Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Danskerne har aldrig shoppet så meget rundt mellem partierne, og kvinder og mænd heller aldrig været så politisk uenige. Sådan lyder bare få af de opsigtsvækkende resultater fra seneste store danske valgundersøgelse.
Undersøgelsen, der analyserer vores vælgeradfærd efter hvert folketingsvalg og tager temperaturen på, hvordan vi egentlig har det med vores politiske system. Og som denne gang viste, at folketingsvalget i 2022 slog flere historiske rekorder.
’Historisk jordskredsvalg’ og ’tsunamisk vælgeradfærd’ er blandt de overskrifter, som Den Danske Valgundersøgelse har trukket i de landsdækkende medier dette forår. Og ikke uden grund.
Undersøgelsen spørger efter hvert folketingsvalg danskerne, hvor vi har sat krydset, og ikke mindst hvorfor, og analysen af folketingsvalget i 2022 er netop udkommet på bogform under titlen "Partiledernes kamp om midten”. Denne gang med skelsættende resultater som blandt andet viser, at
Dataindsamlingen til den seneste undersøgelse foregik umiddelbart efter folketingsvalget i 2022, og siden har de to hovedforfattere kulegravet materialet, og netop udgivet resultaterne. Hvoraf mange fik Kasper Møller Hansen til at spærre øjnene mere op, end han plejer.
- Noget af det virkelig overraskende denne gang, var at rekordmange af os stemte på et nyt parti, hvilket gjorde valget i 2022 til et endnu større jordskredsvalg end det i 1973. Det er jo helt vildt, og kan blandt andet forklares med, at vi er begyndt at interessere os mere for partilederne end for partierne, fortæller han og uddyber;
- Når flere store partiledere, som Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjbjerg stifter nye partier, så flytter vælgerne med, og det giver kæmpe vælgervandringer. Men de var alligevel noget større end vi havde regnet med.
Samtidig er partilederne rent politisk også rykket tættere på midten. Det betyder ifølge Kasper Møller Hansen, at vælgerne får sværere ved at skelne mellem partierne og derfor bliver mere tilbøjelige til at hoppe fra det ene til det andet. Og derfor kalder han os mere illoyale og uforudsigelige end før.
Den Danske Valgundersøgelse er det mest downloadede datasæt på Rigsarkivet. Den blev gennemført første gang i 1971 og er den længestløbende meningsmåling i Danmark. 23 forskere fra henholdsvis SDU, Århus, Ålborg og Københavns Universitet har bidraget til undersøgelsen. Desuden flere danske forskningscentre og internationale forskere.
Undersøgelsen har ca. 20.000 respondenter og består udover flere survey-analyser baseret på sociodemografiske spørgsmål som vælgernes køn, alder, etnicitet, klasse og partivalg også af kvalitative delrapporter.
Kilde: Partiledernes Kamp om midten - Folketingsvalget 2022` af Kasper Møller Hansen, ph.d. og professor ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet og Rune Stubager, ph.d. og professor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet.
Et af de centrale spørgsmål, som undersøgelsen også altid søger at belyse, er, hvordan vi danskere har det med det politiske system og vores demokrati. Og også her viste undersøgelsen både overraskende og en smule foruroligende resultater.
- Et af de temaer, vi løbende følger nøje, er vælgernes tillid til det politiske system. Hvor undersøgelsen viste, at valgdeltagelsen og tilliden til de danske politikere fortsat er høj, så er førstnævnte faldende ved alle de tre foregående valg.
Fx viser analysen, at flere vælgere end før har en ”meget lille tillid” til politikerne, at flere stemmer blankt, og desuden at valgdeltagelsen falder. Hvilket blandt andet skyldes, at indvandrere og efterkommere med ikkevestlig baggrund stemmer mindre. Kun 58% af denne gruppe stemte ved valget, mens hele 86% af befolkningen med såkaldt dansk oprindelse gjorde det.
- Det er klart en bekymrende tendens, som bør fortælle os, at vores demokrati ikke har det så godt som tidligere. Når valgdeltagelsen falder, og når flere stemmer blankt, vidner det om, at en voksende gruppe ikke føler sig hørt og ikke er repræsenteret i vores demokrati. Og det er ikke et sundhedstegn, siger Kasper Møller Hansen.
Kasper Møller Hansen er professor ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, har en kandidatgrad i økonomi og en ph.d.-grad fra Syddansk Universitet i Statskundskab. Han forsker i holdningsdannelse, vælgeradfærd og valgdeltagelse.
Kasper Møller Hansen. Foto: Michael Damm
Karina Kosaria-Pedersen. Foto: Michael Damm
Karina Kosiara-Pedersen er lektor ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, er cand.scient.pol og ph.d. Hun forsker fx indenfor temaerne politiske partier, partisystemer, valg og vælgere, valgsystemer og dansk politik.
Kilde: Partiledernes Kamp om midten - Folketingsvalget 2022` af Kasper Møller Hansen, ph.d. og professor ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet og Rune Stubager, ph.d. og professor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.