Kommunikation og organisation
Valgfrit modul – Få indsigt i, hvordan kommunikation er med til at skabe organisationer, relationer og muligheder, og bliv klædt på til at tage reflekterede kommunikative valg.
3 dage
Alle dage 9.00-16.00
Modulet er en del af Diplomuddannelsen i ledelse
Er modulet for dig?
Du er leder eller uformel leder, og du ønsker at blive bedre til at håndtere og lede kommunikative processer i organisationer reflekteret, begrundet og professionelt.
Du kan tage ’Kommunikation og organisation’ som en del af Diplomuddannelsen i ledelse, men du kan også tage modulet alene.
- teorier, begreber, modeller og metoder om kommunikation i en ledelsesmæssig og organisatorisk kontekst
- kompetencer til at håndtere kommunikation og kommunikationsprocesser i organisationen reflekteret, strategisk og professionelt
- indsigt i, hvordan kommunikative processer i og omkring organisationen konstruerer og konstituerer mening og betydning
- færdigheder til at iagttage, analysere, reflektere og forholde dig fortolkende, fortællende og forhandlende til den måde, kommunikative processer konstruerer mening og betydning på.
Din arbejdsplads får en leder, der:
- kan kommunikere klart i en ledelsesmæssig og organisatorisk kontekst
- bruger sin kommunikation reflekteret, strategisk og professionelt
- fremmer en konstruktiv meningsdannelse hos sine medarbejdere og i organisationen
- kan styrke organisationens interne og eksterne kommunikation og relationer
- kan analysere og fortolke kommunikative processer og implementere effektive kommunikationsstrategier.
Modulets indhold og forløb
På ’Kommunikation og organisation’ får du teoretisk og praktisk viden om ledelseskommunikation og kommunikation i organisationer. Du bliver bedre til at forstå samspillet mellem kommunikation, organisationsstruktur, kulturer, relationer og processer. Du lærer at foretage reflekterede kommunikative valg og omsætte dem til din egen ledelsespraksis.
Du får indblik i temaerne:
- Kommunikationskultur, kommunikationsmiljø og kommunikationsarkitektur
- Kommunikationsparadigmer og -tilgange
- Kommunikationens skabende kraft og kompleksitet
- Intern og ekstern kommunikation og deres samspil
- Strategisk kommunikation og løbende kommunikation – også på distancen
- Interessenter og modtagerorienteret kommunikation
- Retoriske virkemidler og metoder til at styrke kommunikationen.
Opbygning
- Undervisningsdage: 3
- ECTS-point: 5 point
Djøf og DTU samarbejder om Diplomuddannelsen i ledelse. Uddannelsen udbydes af DTU, som varetager undervisning og eksamen. Få et overblik over Diplomuddannelsen i ledelse.
Før start
Det skal du gøre før start
Inden første undervisningsgang skal du tænke over og notere, hvilke ting omkring kommunikationen i din organisation du undrer dig over eller gerne vil forbedre. Overvej desuden dine personlige læringsmål for kurset – hvad du vil lære eller blive bedre til.
27. oktober 2025, 9.00-16.00
Dag 1
Indføring i kommunikation og organisation
På den første dag får du indblik i, hvordan du kan blive gamemaster i stedet for gameplayer i kommunikationen i din organisation. Du bliver trænet i kommunikative færdigheder, refleksion og analyse med afsæt i dagens teorier og tilgange, og du inddrager cases og de observationer og refleksioner, du har gjort dig inden dagen.
Du får indblik i:
- hvordan du som leder kan iagttage og reflektere over kommunikationen i organisationen og din egen kommunikation
- kommunikationsforståelser, kommunikationsparadigmer og kommunikationsmodeller
- kommunikationskultur, kommunikationsklima og kommunikationsarkitektur
- strategisk kommunikation og din rolle i dette
- virtuel kommunikation og Media Richness
- sammenhæng mellem organisationens identitet, imageønske og etos.
Som forberedelse til dag 2 observerer og reflekterer du over din egen kommunikation, og du noterer dine observationer og refleksioner som feltnoter. Overvej desuden, hvilke(t) kommunikationsspørgsmål du godt kunne tænke dig at undersøge nærmere i forbindelse med eksamensopgaven og den mundtlige eksamen, og hvordan du kan gribe det an.
10. november 2025, 9.00-16.00
Dag 2
Intern kommunikation og kommunikationens skabende kraft og kompleksitet
På dag 2 arbejder du med alt det, der sker i kommunikationen, og med din rolle i kommunikationen. Du får indblik i, hvordan kommunikation anvendes i og påvirker organisationen og bidrager til meningsskabelsen i organisationen. Du bliver trænet i kommunikative færdigheder, refleksion og analyse med afsæt i dagens teorier og tilgange, og du inddrager cases og de observationer og refleksioner, du har gjort dig inden dagen.
Du får indblik i:
- hvordan du (lederen) kan arbejde med den løbende kommunikation i organisationen
- hvor du kommunikerer fra, og hvad du ønsker at opnå
- hvordan du bruger narrativ organisationsforståelse og organisationens fortællinger
- hvad du skal forstå ved betydningsdannelse, koordination og forgreningspunkter.
Inden dag 3 fortsætter du med at observere og reflektere over din kommunikation, og du noterer dine observationer og refleksioner som feltnoter. Overvej desuden, hvilke teorier og metoder du kan bruge til at undersøge dit undersøgelsesspørgsmål, og afprøv, hvis muligt, kommunikation, som afspejler din problemformulering.
25. november 2025, 9.00-16.00
Dag 3
Strategisk og anerkendende kommunikation, kommunikationsmetoder og retoriske virkemidler
På den sidste dag arbejder du med anerkendende kommunikation, retnings- og rammesættende kommunikation og forandringskommunikation. Du bliver trænet i kommunikative færdigheder, refleksion og analyse med afsæt i dagens teorier og tilgange, og du inddrager cases og de observationer og refleksioner, du har gjort dig inden dagen.
Du får indblik i:
- hvem du kommunikerer med – forståelse af den anden/stakeholdere/interessenter
- hvordan du bruger kommunikationsstrategi og kommunikationsplaner
- hvordan du bruger retoriske greb til bedre kommunikation.
I studiegruppen giver I hinanden feedback på problemformuleringer og tilgange.
Eksamen
Sådan går du til eksamen
Du afslutter det valgfrie modul ’Kommunikation og organisation’ med en mundtlig eksamen kombineret med et skriftligt oplæg. Din mundtlige eksamen og opgaven skal behandle ledelsesmæssige problematikker og udfordringer inden for kommunikation og organisation og have et både teoretisk og praktisk perspektiv. Du kan gennemføre eksamen individuelt eller i en gruppe på to, tre eller fire studerende. Bedømmelsen sker ud fra modulets læringsmål og den gældende eksamensbekendtgørelse.
Eksamensdatoer vil blive udmeldt ved modulets start.
Hvorfor lære om kommunikation i organisationen?
Kommunikation skaber organisationen. Ved at blive bevidst om, hvordan du og din organisation kommunikerer, og hvordan du gennem forskellige former for kommunikation er medskaber af organisation, relationer og muligheder, kan du styrke din ledelse og bedre nå dine og organisationens mål internt og eksternt.
På ’Kommunikation og organisation’ lærer du om de elementer, der spiller ind i kommunikationssituationer og kommunikationsprocesser, og du får teorier, modeller og metoder til at forstå, analysere, kommunikere og lede kommunikationen. Du bliver dermed gamemaster i stedet for gameplayer, og du bliver klædt på til at kommunikere samt håndtere og lede kommunikationen i organisationen strategisk, refleksivt og professionelt.
Annette Kjølby
Cand.mag., ph.d., selvstændig konsulent
Hvem møder du?
Annette Kjølby
Cand.mag., ph.d., selvstændig konsulent
Modulets form
Diplomuddannelsen i ledelse har et stærkt fokus på at skabe transformativ læring gennem aktionslæring. Ny forskningsbaseret teori bliver kombineret med øvelser i at praktisere lederskab og evnen til at eksperimentere med lederskabet i egen praksis.
Resultatet er et bæredygtigt grundlag for at anvende det lærte i egen organisation. Også eksamen er en del af den transformative læringsproces, hvor du bedømmes på dine kompetencer i praksis. Eksamen involverer derfor eksperimenter fra din egen organisation, der gør det muligt at vurdere, hvad du kan, og ikke kun, hvad du ved.
På modulet bliver du trænet i at formulere og analysere kommunikative problemstillinger på det operationelle, det taktiske og det strategiske niveau. Gennem cases og refleksioner over egen og andres praksis udvikler du løsningsanvisninger sammen med de øvrige deltagere, og du får derigennem kompetencer til selv at kommunikere og udvikle meningsfulde og meningsskabende kommunikationsstrategier og -processer.
Det siger tidligere deltagere
Gennemsnitlig tilfredshed
4.5
68 bedømmelser
Bonus: 1,5 times læringsworkshop
Når du tilmelder dig et kursus eller en uddannelse hos os, bliver du automatisk inviteret til onlineworkshoppen ’100% læring’.
På 1,5 time får du metoder til at øge dit læringsudbytte før, under og efter dit kursus. Du får også fri adgang til et onlinekursus om læring på Djøfs læringsportal.
Det er vores ekstra bidrag til at øge din læring, så du og din arbejdsplads får et markant større udbytte af dit kursus.
Praktisk information
Her får du svar om de vigtigste praktiske informationer. Har du andre spørgsmål, så kontakt os endelig.
Se yderligere praktiske informationer og FAQ om kurserHvornår foregår det?
Hvor foregår det?
Kalvebod Brygge 31
1560 København V
Hvad koster det at deltage?
Prisen er inkl. eksamen og forplejning, men ekskl. bøger (ca. 1.500 kr.).
Du har mulighed for at vælge forplejning fra. Fravælger du forplejning, trækker vi 120 kr. pr. undervisningsdag fra den samlede pris. Dit valg er bindende hele forløbet. Medbragt mad må ikke spises på kursusstedet.
Hvornår skal jeg senest tilmelde mig?
Hvem kan jeg kontakte, hvis jeg har spørgsmål?
Hvornår er afmeldingsfrist?
Se alt om, hvornår og hvordan du kan afmelde dig i vores handelsbetingelser.
Kan kurset blive holdt hos os?
Vi kan levere Djøfs kurser som interne virksomhedskurser, tilpasset eller skræddersyet efter behov.
Hvordan betaler jeg?
En måned før start modtager du eller din arbejdsplads en faktura.
Se alt om betaling i vores handelsbetingelser.
Hvordan håndterer I mine personoplysninger?
Når du tilmelder dig en aktivitet hos Djøf, skal vi bruge nogle oplysninger om dig. Du kan læse i vores privatlivspolitik, hvordan vi håndterer og beskytter dine personoplysninger.
Få ny viden og inspiration
I Djøfs kalender kan du finde en lang række af faglige og sociale arrangementer, kurser og netværksgrupper, der handler om alt fra personlig udvikling, aktuelle samfundsemner, lovændringer, ledelse, trivsel og meget mere. Skal du med?