er et felt med mange gråzoner, og det, den ene oplever som sjovt, kan virke grænseoverskridende for en anden. Derfor har Djøfs arbejdsmarkedspolitiske chef heller ikke en specifik opskrift på at minimere problemet, men et par gode råd, du kan følge.
Forskelsbehandlingsloven og ligestillingsloven beskytter dig mod usaglig forskelsbehandling på baggrund af fx køn, etnicitet, seksualitet og religion. Tag fat i din chef, HR, tillidsrepræsentant eller din fagforening, hvis du har mistanke om brud på loven.
Få flere råd til at skabe en inkluderende arbejdsplads lige her
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.